Sari direct la conținut

Business Report: Ceausescu a folosit sisturile in Romania, acum 30 de ani. Am pierdut un miliard de dolari; FMI vine sa ne taie cheltuielile de sanatate. Ce trebuie sa facem pentru a incheia reforma sistemului sanitar; Guvernul i-a inapoiat lui Gruia Stoica cele 20 milioane euro din contul escrow

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

FMI vine sa ne taie cheltuielile de sanatate. Ce trebuie sa facem pentru a incheia reforma sistemului sanitar. Reforma sistemului sanitar trebuia incheiata inca din septembrie, dar Guvernul o are in dezbatere abia acum, la sosirea unei noi misiuni in Romania a FMI. In aceasta vara, dupa vizita delegatiei FMI in Romania, Guvernul s-a angajat ca pana la finele lunii septembrie sa incheie adoptarea setului de masuri privind reforma sectorului sanitar (numit „pachetul de sanatate”), iar pana la sfarsitul anului – sa incheie si alte reforme, majoritatea in sectoarele economice. Pachetul pentru sanatate era considerat inca de pe-atunci prioritar, dar iata ca am trecut de mijlocul lunii octombrie, o noua delegatie a FMI viziteaza (incepand de marti) Romania si Guvernul nu poate bifa ca fiind incheiata niciuna dintre masurile prevazute in scrisoarea de intentie lansata in vara, scrie Adevarul.

Ceausescu a folosit sisturile in Romania, acum 30 de ani. Am pierdut un miliard de dolari. In conditiile in care acum apar tot mai multe voci care, pe fondul temerilor legate de protectia mediului, se opun exploatarii resurselor de gaze si petrol din sisturi, romanii trebuie sa stie ca sisturile bituminoase au fost folosite pe scara larga acum 30 de ani, chiar la noi in tara. Nu a fost vorba despre fracturarea hidraulica a subsolului , si a fost un experiment ratat, poate cel mai mare esec al Epocii de Aur: termocentrala Anina. La jumatatea anilor ’70 Romania era in plina perioada de industrializare. Pusa in fata cresterii cererii de energie ceruta de o industrie din ce in ce mai dezvoltata, tara avea nevoie de noi si noi capacitati de productie a energiei electrice, din orice sursa posibila, scrie Economica.net.

Guvernul i-a inapoiat lui Gruia Stoica cele 20 milioane euro din contul escrow. GFR asteapta restul de 10 milioane euro – garantia de participare la procedura. Autoritatile au deblocat contul escrow infiintat, recent, la Banca Transilvania, in vederea achitarii a 10% din pretul pe care Grup Feroviar Roman (GFR) – castigatorul licitatiei – si-l asumase pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni de la CFR Marfa. Acest lucru inseamna ca cele 20 de milioane de euro depuse in contul escrow se afla din nou in posesia omului de afaceri Gruia Stoica, detinatorul GFR, dupa cum ne-au spus reprezentatii Grampet, grupul din care face parte si Grup Feroviar Roman, scrie Bursa.

Cum isi muta olandezii fermele de nurci in Romania dupa ce la ei s-a interzis jupuirea acestor animale. Un grup de olandezi a inceput construirea unei prime ferme de nurci in Romania, la Sercaia, in judetul Brasov. Investitia a fost demarata imediat ce, la finele anului trecut, parlamentarii olandezi au decis sa inaspreasca legislatia privind exploatarea acestor animale si interzicerea treptata a acestor ferme in Olanda, urmand ca aceastea sa devina ilegale din 2024. In fata unei astfel de decizii politice, crescatorii olandezi de nurci si-au vazut profitul in pericol si au luat cu asalt estul Europei, tarile in care legislatia privind violenta impotriva animalelor este mai permisiva, scrie Agrointel.

Inceputul sfarsitului la Fondul Proprietatea. Pentru Fondul Proprietatea, actuala oferta de rascumparare de actiuni inseamna primul pas spre lichidare. Valorificarea activelor pentru beneficiul actionarilor nu va compensa, insa, pierderile fostilor proprietari. Fondul Proprietatea a decis sa rascumpere 600 de milioane de actiuni din piata, la pretul de un leu. Stirea este foarte buna pentru actionarii FP si chiar pentru cei care au disponibilitatea sa cumpere acum actiuni pentru a participa apoi la oferta FP. Chiar daca nu va putea fi acoperita toata cererea, actiunile vor fi rascumparate proportional cu suprasubscrierea, astfel incat toti cei care participa la oferta din perioada 15 octombrie – 4 noiembrie sa primeasca macar o parte, scrie Capital.

La ce ajuta liberalizarea pietei de energie, cand lantul furnizorilor are lacatele puse? Procesul de liberalizare a pietei de energie electrica a fost vazut aproape exclusiv ca o modalitate de crestere a pretului, fara a se sublinia si avantajele pe care consumatorii le pot avea in urma acestuia. Iata ca, sistemul croit chiar de lege, prin tandemul distributie-furnizare, isi pune deja toate mecanismele in functiune pentru a-si pastra monopolul asupra celor peste 8 milioane de consumatori captivi, inclusiv pentru persoanele juridice, care din ianuarie 2014 au, teoretic, dreptul de a alege cel mai bun furnizor, scrie Energy Center.

Cum a obtinut Romania locul 2 in lume la viteza de Internet. Elevi care invata matematica de la varste mici, un numar mare de ingineri bine pregatiti si o piata putin reglementata – cheile unui succes neasteptat pentru tara noastra. O stire despre Romania a uimit lumea si chiar si pe romani: tara noastra este pe locul doi in lume in ceea ce priveste cea mai rapida viteza de navigare pe Internet. Pasionatii din IT au inceput sa se intrebe cum a reusit tara noastra, care investeste mult mai putini bani in domeniu decat forte precum SUA si tarile din Europa de Vest, sa fie depasita la acest capitol doar de Coreea de Sud, scrie Romania libera.

Competitivitatea Romaniei. Educatia: Mari probleme la transpunerea in eficienta economica. Educatia secundara si pregatirea profesionala continua pe parcursul vietii ne plaseaza pe locul 59 in lume din 148 de tari analizate. Mai bine decat media sintetizata de locul 76 pe plan mondial (rezultata din toate aspectele competitivitatii) dar, foarte interesant, mult mai bine decat locul 110 pe care ne aflam la eficienta pietei muncii. Cu alte cuvinte, in pofida unor deficiente discutate pe larg referitor la procesul de invatamant si de adecvare la cerintele din activitatea curenta, ceea ce ne penalizeaza nu este atat capacitatea fortei de munca, ci integrarea profesionala eficienta si mobilitatea necesara pentru a ne plia pe ciclurile economice si cererea din piata, scrie Cursdeguvernare.

Romania si cumparaturile online. Un potential sabotat de saracie si intelegerea tehnologiei. Cum ne-am obisnuit sa fim mai mereu ultimii, dar sa avem potential, cam pe aici ne situam si cand vine vorba de cumparaturile online. Pe datele Eurostat, abia 11% dintre utilizatorii de internet din Romania fac cumparaturi online, in raport cu media de 60% din Uniunea Europeana. Avem, prin urmare o piata ramasa in urma, dar asta ne face sa fim interesanti pentru investitorii in domeniu, cu conditia ca veniturile si puterea de cumparare sa se imbunatateasca, scrie Business Cover.

Salarii marite la Metrou. Angajatii de la metrou vor avea salarii mai mari, incepand de anul viitor, in conditiile in care, acum, un salariat de la Metrorex castiga, in medie, pe luna, 2.900 de lei net. Astfel, conducerea Metrorex a semnat noul Contract Colectiv de Munca (CCM) in conditiile solicitate de sindicalisti. Secretarul general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM) Florian Crisu ne-a spus: „Si noi si conducerea companiei am semnat noul CCM, pe care l-am trimis vineri spre analiza catre ITM. Potrivit Contractului Colectiv de Munca semnat saptamana trecuta, salariile angajatilor de Metrou vor fi indexate cu indicele inflatiei pe 2014, in baza Memorandumului incheiat de Guvern cu FMI”, scrie Bursa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro