Sari direct la conținut

Business Report: Ce sanse au proiectele rezidentiale in insolventa sa revina in piata; Umbrarescu suna adunarea la cea mai noua banca de pe piata; Fondul Proprietatea cere statului sa renunte la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

FMI cere accelerarea privatizarii bursei de energie. Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au solicitat autoritatilor noastre sa accelereze diversificarea actionariatului OPCOM (bursa noastra de energie, controlata integral de stat prin Transelectrica), ne-au declarat surse din piata. „Proiectul ar fi trebuit sa fie gata anul trecut si a fost agreat in 2012”, sustin sursele noastre, care afirma ca FMI si CE au respins ca nefezabila fuziunea OPCOM cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Ziarul Bursa a relatat, in exclusivitate, in luna mai a anului trecut, ca o posibila fuziune intre BVB si OPCOM este o idee care incepe sa aiba circulatie, in conditiile in care piata noastra de capital se bazeaza considerabil pe sectorul energetic. La vremea respectiva, surse apropiate discutiilor ne-au spus ca ar avea sens ca statul si brokerii (n.r. actionarii bursei, in general) sa gestioneze impreuna cele doua piete, dupa modelul de succes polonez, din actionariat urmand sa faca parte si companii precum Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia, scrieBursa.ro.

Umbrarescu suna adunarea la cea mai noua banca de pe piata. Miercuri, pe 5 februarie, se naste, formal, singura banca din Romania cu zero credite neperformante. Dorinel Umbrarescu a strans sub sigla Bancii Romane pentru Credit si Investitii nume sonore ale finantelor Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, cunoscut si ca „regele asfaltului”, a intrat in lumea selecta a proprietarilor de banci. Miercuri, pe 5 februarie, are loc prima Adunare Generala a Actionarilor Bancii Romane pentru Credit si Investitii (BRCI), asa cum se va numi fosta ATE Bank Romania, preluata de Umbrarescu in aprilie 2013 pentru 10 milioane de euro. Deocamdata, omul de afaceri este rezervat in ceea ce priveste planurile sale in domeniul financiar, insa numele pe care le-a adunat in conducerea celei mai noi banci din Romania spun multe. Un semn ca planurile drumarului moldovean sunt serioase vine si din zona Bancii Nationale, care nu doar ca nu a avut obiectii majore in privinta preluarii ATE, dar a si dat avizele pentru tranzactie si pentru managemntul noii structuri intr-o perioada foarte scurta, anuntaCapital.ro.

Companiile de gaze se vor scumpi. Preturi tinta cu peste 20% mai mari decat cotatiile actuale ale actiunilor. Actiunile Transgaz (TGN), compania care opereaza monopolul transportului de gaze naturale prin magistralele nationale, ar putea creste pana la un pret tinta de 232 lei/titlu. TGN ar urma sa-si reia cresterea dupa corectiile succesive suferite din diferite motive. Titlurile TGN au scazut in valori dupa cresterea volumului ofertei pe piata ca urmare a ofertei publice secundare de vanzare de catre Guvern (acum doi ani), si a vanzarii pachetului detinut de Fondul Proprietatea (asta toamna). Decesul oficial al proiectului Nabucco a dus pretul actiuni TGN la 180 de lei. Acum este de 182 de lei/titlu, informeazaEconomica.net.

Ce sanse au proiectele rezidentiale in insolventa sa revina in piata. Faptul ca un proiect rezidential a intrat in insolventa deja nu mai e stire, e banal, doar in Bucuresti sunt cateva zeci. Ceea ce e important, inclusiv pentru economie, e faptul ca – spre deosebire de alte domenii – in rezidential insolventa inseamna cu certitudine pierderi pentru toti cei implicati, investitor, finantator, constructori si, daca nu e teapa de la inceput, clientii au de castigat. „In medie, in proiectele de care ne ocupa noi, pretul a fost redus cu 50%, in unele cazuri si mai mult. Tot ceea ce putem face e sa convingem finantatorul ca altfel nu se poate, trebuie lasat la pret, doar in acest fel isi poate recupera partial banii. La Asmita Gardens, de exemplu, am vandut de zece milioane de euro, iar banca e multumita, am redus din deficit”, spune Andreea Comsa, managing director la Premier Estate, scrieBusinessCover.ro.

Guvernul anunta un experiment de 1 miliard de euro pentru stimularea consumului: Statul subventioneaza 2 ani creditele populatiei. Premierul Victor Ponta a anuntat luni, dupa discutii cu delegatia FMI-CE-BM, doua masuri cu caracter social convenite cu reprezentantii institutiilor financiare internationale: un ajutor pentru persoanele fizice care au la banci credite restante si un ajutor pentru IMM care creeaza cel putin 20 de locuri de munca. Conform declaratiilor facute de Victor Ponta, Guvernul estimeaza ca schema de reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare care ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproximativ 900.000 de romani. Bancile, spune premierul Victor Ponta ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014. Premierul a precizat ca masura va fi adoptata prin ordonanta, urmand sa fie aplicata tuturor creditelor contractate de persoane fizice, salariati sau pensionari, anuntaCursdeguvernare.ro.

Fondul Proprietatea cere statului sa renunte la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Proiectul nu poate fi finantat. Fondul Proprietatea solicita Guvernului sa renunte la proiectul de constructie al reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a caror constructie costa 6,5 miliarde de euro, deoarece proiectul nu poate fi finantat, chiar si in eventualitatea in care ar fi profitabil. „Nuclearelectrica are o capitalizare de circa 600 de milioane de euro, in timp ce valoarea proiectului este de zece ori mai mare, de 6,5 miliarde de euro. E imposibil sa finantezi, presupunand ca este profitabil. Ar trebui oprit cat mai repede”, a declarat, pentru „Adevarul„, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Noul Ford Mondeo, pana la sfarsitul anului. Amanata de cateva ori, lansarea europeana a noii generatii Ford Mondeo (model comercializat in America de Nord sub numele Fusion) se va produce pana la finele acestui an. Informatia vine de la un oficial al „ovalului albastru”, Mark Ovenden, seful Ford din Marea Britanie, care a confirmat momentul lansarii: „in ultimul trimestru din 2014”. Extrem de asteptat, noul Mondeo va iesi pe piata in mai multe variante de caroserie – sedan, hatchback, break – si cu o gama noua de motorizari. Nu se stie nimic, din pacate, referitor la versiunea de lux Vignale, despre care la un moment dat se zvonea ca va fi lansata impreuna cu noua generatie Mondeo, scrie24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro