Business report: Cati bani iti ia banca intr-un an daca ai salariul pe card. Topul comisioanelor de retragere si administrare; Cresterea Produsului Intern Brut: dorinte, posibilitati, probleme; In 2013, locuintele s-au ieftinit cu 50% mai mult decat in 2011 si 2012 la un loc. Topul scaderilor pe orase
Goana dupa dividende: Cele mai mari randamente estimate la cele mai cautate actiuni de la Bursa. Unele dintre preturile celor mai cautate actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt deja prea mari, ca sa mai promita randamente spectaculoase ale dividendelor, potrivit estimarilor Erste Research Group obtinute de Economica.net. Randamentul dividendului se caluleaza raportand dividendul la pretul actiunii. Cel mai mare randament ar urma sa il ofere si in acest an dividendele SIF Transilvania (SIF3): peste 26%, la pretul actiunii din acest inceput de an. Dividendul estimat pentru SIF3 este de 0,1765 lei / actiune. Analistii de la BCR (membri ai echipei Erste Group Research) au estimat dividendele folosind ratele de alocare din profit inregistrate in anii trecuti. SIF Transilvania (SIF3) ar urma sa dea si un dividend mai mare decat anul trecut, cu doar 0,15 bani, dar mai mare.
Marii constructori acapareaza piata in 2014. Cei mai puternici 100 de antreprenori ai tarii, specializati pe constructii rezidentiale si nerezidentiale, au obtinut in 2012 afaceri cu 3,5% mai mari decat in 2011, acaparand o treime din piata. Pentru primii zece constructori ai tarii, anul 2012 a fost mai bun decat perioada de „boom” de dupa integrarea in Uniunea Europeana, raportand o crestere de 37,5% a afacerilor cumulate, comparativ cu rezultatele din 2011, potrivit calculelor IBC Focus, pe baza informatiilor de la Registrul Comertului si de la companii. Rezultatele pozitive vin in contextul in care veniturile insumate ale tuturor companiilor active pe sectorul constructiilor de cladiri rezidentiale si nerezidentiale au scazut cu 1%, in aceeasi perioada. Explicatia acestui fenoment tine de anvergura, scrie Capital.ro
Cati bani iti ia banca intr-un an daca ai salariul pe card. Topul comisioanelor de retragere si administrare. Romanii prefera banii „cash”, insa multi dintre ei isi incaseaza salariile pe card, o parte din ei ramand in vistieria bancilor sub forma de comisioane de administrare si retragere. De exemplu, dintr-un salariu de 2.000 de lei incasat pe card, un roman lasa la banca anual comisioane de administrare si de retragere cuprinse intre 60 de lei si 200 de lei, reiese dintr-o analiza gandul. In primele noua luni ale anului trecut, posesorii de carduri au retras circa 19 miliarde de euro de la bancomate. Astfel, unele banci percep atat comision de administrare pentru card, cat si pentru contul curent de care este legat. Altele practica un comision de retragere de la ATM atat in reteaua proprie, cat si la bancomatele altor institutii. Mai mult, comisionul de interogare al soldului este perceput de opt dintre cele mai mari zece banci de pe piata.
Mihai Bogza, presedintele Consiliului Investitorilor Straini: „Am putea rata sansa unui 2014 de succes”. „Pare total ilogic ca intr-un an in care pe primele noua luni ai avut crestere economica de 2,7% fata de anul precedent, ai avut un grad de absorbtie a fondurilor europene cat in cei cinci ani anteriori (conform declaratiilor autoritatilor) si ai reusit sa elimini baietii destepti din energie, economisind astfel sute de milioane pentru buget conform acelorasi declaratii tu, Guvern, sa pui o povara suplimentara asupra sectorului privat, in conditiile in care nici nu faci eforturi sa asiguri acestui sector infrastructura necesara imbunatatirii activitatii sale – a se vedea faptul ca in 2013 cheltuielile pentru investitii publice au scazut, nu au crescut. Argumentul autoritatilor pentru cresterea fiscalitatii a fost acela ca altfel ieseam din acordul cu FMI, dar nu este asa, FMI cerea doar incadrarea intr-un anumit deficit bugetar, care se putea realiza si prin reducerea cheltuielilor sau prin imbunatatirea colectarii”, declara Mihai Bogza intr-un interviu acordat ziarului Bursa.
Cresterea Produsului Intern Brut: dorinte, posibilitati, probleme. Tarile cele mai sarace care au fost primite in zona euro au fost Estonia (in 2011), cu un PIB/locuitor ajustat de 66% din media UE si Letonia (in 2014), cu un PIB/locuitor ajustat de 60% din media UE. Este putin probabil ca zona euro sa-si deschida portile unui stat-candidat avand PIB/locuitor mai mic decat nivelurile respective, deoarece ar insemna sa creeze probleme mari atat siesi, cat si statului respectiv. Or, pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB/locuitor ajustat, Romania ar trebui sa creasca, timp de zece ani, cu 2 la suta mai repede decat media Uniunii Europene. Cat timp UE creste cu 0 la suta pe an, iar Romania cu 2 la suta pe an, acest deziderat este indeplinit. Dar cand UE isi va relua ritmul normal de crestere de 1,5-2 la suta pe an, Romania va trebui sa creasca cu 3,5-4 la suta pe an, pentru a pastra diferentialul de 2% si pentru atingerea tintei (modeste) de 60% la PIB/locuitor ajustat in zece ani, scrie Valentin Lazea in cursdeguvernare.ro
In 2013, locuintele s-au ieftinit cu 50% mai mult decat in 2011 si 2012 la un loc. Topul scaderilor pe orase. Daca anii 2011 si 2012 au fost caracterizati de o evidenta tendinta de stabilizare a preturilor locuintelor, anul ce tocmai s-a incheiat s-a remarcat, dimpotriva, printr-o acutizare a declinului. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pe parcursul lui 2013 apartamentele scoase la vanzare la nivel national (atat noi, cat si vechi) s-au depreciat cu 8,2%. Pretul mediu cerut in prezent de catre vanzatori este de 898 de euro pe metru patrat, fata de valoarea de 978 de euro pe metru patrat valabila la inceputul anului trecut. Reculul consemnat in 2013 este cu peste 50% mai mare decat suma scaderilor din cei doi ani anteriori, cand, potrivit datelor Imobiliare.ro, preturile s-au diminuat cu 4% (in 2011) si, respectiv, 1,3% (in 2012). Asa cum era de asteptat, in cele mai mari orase ale tarii, inclusiv in Capitala, reducerile din ultimele 12 luni se situeaza sub media nationala.
Cat va plati industria romaneasca pentru gaz la sfarsitul anului, cand piata va fi 100% libera. Liberalizarea totala a pietei de gaze pentru industrie se va face la un pret estimat de 300 de dolari pe mia de metri cubi, la sfarsitul acestui an, mai mult cu circa 30% fata de cel de acum, a declarat, pentru Economica.net, Nicolae Havrilet, presedintele ANRE. „Industria primeste acum gaze la un pret de cos de circa 228 de dolari mia de metri cubi, in conditiile in care avem un procent de 80% gaz de intern si 20% import. Estimam ca, peste un an, cand se va incheia procesul de liberalizare al pietei de gaze pentru consumatorii industriali, pretul va fi de 300 de dolari”, a precizat Havrilet.