Sari direct la conținut

Business Report: Cea mai rasunatoare lichidare din istoria Spaniei are implicatii in Romania; Volksbank a adus un miliard de euro ca sa vanda banca romanilor de la Banca Transilvania; Prognoza 2015-2018 – explicatii: PIB ar urma sa creasca in euro cu 25%

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Cea mai rasunatoare lichidare din istoria Spaniei are implicatii in Romania. Consiliul de administratie al dezvoltatorul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, controlat de miliardarul Fernando Martin Alvarez – fostul presedinte al clubului de fotbal Real Madrid, s-a reunit ieri pentru a analiza posibilitatea intrarii in lichidare a companiei, dupa ce saptamana trecuta au esuat negocierile cu bancile creditoare. Investitorul este prezent si in Romania, unde detine circa 80 de hectare de teren. Martinsa-Fadesa se confrunta cu probleme grave de lichiditate si nu se mai poate tine de graficul de rambursare a datoriei, care se ridica la 6,7 mld. euro, asta dupa ce in martie 2011 a reusit sa depaseasca cel mai mare faliment din istoria Spaniei. Dezvoltatorul a raportat pierderi nete de 128 mil. euro in semestrul al doilea al anului trecut si vanzari nete de 49,4 mil. euro, in scadere de la 92,4 mil. euro, in perioada similara a anului 2013, scrie Capital.ro.

Volksbank a adus un miliard de euro ca sa vanda banca romanilor de la BT. Suma include conversia creditelor in CHF. Actionarii Volksbank Romania au adus capital de 1,2 miliarde de euro in banca locala, pentru a o vinde, a declarat seful Directiei de Supraveghere din BNR. Doar in ultimii doi ani, Volksbank a facut majorari de capital de peste 420 de milioane de euro. Ultima majorare include si costul conversiei creditelor din franci elvetieni in lei, chiar inaintea semnarii tranzactiei de preluare cu Banca Transilvania. Actionarii Volksbank Romania au cheltuit 400 de milioane de euro pentru a pregati vanzarea catre Banca Transilvania, suma ce include inclusiv costurile de conversie a creditelor in franci elvetieni, a declarat Cinteza la un seminar pe teme economice organizat la Sinaia de Finmedia. „Sa va spuna cati bani au bagat ca s-o vanda”, a spus seful Supravegherii din BNR, indicand catre unul din vicepresedintii Volksbank prezenti in sala. 400 (de milioane de euro)! Pana acum sariti de un miliard ca sa o vindeti”, a continuat Cinteza, anunta Economica.net.

Stabilitatea financiara a Austriei este in pericol. Minciunile si creditele neperformante au prostul obicei de a iesi la iveala cand cerul pare sa se insenineze. Asa s-a intamplat si in Austria, unde povestea bancii Hypo Alpe-Adria nu vrea sa se incheie. Motivul nu este atat portofoliul de credite, cat insistenta autoritatilor de a proiecta imaginea „competentei” lor in randul cetatenilor, in loc sa permita pietei sa corecteze greselile, nesabuinta si lacomia unor bancheri incompetenti. Dupa mai multe runde de injectii financiare, creditele neperformante ale bancii Hypo Alpe-Adria, care a fost nationalizata in 2009, au fost transferate unei „banci rele”, denumita Heta Asset Resolution (HAR). La infiintarea HAR, in toamna anului trecut, valoarea nominala a activelor din portofoliu era de circa 18 miliarde de euro. In urma auditului realizat de catre firmele de consultanta PwC si Alvarez s-a constatat o supraevaluare masiva a activelor HAR. Cotidianul Der Standard scria, in urma cu o saptamana, ca Heta Asset Resolution se confrunta cu un deficit de capital de peste 5 miliarde de euro, insa Ministerul de Finante a declarat ca informatia nu este decat „speculatie pura”, informeaza Bursa.ro.

Prognoza 2015-2018 – explicatii: PIB ar urma sa creasca in euro cu 25%. Potrivit estimarii „de iarna” a Comisiei Nationala de Prognoza (CNP), in perioada 2015 – 2018, Produsul Intern Brut ar urma sa creasca in euro cu 25,2%, adica aproape dublu fata de cresterea reala calculata in lei pentru acelasi interval (+13,2%). Leul ar urma sa se aprecieze de la o medie de 4,46 lei/euro in acest an la 4,40 lei/euro in anul 2018, cu un avans de doi bani pe an. Explicatia ritmului net diferit de crestere a PIB in functie de modalitatea de exprimare consta in trimiterea unei parti din castigul de productivitate care ar urma sa fie inregistrat pe anii urmatori catre aprecierea leului in termeni reali fata de euro. Ceea ce ar scurta perioada de reducere a decalajului de nivel de trai exprimat in PIB/locuitor fata de Occident, scrie Cursdeguvernare.ro.

Asiguratorii, campionii reclamatiilor facute de clienti in pietele financiare nebancare. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a primit, anul trecut, 21.349 de petitii, dintre care 92,88% au fost inregistrate in sectorul asigurarilor-reasigurarilor (19.828), 4,41% in sectorul pensiilor private (941), iar 2,72% in sectorul instrumentelor si investitiilor financiare (580), precizeaza un comunicat al ASF. Din totalul de 19.828 de petitii in sectorul asigurarilor, au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si solutionate 12.696 de petitii transmise de catre asigurati si pagubiti. Aceste petitii reprezinta 1,5% din numarul total de daune avizate de catre asiguratori (847.296) si 0,08% din numarul total al contractelor de asigurare aflate in vigoare la sfarsitul anului 2014 (15.264.827), anunta Capital.ro.

Turismul medical ia amploare: Peste 26 mil. euro lasa strainii in clinicile si spitalele private din Romania. In jur de 8.200 de straini s-au tratat, anul trecut, in clinicile si spitalele private din Romania, care fac parte din Asociatia Romana de Turism Medical. Strainii platesc, in medie, 3.200 de euro doar pentru tratamentele/operatiile efectuate in Romania si economisesc in jur de 45% din pretul pe care l-ar fi platit in tara lor pentru acelasi serviciu medical. Implanturile si protetica dentara, augmentarea mamara, rinoplastia, lifting-ul facial, protezarea de sold sunt cele mai solicitate operatii si proceduri de catre strainii care vin in Romania, potrivit studiilor realizate de Asociatia Romana de Turism Medical si comunicate in exclusivitate pentru Economica.net.

VW Passat este Car of the Year 2015. Volkswagen Passat a fost desemnat astazi Car of the Year 2015, in cadrul traditionalei ceremonii care precede deschidearea Salonului Auto de la Geneva. Numararea voturilor a avut loc in aceasta dupaamiaza in prezenta jurnalistilor prezenti la deschiderea Salonului Auto de la Geneva. Juriul, format din 58 de jurnalisti auto din 22 de tari, a desemnat Volkswagen Passat Car of the Year 2015. Votul s-a desfasurat dupa mai multe sesiuni de teste, Passat reusind sa-si depaseasca adversarii. La votul final au participat sapte modele, BMW Seria 2 Active Tourer, Citroen C4 Cactus, Ford Mondeo, Mercedes-Benz Clasa C, Nissan Qashqai, Renault Twingo si Volkswagen Passat. Este a treia oara in ultimii sase ani cand Volkswagen Passat castiga prestigiosul trofeu al industriei auto europene, scrie Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro