Sari direct la conținut

Business Report: Ce sosele inutile se construiesc acum in Romania, in opinia angajatilor de la Drumuri; Dilema celui mai mare salariu din Romania; Clientii Mossack Fonseca, preponderent din BRICS si lumea araba

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Ce sosele inutile se construiesc acum in Romania, in opinia angajatilor de la Drumuri. Master Planul pentru Transport cuprinde mai multe proiecte inutile, in defavoarea unora extrem de importante, potrivit Grupului de initiativa pentru restructurarea si reprofesionalizarea CNADNR, care, alaturi de Sindicatul National Profesional al Drumarilor din Romania, a organizat luni o conferinta de presa cu scopul de a demasca neregulile din activitatea Companiei de Drumuri. Potrivit acestora, nu are sens sa fie dublat DN 7 la 4 benzi in paralel cu construirea autostrazii Sibiu – Pitesti. Angajatii CNADNR mai spun ca sunt prevazute costuri foarte mari pentru un drum express de campie, de respectiv 6 milioane de euro/km, cand acestea nu ar trebui sa depaseasca 3,5 milioane de euro/km, scrieEconomica.net.

Dilema celui mai mare salariu din Romania. Cine e persoana cu cel mai mare salariu din Romania este confidential. Insa suma pe care o castiga este publica. Cu toate acestea, raspunsul corect este greu de obtinut de la stat. Revista Capital a primit doua raportari care nu coincid, de la doua institutii diferite: ANAF si Inspectia Muncii. Din raspunsurile acestora reiese ca nu exista nicio corelare intre cele doua baze de date. In incercarea de a afla cine este cel mai bine platit roman cu contract de munca din Romania, revista Capital a cerut institutiilor abilitate, respectiv ANAF si Inspectia Muncii sa furnizeze aceste informatii. Cele doua liste, care cuprind un top zece al salariilor celor mai mari din tara, nu au nici macar un angajat care sa se regaseasca pe ambele raportari. Mai mult, remuneratiile si domeniile de activitate au diferente de la cer la pamant. De exemplu, potrivit ANAF, care spune ca a colectat datele din declaratia 112, depusa de angajator, in anul 2015, cel mai bine platit roman este un angajat al unei ￯firme de colectare a deseurilor nepericuloase￯, iar salariul acestuia este colosal: 3,6 milioane de euro pe an. Asta inseamna peste 300 de mii de euro pe luna. In timp ce, potrivit Inspectiei Muncii, cea mai mare leafa e incasata de un fotbalist, respectiv peste 38 de mii de euro pe luna, anuntaCapital.ro.

Bomba de sub ANAF: Mari companii sunt instiintate ca au pierdut, „din oficiu”, codul de TVA. Criteriile netransparente si „secretul celor 4” au bagat ministerele in sedinta. Primele efecte ale obligatiei instituite prin noul Cod Fiscal de inregistrare in scopuri de TVA asupra companiilor din Romania au inceput sa se faca simtite de vineri, 1 aprilie, cand Fiscul a inceput sa trimita companiilor anularea „din oficiu” a codului de platitor de TVA. Nu e vorba de rau platnici sau de companii suspecte, ci de contribuabili cu taxele la zi. In baza unor criterii netransparente, mari companii, cu vechime, cu sute de angajati, cu cazier fiscal curat si taxele achitate la zi, au primit deja instiintari ca nu demonstreza intentia sau capacitatea „de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania”, informeazaCursdeguvernare.ro.

Translectrica – inceputul sfarsitului: „Furt cu acte in regula”” sau „Pedeapsa inocentilor”. In analiza noastra precedenta am incercat sa surprindem cateva aspecte privind obligatiile participantilor la piata de energie in ceea ce priveste echilibrarea, dar si rolul jucat de Transelectrica in tot acest angrenaj esential pentru buna functionare a sistemului energetic national. Cu riscul ca uneori putem fi prea tehnici in analizele noastre, ne asumam raspunderea afirmatiilor, dar si disponibilitatea unui dialog real pe marginea subiectului dezbatut. De aceasta data vom porni de la cateva definitii date pentru substantivul dezechilibru. Ce este dezechlibrul, cine il produce, cine il plateste, dar mai ales cui foloseste ? Codul Comercial al pietei angro de energie electrica spune: „dezechilibrul PRE este diferenta dintre Pozitia neta contractuala si Pozitia Neta masurata a PRE”, scrieEnergy-Center.ro.

Clientii Mossack Fonseca, preponderent din BRICS si lumea araba. Raspandirea geografica a personalitatilor care foloseau serviciile „Mossack Fonseca” ar putea sa sugereze ca dezvaluirile „Panama Papers” urmaresc o agenda, caci intre clientii casei de avocatura regasim preponderent personalitati din zona BRICS si lumea araba, si, mai putin, din Europa. Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-si disimula averile sunt enumerati membri ai anturajului presedintelui rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, presedintele ucrainean Petro Porosenko si fostul sef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, tatal premierului britanic David Cameron, Ian Cameron, regele Salman al Arabiei Saudite, presedintele argentinian Mauricio Macri, fostul premier irakian Ayad Allawi, Li Xiaolin, fiica lui Li Peng, fost premier al Chinei, anuntaBursa.ro.

Toyota va aduce la Milano un concept din lemn. Saptamana Modei de la Milano reprezinta un eveniment important si pentru constructorii auto. Asa se face ca Toyota a ales sa vina in Italia cu un concept unic. Vorbim despre un roadster fabricat din lemn. Acesta a fost denumit Setsuna si a fost produs in colaborare cu cei de la Sumitomo Forestry. Caroseria lui Setsuna este fabricata din 86 de elemente, toate lucrate manual. Totodata, japonezii au folosit elemente din aluminiu pentru diverse accesorii stilistice. Forma conceptului Setsuna se va modifica in timp, lemnul urmand sa se usuce si sa transforme designul actual intrunul si mai rotunjit, informeazaAuto-Bild.ro.

Premiera: Un trader privat roman de energie a fost obligat sa renunte la clienti, din cauza datoriilor. ANRE a anuntat ca unii dintre clientii Romenergy Industry vor fi trecuti obligatoriu catre Electrica Furnizare. Motivul: distribuitorul Electrica a reziliat unilateral contractul de distributie, pentru ca Romenergy are datorii catre el. Patronul Romenergy Industry recunoaste situatia si a declarat ca fima va renunta cu totul sa mai furnizeze energie electrica, dar precizeaza ca actualii clienti nu sunt afectati in niciun fel. Romenergy Industry, unul dintre furnizorii privati semnificativi de energie electrica, a pierdut o parte din clientii pe care ii avea in zona de nord-vest a tarii, dupa ce Electrica Transilvania Nord a denuntat unilateral contractul de distributie. Informatia apare intr-un comunicat de presa publicat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniului Energiei, iar anuntul este o premiera pentru piata, scrieEconomica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro