Sari direct la conținut

Business report: Ce se va intampla cu Oltchim dupa esecul de ieri; Grupul francez Total ar avea in vedere un parteneriat cu Lukoil pentru explorarea gazelor de sist; Preturile rasadurilor, ale pomilor si ale semintelor, judet cu judet

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Republica Moldova vrea sa imprumute 100 milioane euro din Polonia. Republica Moldova negociaza cu Polonia un credit in conditii preferentiale de 100 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului agricol, a anuntat ieri premierul Iurie Leanca la un forum economic moldo-polonez desfasurat in Chisinau, unde a participat alaturi de Donald Tusk, omologul polonez al domniei sale, informeaza Agerpres. „Negociem acum un imprumut de 100 de milioane de euro, pe un termen lung (< bani ieftini >, cum se mai spune), pentru a dezvolta zootehnia si industria legumicola”, a declarat Leanca, adaugand ca pentru 2014 si 2015 Republica Moldova va primi si asistenta de 10 milioane euro din partea Poloniei. Donald Tusk a indemnat autoritatile de la Chisinau sa continue apropierea de Uniunea Europeana, subliniind ideea ca statutul de membru al UE ofera oportunitati importante, informeaza Bursa.ro.

Excedentul comercial al Romaniei in relatia cu Africa a crescut la 1,6 miliarde de euro, in 2013. Valoarea exporturilor de bunuri ale Romaniei in Africa a crescut, in 2013, la 2,055 miliarde de euro, fata de 1,786 miliarde de euro in 2012, in timp ce exporturile de bunuri ale UE spre continentul african au urcat la 152,869 miliarde de euro, de la 150,701 miliarde de euro, arata datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat). In 2013, valoarea importurilor UE din Africa au scazut la 167,962 miliarde de euro, de la 186,634 miliarde de euro in 2012. Importurile Romaniei din continentul african au scazut la 365 milioane de euro, de la 414 milioane de euro. In consecinta, UE a inregistrat un deficit de 15,093 miliarde de euro in 2013, fata de un deficit de 35,933 miliarde de euro in 2012, noteaza Capital.

Ce se va intampla cu Oltchim dupa esecul de ieri. Desi au fost mai multe apeluri pentru oferte, iar investitorilor li s-a lasat rastimpul solicitat ca sa depuna oferte pentru combinatul de la Valcea, un singur petitor s-a aratat interesat, dar prea tarziu. Scena epocala prin care Dan Diaconescu a incercat, si chiar a reusit, sa depuna in septembrie 2012 oferta pentru combinatul de la Valcea dupa ce trecuse ora limita, a fost reiterata, partial, ieri. Pe 28 martie a fost al doilea deadline din acest an pentru depunerea de oferte pentru Oltchim, dupa ce primul termen, 28 ianuarie, fusese decalat. Nici Stefan Vuza, patronul Chimcomplex, nici investitorii chinezi, cei mai determinati petitori ai Oltchim, nu au depus oferte, dar a facut-o un fond elvetian de investitii. Dosarul nu a fost insa luat in calcul, deoarece a venit dupa inchiderea sesiunii, respectiv ora 11, scrie EVZ.

Satul din Romania detinut de un om de afaceri isi va primi turistii anul viitor. Nu apare in niciun top al bogatilor din Romania, dar cu toate acestea un om de afaceri detine un sat intreg. De anul viitor, Emil Parau isi va astepta turistii in casele renovate si le va oferi o calatorie in timp. Hunedoreanul Emil Parau s-a nascut in satul Rosia, la limita dintre judetele Hunedoara si Alba, iar din 2003 a cumparat casa dupa casa in satul natal, pana s-a trezit stapan peste un sat cu un singur locuitor, Aron Truta, cu 40 de bordeie si peste 200 de hectare de teren. „Pentru inceput, vrem sa renovam 12 case in care sa primi turisti de anul viitor. Vrem sa le facem asa cum au fost inainte, cand erau locuite, cu mobilier, cu de toate. Casele o sa aiba si baie, pentru ca in secolul acesta nu poti aduce turisti daca nu ai baie”, a declarat pentru economica.net, Emil Parau.

Preturile rasadurilor, ale pomilor si ale semintelor, judet cu judet. Puietii de pomi fructiferi, tuberculii de cartofi, plantele leguminoase si vita-de-vie se dau la fel de ieftin ca in anii trecuti, dar gospodarii nu se inghesuie sa le ia din cauza puterii scazute de cumparare. A venit sezonul in care gospodarii isi primenesc gradinile, iar pietele din orase sunt pline de rasaduri, pomi, flori, seminte si alte verdeturi ce se planteaza in aceasta perioada. Corespondentii locali „Adevarul” au vizitat aceste piete si va putem spune, astfel, ca preturile nu difera fata de cele practicate in anii trecuti, insa comerciantii se plang ca vanzarile sunt in scadere sau cel mult in stagnare.

DW: Siemens va continua sa investeasca in Rusia. Companiile germane isi exprima speranta ca sanctiunile economice occidentale impotriva Rusiei vor putea fi evitate. Compania Siemens spera sa continue colaborarea cu Rusia. Mai exact, seful companiei Siemens, Joe Kaeser, l-a asigurat pe presedintele rus, Vladimir Putin, ca lunga traditie pe care colosul german o are in Rusia nu ar trebui intrerupta. In pofida relatiilor foarte tensionate intre Moscova si Berlin, compania Siemens a transmis, prin urmare, un mesaj ferm in sensul continuarii investitiilor in Rusia. „Noi dorim sa avem un parteneriat valoros, pe termen lung”, a declarat directorul companiei germane in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu presedintele Vladimir Putin, scrie Deutsche Welle.

Grupul francez Total ar avea in vedere un parteneriat cu Lukoil pentru explorarea gazelor de sist. Compania petroliera franceza discuta cu Lukoil, cea mai mare companie energetica privata din Rusia, posibilitatea lansarii unui parteneriat pentru dezvoltarea unor proiecte de sist in Rusia, relateaza Financial Times. Sursele citate de Financial Times sustin ca Lukoil si grupul francez Total discuta formarea unei companii mixte (joint venture) pentru a dezvolta proiecte din Rusia, dificile din punct de vedere tehnic, categorie in care sunt incluze zacamintele petroliere de sist. Insa, nu exista nicio garantie ca in urma discutiilor se va ajunge la un acord. Contactati de Financial Times, reprezentantii Total si Lukoil au refuzat sa comenteze informatiile, anunta EVZ.

Numele romanilor pentru viitoarea Comisie Europeana: Variantele de lucru de la Bucuresti. Anul electoral european se va incheia cu instalarea in functie, estimata pentru 1 noiembrie, a noii echipe de comisari europeni. Pentru prima data marile grupuri politice europene si-au desemnat candidatul pe care il vor avansa ca propunere pentru presedintia Comisiei Europene. In final, decizia se va lua intre cei doi reprezentanti ai marilor curente: popularii europeni si social-democratii europeni, respectiv Jean Claude Junker si Martin Schulz. Sunt multe posturi inalte de impartit in Europa: nu doar cel de presedinte al Comisiei Europene, ci si pe cel de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa si cel de presedinte al Consiliului European, intrucat mandatul lui Herman Van Rompuy se va incheia in 30 noiembrie. Asa ca statele membre isi vor decide reprezentantii in functie de negocierile pentru aceste posturi. Iar negocierile sunt intre state membre, in interiorul grupurilor politice, cu imputul sistemului insusi, pentru ca nu este deloc de neglijat nici puterea birocratilor de la Bruxelles, informeaza cursdeguvernare.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro