Business Report: Ce se intampla cu banii tai cand ajung intr-un fond de pensii private; In urmatorul deceniu, consumul de gaze va creste cu o treime fata de nivelul actual; Surpriza! Cele mai multe oferte de munca pentru romani sunt in strainatate
Ce se intampla cu banii tai cand ajung intr-un fond de pensii private. Contributia la Pilonul II creste in 2014 la 4,5%, cea la sistemul public scade. Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste in 2014 de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor. In acelasi timp, contributia la sistemul public de pensii scade cu 0,5 puncte procentuale. Astfel, mai multi bani ce urmeaza sa-ti asigure batranetea ajung in administrare privata. Ce se intampla cu ei? Potrivit Legii 411/2008 privind sistemul de pensii private obligatorii, nivelul contributiilor virate spre administrare privata in Pilonul II (pensii private obligatorii) incepe la 2% in 2008 si creste cu jumatate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6% in 2016, informeaza Adevarul.
Rata de fertilitate si economia. O comparatie Romania – UE. Romania ocupa penultimul loc intre tarile Uniunii Europene in ceea ce priveste numarul de copii nascuti de o femeie (rata de fertilitate). Cu o medie le nivel national de doar 1,25 copii/femeie ne plasam la mica distanta de Ungaria (care are un indice de 1,23) si la foarte mare distanta de rata de fertilitate ce ar permite pastrarea numarului populatiei la nivelul actual (ar fi nevoie de 2,1 copii/femeie). Subiectul nu tine doar de social ci are implicatii tot mai clare din perspectiva capitalului uman care ar trebui sa contribuie la dezvoltarea tarii dar si la sustinerea din partea statului a celor neaflati in activitate. Proiectiile in acest sens sunt de-a dreptul alarmante. Sprintul spre reducerea decalajelor de nivel de trai nu se poate face cu o incarcare excesiva de taxe, dat fiind numarul tot mai mic de impozitati in perspectiva, anunta Cursdeguvernare.ro.
In urmatorul deceniu, consumul de gaze va creste cu o treime fata de nivelul actual. Pana in 2025, consumul de gaze va creste cu peste o treime fata de nivelul actual, in contextul in care gazele naturale sunt capabile sa rivalizeze cu consumul de carbune si sa preia o parte din ponderea petrolului pe scena globala. Cel putin asa reiese dintr-un studiu realizat de GE. Autorii lui, Peter C. Evans si Michael F. Farina, spun ca, pe viitor, un volum tot mai mare de gaze naturale se va adauga energiei eoliene si altor surse de energie regenerabila folosite la productia de energie. Potrivit lor, atat companiile de utilitati, companiile globale si locuintele, cat si trenurile, camioanele si alte mijloace de transport au adoptat deja gazele naturale, noteaza Capital.
Surpriza! Cele mai multe oferte de munca pentru romani sunt in strainatate. Majoritatea locurilor de munca disponibile pe piata muncii in luna octombrie au vizat oferte in strainatate, reiese dintr-o statistica Economica.net. Iata aici topul angajatorilor din luna octombrie, conform informatiilor comunicate de cele mai mari site-uri de recrutare din Romania si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca: Primii 16 angajatori – dupa numarul de joburi vacante in luna octombrie – au oferit, cumulat, peste 2.900 de locuri de munca in strainatate si peste 2.700 de joburi in Romania.Agentiile de plasare de forta de munca in strainatate au oferit cele mai multe joburi romanilor in octombrie. Concret, cei mai mari angajatori din luna octombrie au fost companiile care au angajat romani in Anglia, Italia, Cipru, Grecia, Germania.
Ce le pregateste Guvernul microintreprinderilor. Potrivit proiectului de Buget pe 2014, regimul microintreprinderilor devine mai restrictiv, cresc contributiile la Pilonul II de pensii, bugetele locale primesc mai multi bani, iar suma alocata pentru umplerea gaurilor Fondului de sanatate va fi cu 700 milioane lei mai mica decat in acest an. Bugetul de stat va conta anul viitor pe venituri estimaᅡte de 100,8 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi cu 18,3 miliarde mai mari. Bugetul general consolidat (include suplimentar bugetele uniᅡtatilor administrativ-teritoriale – 57,1 miliarde lei, bugetul fondului de pensii – 52 miliarde, bugetul asigurarilor de sanaᅡtate – 22, 5 miliarde, bugetele instiᅡtuᅡtiilor finantate total sau partial din fonduri proprii – 16,9 miliarde lei etc.) are venituri de 216,4 miliarde lei si cheltuieli cu 14,4 miliarde lei mai mari, scrie Romania Libera.
CNP: Inflatia intra la apa, economia creste. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere, de la 3,5% la 2% prognoza de inflatie pentru la finele anului, cea privind media anuala fiind redusa de la 4,3% la 4,1%. Numarul mediu de salariati pe total economie este estimat pentru 2014 la 4,57 milioane persoane, in crestere cu 1,3% fata de anul 2013. Pentru 2013 numarul de salariati este estimat la 4,51 milioane persoane (plus 1,5%). CNP estimeaza pentru 2015 un numar de 4,635 milioane salariati, pentru 2016 – 4,705 milioane salariati, iar pentru 2017 – 4,78 milioane salariati, informeaza EVZ.
Preturile din Grecia, la cea mai puternica deflatie din ultimii 50 de ani. Grecia a inregistrat, luna trecuta, cea mai puternica rata de deflatie din ultimii 50 de ani, preturile de consum coborand cu 1,9% in baza anuala, din cauza recesiunii economice, scaderii veniturilor populatiei si cererii interne scazute, potrivit Mediafax. Inflatia anuala de -1,9% raportata ieri, pentru luna octombrie, este cea mai scazuta din anul 1962, potrivit sursei citate. In octombrie fata de septembrie, preturile din Grecia au scazut cu 0,2%, conform unui comunicat al institutului de statistica de la Atena. Astfel, alimentele si bauturile non-alcoolice s-au ieftinit cu 0,3%, imbracamintea si incaltamintea cu 1,1%, in timp ce preturile din sectorul transporturilor au scazut cu 3,1%, iar serviciile de comunicatii costa cu 4,3% mai putin decat cu 12 luni in urma, potrivit datelor oficiale, anunta Bursa.ro.
Patru concepte Suzuki, la Tokyo. Suzuki se va prezenta in forta la cea de-a 43-a editie a Salonului Auto de la Tokyo, care isi va deschide portile pe 22 noiembrie, eveniment ce urmeaza sa se desfasoare concomitent cu Salonul de la Los Angeles. Constructorul nipon va dezvalui nu mai putin de patru concepte, fiecare prezentand un amestec de stiluri, numitorul comun fiind categoria in care se incadreaza toate – mini crossover, scrie 24auto.ro.