Sari direct la conținut

Business report: Ce nu stiai despre Romania. A fost prima tara din lume; 25 de ani de capitalism: Doar 22,3% din privatizari s-au dovedit de succes; Impozitarea "marilor averi" ale persoanelor fizice

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

25 de ani de capitalism: Doar 22,3% din privatizari s-au dovedit de succes. Iar jumatate din companiile unde statul mai are actiuni sunt in insolventa. Din cele 7.726 de societati privatizate dupa 1990, doar 22,32% dintre ele mai sunt active si au peste 10 angajati, potrivit unui studiu realizat de economistul Cristina Chiriac, presedinte al Asociatiei Nationale a Antreprenorilor (ANA). Nici nu e de mirare: fostele companii ale epocii comuniste s-au confruntat, imediat dupa Revolutie, cu lipsa de competitivitate, lipsa de tehnologie, pachete de privatizare ingreunate de prevederi cu caracter social, incompetenta sau reaua credinta a celor care au ales metodele de vanzare, precum si imprevizibilitatea legislativa: 100 de legi care au reglementat schimbul de proprietate, scrie cursdeguvernare.ro

Ce nu stiai despre Romania. A fost prima tara din lume. Tara noastra a fost prima din lume cu productie de petrol inregistrata statistic (1857), cu exploatari intre vaile raurilor Prahova si Trotus. The Science of Petroleum atesta in 1938 faptul ca Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol oficial inregistrata in statisticile internationale de 275 tone. Au urmat Statele Unite ale Americii in 1859, Italia 1860, Canada in 1862 si Rusia in 1863. In 1937, Romania detinea locul 7 in lume privind rezervele mondiale de petrol, dupa: URSS, USA, Irak, Iran, Venezuela, Indiile Olandeze, estimandu-se o rezerva de 95.000.000 tone, rezultand 5,4% din rezervele mondiale, scrie Capital.ro.

Alimentele „bio”: cat este adevar si cat marketing la produsele cu eticheta verde. Organic, eco sau bio sunt cuvintele cheie care declanseaza in mintea a tot mai multi romani imboldul de a cumpara, indiferent de pretul platit. In esenta, vorbim despre un anumit mod de a face agricultura – prin procedee ce nu afecteaza mediului inconjurator si sanatatii omului, dar si un „bilet” platit de consumatori in speranta ca vor trai mai mult si mai bine. Cat este insa pur marketing in toata aceasta afacere cu etichete verzi? Totusi, potrivit unei prezentari a profesorului doctor Ewa Rembialkowska de la Universitatea de Stiinte din cadrul Universitatii Varsovia, mai multe studii au relevat faptul ca, spre exemplu, plantele cultivate conform principiilor agriculturii organice contin cantitati mai mari de polifenoli decat plantele non-organice, potrivit Economica.net.

Apple testeaza mai multe variante de iPhone 7, cu functionalitati surprinzatoare. Nu riscam prea mult daca spunem ca in 2016 vom face cunostinta cu iPhone 7 si iPhone 7 Plus, presupunand ca Apple nu are planuri de a lansa si un al treilea model. Intre timp, avem o vaga idee despre ce am putea sa asteptam de la urmatorul varf de gama. Un raport de la G for Games arata ca Apple testeaza cel putin cinci modele diferite. Unul dintre ele are un conector pentru USB de tip C, in locul portului Lighting. De asemenea, se pare ca gigantul din Cupertino testeaza telefoane cu suport 3D touch, camere duale si recunoastere tactila, implantata direct in ecran. Am putea sa ne asteptam si la un iPhone cu incarcare wireless, scrie Playtech.ro.

Un tablou al administratiei locale, desenat de Curtea de Conturi: venituri in scadere, coruptie, incompetenta, dependenta de „centru”. Primariile, consiliile judetene si autoritatile publice din teritoriu sunt tot mai dependente de sumele primite „de la centru”. Ponderea veniturilor locale din surse proprii este in scadere, in contextul in care autoritatile locale fac greseli in ceea ce priveste stabilirea impozitelor datorate de contribuabili, reiese dintr-un raport al Curtii de Conturi. Cele peste 1.100 de audituri realizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale in 2014 au scos la iveala o lipsa de interes si de reactie a administratiilor locale in ceea ce priveste risipa banilor publici, scrie cursdeguvernare.ro

Impozitarea „marilor averi” ale persoanelor fizice. Pornind de la principiul ca toti suntem egali in fata legii, verificarile ANAF la unele categorii de persoane fizice nu fac altceva decat sa corecteze unele derapaje ale sistemului care pana acum, ii proteja pe cei puternici. Iar primele zece investigatii au fost deja finalizate. Anuntul ANAF din luna august 2015, privind selectarea si demararea verificarilor fiscale la unele categorii de persoane fizice – chiar daca unele dintre acestea cu o rezonanta spumanta pentru publicul larg: camatari, manelisti si altii asemenea – nu poate reprezenta, pe fond, decat un demers corect, necesar si normal al organelor fiscale, valabil in orice tara civilizata. Iata ca, recent, ANAF vine sa ne aduca la cunostinta, printr-un comunicat de presa, rezultatele inspectiilor fiscale asupra primului esantion de persoane verificate. Daca am fi carcotasi, am spune mai bine mai tarziu decat niciodata, scrie Capital.ro.

Aro 243 – O legenda a Romaniei, intr-un test pentru posteritate. ARO – Autoturism ROmanesc. Un nume puternic, o masina dezirabila, pe care nu o putea avea tot omul de rand, ARO 24 a ramas astazi doar un izvor de nostalgie. Iar daca nu ar exista oameni ca Ovidiu Magureanu, care isi dedica o mare parte din timp si energie pentru salvarea si restaurarea masinilor clasice romanesti, probabil ca pentru urmasii nostri, familiara silueta a masinii de teren produse la Campulung Muscel nu ar mai avea nicio semnificatie, scrie auto-bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro