Sari direct la conținut

Business report: Ce trebuie sa faca noul ministru care-l va inlocui pe Ioan Rus la Transporturi; Liderii zonei euro zone nu exclud falimentul Greciei – Reuters; Paine turceasca din grau romanesc. Cercetatorii de la Fundulea exporta anual 60 de tone de seminte

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Ce trebuie sa faca noul ministru care-l va inlocui pe Ioan Rus la Transporturi. Indiferent cine va fi numit la Ministerul Transporturilor, acea persoana va trebui sa-si formeze o echipa manageriala deosebit de eficienta, anul 2015 fiind un moment-cheie pentru infrastructura romaneasca. Pornind de la prezumtia ca noul ministru va fi bine intentionat, „Adevarul” va propune o trecere in revista a prioritatilor pe care le va avea cel ce il va inlocui la Transporturi pe Ioan Rus. Absorbtia urgenta, in 2015, a fondurilor europene destinate infrastructurii rutiere si feroviare, privatizarea CFR Marfa pana la termenul mai 2016 stabilit de Comisia Europeana, demararea lucrarilor pe autostrada Sibiu-Pitesti si reabilitarea sistemului feroviar ar fi doar cateva dintre prioritatile pe care ar trebui sa le aiba in vedere inlocuitorul lui Ioan Rus.

Liderii zonei euro zone nu exclud falimentul Greciei – Reuters. Oficiali europeni de rang inalt au discutat pentru prima data posibila intrare a Greciei in incapacitate de plata, din cauza impasului in negocierile cu creditorii internationali, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Oficialii care pregatesc reuniunea Eurogrupului de saptamana viitoare au stabilit joi seara ca exista trei posibile scenarii pentru ce s-ar putea intampla cu Grecia la sfarsitul acestei luni. Cel mai putin probabil ar fi incheierea unui acord prin care Grecia sa accepte reforme in schimbul transei de 7,2 miliarde de euro, evitand astfel intrarea in incapacitate de plata, scrie economica.net.

Memorandumul Rompetrol – primul pas: Licitatia pe care trebuie sa o castige KazMunayGaz. Un prim pas pentru implementarea Memorandumului Rompetrol, semnat in februarie 2013 : Ministerul Energiei, IMM si Mediului de Afaceri pregateste vanzarea prin licitatie a unui pachet de 26,69% din actiunile detinute de stat la Rompetrol Rafinare. Proiectul de HG publicat pe site-ul ministerului prevede constituirea unei comisii pentru implementarea tranzactiei. Cum pachetul de actiuni nu poate fi transferat direct actualului actionar majoritar al Rompetrol, compania kazaha KazMunayGaz, vinzarea va face obiectul unei licitatii deschise in care dreptul de preemtiune este totusi acordat KazMunayGaz, informeaza cursdeguvernare.ro.

Paine turceasca din grau romanesc. Cercetatorii de la Fundulea exporta anual 60 de tone de seminte. Fermierii turci si chinezi cultiva pamanturile cu seminte romanesti. Boabele de grau si semintele de in produse la Institutul de Cercetare de la Fundulea sunt cautate pentru ca sunt rezistente la seceta si productia este mai mare. Profitul este si el pe masura. Cei de la Fundulea castiga anual aproape jumatate de milion de euro doar din dreptul de folosire a semintelor romanesti.La 30 de kilometri de Bucuresti, la Institutul de Cercetare Fundulea, pe 600 de hectare sunt insirate ca pe o tabla de sah parcele de grau verde, in ciuda secetei. Aici cercetatorii au creat noua soiuri rezistente si bune pentru panificatie, iar, anual, 60 de tone de seminte pleaca spre Turcia si Argentina, noteaza digi24.ro.

Ai masina inmatriculata in Bulgaria? Poti dormi linistit! Proiectul care limita inmatricularile de peste Dunare a fost respins. La jumatatea lunii martie, zece deputati si senatori PSD au depus un proiect de lege care urmarea incetarea fenomenului inmatricularilor de masini in Bulgaria. Acesta prevedea ca autovehiculele si remorcile inmatriculate peste Dunare de persoane care au domiciliul in Romania sa poata circula pe drumurile patriei maximum 90 de zile de la introducerea lor in tara.In sedinta de ieri, 11 iunie, Senatul Romaniei a respins proiectul de lege pe motiv ca nu se poate stabili clar cand a intrat acea masina in tara, iar astfel, cele 90 de zile nu puteau fi calculate, relateaza Auto-Bild.ro.

Peste 51% dintre germani doresc iesirea Greciei din zona euro. Un sondaj realizat vineri in Germania arata ca peste 51% dintre germani doresc iesirea Greciei din zona euro, iar 70% dintre respondenti s-au opus oricarei concesii suplimentarea fata de Atena din partea Uniunii Europene, informeaza Reuters. Cancelarul Angela Merkel a cerut Greciei si creditorilor internationali sa continue negocierile, dupa ce Antena a refuzat sa cedeze si a acuzat Fondul Monetar International de tactici de presiune, scrie Bursa.ro.

Proprietarii de apartamente nu se mai tocmesc la pret. Marja de negociere la vanzarea unui apartament in Bucuresti, care reprezinta raportul dintre pretul afisat in piata si pretul la care se incheie tranzactia, a scazut sub 3% pentru prima data in ultimii doi ani, se arata intr-un raport de piata realizat de Academia de Studii Economice (ASE). Pretul pe metru patrat al unui apartament bucurestean a consemnat o evolutie crescatoare in trimestrul patru al anului trecut si in primul trimestru al acestui an. Indicele imobiliar realizat de departamentul de analiza si evaluare economico-financiara din cadrul ASE a inregistrat in primele trei luni din an cea mai importanta crestere din ultimele noua trimestre de la 95,1% la 96,1%. Trimestrul intai din anul 2013, momentul din care a inceput sa fie calculat indicele ASE, a fost luat ca valoare de referinta egala cu 100% si in raport cu acesta s-a determina evolutia preturilor in urmatoarele trimestre, informeaza Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro