Sari direct la conținut

Business Report: Ce variante are statul in marea renegociere a redeventelor la petrol si gaze; Cum joaca Vlasov ruleta ruseasca cu soarta firmelor; Micii investitori vor conditii preferentiale la ofertele statului; Si firma ministrului Economiei beneficiaza de reesalonari

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Exportatorii: „Imaginea tarii este compromisa, ne-am pierdut credibilitatea”. Prezenta ofertei romanesti pe piata mondiala a fost paralizata, se plang, la unison, toti producatorii nostri, subliniind ca acesta este efectul desfiintarii Centrului pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS) fara ca Executivul sa ia, in prealabil, masuri de inlocuire a respectivei structuri, care sa preintampine implicatiile generate pe plan intern si international. „Programul de sustinere a exporturilor se afla de atunci in coma indusa”, dupa cum spun exportatorii. Acestia ne-au explicat care este situatia de ansamblu: „Totul s-a blocat, prezenta ofertei romanesti pe piata internationala a fost paralizata, iar efectele sunt dramatice – producatorii nostri au pierdut o multime de targuri, la expozitiile unde ne-am anuntat participarea spatiile dedicate Romaniei au ramas goale, firmele romanesti sunt date in judecata si trebuie sa plateasca daune, la aceste cheltuieli adaugandu-se si banii pierduti din fabricarea mostrelor cu care ar fi trebuit sa mearga la targuri (zeci de mii de euro), nu am putut pregati contracte pentru anul viitor si contractele care ar fi trebuit semnate in cadrul acestor evenimente au fost anulate, au scazut comenzile. Sunt pierderi banesti pe ani de zile. Imaginea tarii este compromisa, ne-am pierdut credibilitatea”, scrieBursa.ro.

Cum joaca Vlasov ruleta ruseasca cu soarta firmelor. Spune ca a fost asuprit de regimul comunist, insa isi impune autoritatea prin tertipuri specifice acelor vremuri. Controversatul presedinte al Camerei de Comert se vrea „nasul” tuturor afacerilor private din Romania In ultima perioada, numele lui Mihail Vlasov a aparut nu in publicatiile economice, asa cum ar fi fost poate firesc prin prisma functiei de presedinte a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, nici in cele juridice, unde ar fi putut fi amintit gratie profesiei de avocat, pe care o exercita de aproape 40 de ani, ci mai degraba in tabloide. Totul a pornit de la un dosar de camatarie instrumentat de DNA, in care presedintele CCIR are calitatea de parte vatamata, dupa ce ar fi imprumutat in mai multe randuri sume uriase de la camatari, la o dobanda de 10% pe zi, anuntaCapital.ro.

Lista joburilor si domeniilor in care se vor face angajari in 2014 pe salarii de 1.000 de euro. Trei jucatori mari din piata de recrutare din Romania – Adecco, Lugera The People Republic, Manpower – va spun in ce domenii si pe ce posturi se vor face angajari in 2014, pe salarii nete de 1.000 de euro net lunar. IT, achizitii, Finance & Accounting si Engineering sunt domeniile in care se vor face angajari in 2014 cu salarii nete lunare de 1.000 de euro – estimari Adecco. Zonele de interes in cazul carora vorbim cu lejeritate de salarii nete de 1.000 de euro raman preponderant IT si in crestere vizibila zona de achizitii. S-a dezvoltat constant Finance & Accounting, dar doar conexata cu bune cunostinte de limbi straine, certificate international. Aceeasi solicitare de certificare in limbi straine apare si in Engineering de inalta specializare, a spus pentruEconomica.netMarga Radu, head of permanent placement la firma de recrutare Adecco Romania.

Si firma ministrului Economiei beneficiaza de reesalonari. Firma controlata de ministrul Economiei, Andrei Gerea, si de catre sotia sa se numeste SC Valahia Investments SRL si se ocupa cu comertul autovehiculelor Honda si cu repararea acestora. Cererea pentru esalonarea datoriilor, care a fost inaintata Administratiei Finantelor Publice Pitesti, a fost semnata chiar de catre sotia ministrului, Ayten Guler Gerea, in calitate de administrator al firmei. Hartia a fost trimisa pe 6 februarie 2013, iar dupa doar cinci zile a primit acordul de principiu din partea ANAF. Pe 18 februarie 2013, firma ministrului Economiei a primit decizia de esalonare. Toata procedura a durat 12 zile. In momentul in care a fost aprobata cererea, Andrei Dominic Gerea era deputat si vice-liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, scrieEVZ.

Ce variante are statul in marea renegociere a redeventelor la petrol si gaze. Anul viitor expira perioada de zece ani in care statul roman se obliga sa nu majoreze redeventele la petrol si gaze. Specialistii analizeaza patru scenarii de crestere a acestor taxe. In cautare de resurse pentru finantarea bugetului, statul roman a impus „taxa pe stalp” si o acciza suplimentara de 7 eurocenti la fiecare litru de carburant cumparat, insa de anul viitor va avea la dispozitie un instrument si mai puternic: majorarea redeventelor la petrol si gaze. Nivelul scazut al acestora a fost ani la rand permanent subiect de scandaluri. Redeventele platite de catre Petrom statului roman s-ar putea tripla incepand cu anul 2015, de la un nivel mediu de 7,5% din valoarea productiei pana la o medie de 22,5%, potrivit unui raport ]ntocmit de Erste Research. „OMV si Guvernul Romaniei au semnat o intelegere pe zece ani in 2004 privind taxarea industriei de petrol si gaze. Acest acord, care fixeaza redeventa intre 3,5% si 13%, in functie de productia fiecarui zacamant, va expira la finele anului 2014. (…) In estimarile noastre ne asteptam la o triplare a redeventei, ceea ce inseamna ca, pentru Petrom, nivelul mediu actual de 7,5% se va tripla pana la 22,5% de la finele anului 2014”, se arata in raport, anuntaAdevarul.

Micii investitori vor conditii preferentiale la ofertele statului. Micii investitori doresc conditii speciale la ofertele publice derulate de statul roman si au inaintat un set de propuneri catre autoritati, potrivit reprezentantilor Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital. Unii brokeri nu sunt de acord ca micii investitori sa beneficieze de tratament preferential, atragand atentia ca IPO-urile nu trebuie sa se transforme in protectie sociala. „Oferta Romgaz a demonstrat potentialul mare al investitorilor romani de a finanta economia, care a fost subevaluat de toata lumea”, a spus Daniel Iancu, intr-o prezentare facuta la Bursa de Valori Bucuresti, ieri. Domnia sa a adaugat: „Cea mai mare nemultumire a fost ca transa investitorilor mici a coincis cu cea a investitorilor mari. A fost inexplicabil, pentru ca, pana acum, nu s-a mai intamplat niciodata ca investitorii mici sa nu aiba transa lor. Fuziunea transelor i-a avantajat pe investitorii mari in detrimentul celor mici”, informeazaBursa.ro.

Bancherul care si-a sporit averea cu 3 milioane de euro intr-un an. Averea celui mai bogat bancher din Romania, Nicolae Danila, a crescut intr-un singur an cu trei milioane euro, respectiv cu 17%, lucru care l-a propuslat in Top 300 Cei mai bogata romani pe locul 230. Peste doua milioane euro a fost castigul din aprecierea actiunilor Erste Group, in vreme ce castigul din dobanzi, salarii, dividende si chirii s-a cifrat la aproape un milion euro. Nicolae Danila, fostul presedinte al BCR si actualmente membru in Consiliul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), detine peste 21 milioane euro in conturi, depozite, actiuni, fonduri de investitii si titluri de stat, pe langa mai multe case si terenuri, dupa ce in urma cu un an detinea in aceste instrumente aproape 18 milioane euro. Interesant este ca aproape doua treimi din cele 21 milioane de euro sunt plasate in actiuni si titluri de stat, si doar o treime in depozite, conturi curente si fonduri de investitii, scrieCapital.ro.

Retragerea Chevrolet nu va afecta valorile reziduale. Dupa cum am relatat deja aici, General Motors a anuntat ca va retrage marca Chevrolet din Europa. In urma acestei decizii luate de GM, EurotaxGlass’s Group, in calitate de furnizor de date si solutii pentru industria auto europeana, a efectuat o revizuire a valorilor reziduale pentru autovehiculele Chevrolet din Europa. Pe baza acestei analize, EurotaxGlass’s Group considera ca efectul acestei masuri va avea un impact minim pentru valorile reziduale, mai ales prin prisma iesirii planificate a marcii de pe piata europeana. Dean Bowkett, Technical Director si Chief Editor la EurotaxGlass’s Group a declarat urmatoarele: „Deja am discutat cu reprezentanti din conducerea GM care au afirmat ca vor fi onorate in continuare garantiile masinilor comercializate. De asemenea, se vor respecta graficele de intretinere periodica a masinilor, iar stocurile de piese vor satisface nevoile clientilor. Mai mult, nu sunt motive de ingrijorare deoarece o serie de componente sunt comune cu a celorlalte marci din portofoliul GM, anunta24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro