Business report: Ce schimbari aduce 1 iulie 2016 in buzunarele romanilor; O noua practica bancara: Tichete cadou contra credite; Firmele din Romania cu actionariat britanic au 2% din totalul salariatilor din mediul privat
Ghidul pentru imprumuturi responsabile. La ce sa te astepti cand iei un credit, ce fel de credit ti se potriveste in functie de nevoi, care e moneda cea mai avantajoasa, si cum ajungi sa nu fi restantier la banca, sunt cateva intrebari la care vei gasi solutii in acest supliment de educatie financiara. Vom oferi raspunsuri la cat mai multe dileme in ceea ce priveste relatia cu o institutie de credit. Cardul de credit este ideal pentru cumparaturi, eventual pentru achizitii de valori mai mari, care pot fi achitate cu rate fara dobanda. Totodata, reprezinta o modalitate facila prin care iti poti face rezervarile online sau cumparaturile pe Intemet. Atentie, insa! Nu vei plati dobanda pentru banii datorati, scrie Capital.ro.
Ce schimbari aduce 1 iulie 2016 in buzunarele romanilor. Incepand cu data de 1 iulie intra in aplicare o serie de normative care vor genera plusuri in bugetele populatiei. Energia electrica si gazele naturale se ieftinesc cu cateva procente, indemnizatiile minime pentru mame cresc cu peste 400 de lei, disparand plafonul maxim si concediul pentru cresterea copiilor se va acorda urmand proceduri simplificate. Romanii vor plati cu 2% mai putin la electricitate. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis reducerea contributiei de cogenerare de inalta eficienta cu 12,7% fata de primul semestru al anului 2016, apoi scaderea tarifului de transport in medie cu 12,7% si a celui de sistem cu 10,8%. Concomitent, tariful de componenta de piata concurentiala a fost scazut cu 2,5% fata de perioada aprilie-iunie si toate acestea duc la o scadere cu 2% a preturilor reflectate pe factura la curent. Tot de la 1 iulie creste cu inca 10% gradul de deschidere a pietei energiei electrice, anunta Adevarul.
O noua practica bancara: Tichete cadou contra credite. Biroul bancherului din supermarket a disparut odata cu criza financiara. Recent, creditele de nevoi personale au prins din nou viteza, iar bancile au gasit formule noi de impulsionare a vanzarilor: protocoale cu dealerii de vanzari si retailerii, protocoale in baza carora, in functie de numarul de credite recomandate de catre agentul de vanzari, acesta primeste din partea bancii tichete cadou sau diverse sume de bani. De altfel, practica este intalnita in toate sectoarele de activitate, de la producatorii de electrocasnice la distribuitorii de medicamente. Dar care este de fapt regimul fiscal al acestor practici? Pentru relansarea sectorului de retail banking institutiile financiare incheie protocoale fie cu dealerii de vanzari, fie cu reteilerii pentru stimularea fortei de munca a acestora, anunta Economica.net.
Povestea restaurantului comunist din Alexandria inchis de ISU dupa Colectiv, dar listat la BVB si cu buget aprobat de Guvern. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), institutie aflata in coordonarea Ministerului Economiei, a elaborat recent un proiect de hotarare de Guvern de aprobare a bugetului pe 2016 al companiei Comalex SA din municipiul Alexandria. Fosta Intreprindere Comerciala de Stat de Produse Alimentare si de Alimentatie Publica Alexandria, listata acum pe platforma alternativa a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a ramas cu cateva localuri, spatii comerciale si de birouri in municipiu si a terminat anul trecut cu afaceri de putin peste jumatate de milion de lei, pierderi de 419.000 lei si 7 angajati, din care 1 director, 3 lucratori TESA si 3 lucratori comerciali la restaurantul Bulevard, relateaza profit.ro.
Toyota mai face un recall. 1,43 de milioane de vehicule sunt rechemate in service din cauza airbag-urilor. Toyota a anuntat ca va realiza un nou recall. 1,43 de milioane de vehicule sunt afectate la nivel mondial, iar problema a fost identificata tot in dreptul airbag-urilor. Modelele vizate de recall sunt Prius si Lexus CT200h, produse intre 2010 si 2012. Airbag-urile cu probleme nu sunt produse de Takata ci de Autoliv si, conform informatiilor, prezenta unor fisuri de dimensiuni reduse in capsele explozive a dus la aparitia problemelor.Conform aceleiasi surse, pana in acest moment nu s-a inregistrat niciun eveniment grav. Au fost totusi surprinse cateva incidente cu masini parcate si airbag-uri sarite accidental. In prima faza, Toyota nu a facut public numele furnizorului, insa reprezentantii Autoliv au iesit la rampa si au declarat ca vor coopera pentru remedierea problemei. Din cate se pare, Toyota impreuna cu reprezentantii NHTSA si MLIT au ajuns la concluzia ca o simpla bratara aplicata va rezolva problema aparuta, anunta Auto-bild.ro.
Firmele din Romania cu actionariat britanic au 2% din totalul salariatilor din mediul privat. Investitorii din Marea Britanie detin in Romania 1.094 de firme, in care lucreaza 66.637 de angajati, adica 2% din totalul salariatilor din mediul privat la nivel local. Potrivit unei analize realizata de Coface Romania si citata de News.ro, din cele peste o mie de firme, aproape 500 au raportat venituri de peste 100.000 de euro, anul trecut. Cele multe investitii pe termen lung finantate de investitorii britanici au fost orientate in posta si telecomunicatii, industria metalurgica, industria alimentara si a bauturilor, constructii si tranzactii imobiliare. Companiile romanesti cu actionariat din UK reprezinta doar 0,3% din totalul firmelor active din Romania, dar genereaza aproximativ 2,2% din totalul cifrei de afaceri a tuturor companiilor inregistrate. Din totalul acestora, doar 492 de companii au avut venituri de peste 100.000 de euro anul trecut, inregistrand o medie a cifrei de afaceri de circa 11 milioane euro, relateaza Adevarul Financiar.