Sari direct la conținut

Business Report: Cei mai discreti oameni de afaceri din Romania; Plan B la Oltchim: Banii inainte de la clienti, plata cu intarziere a furnizorilor, energie de la sursa; Modalitati prin care romanii isi pot gasi un loc de munca in strainatate

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Cei mai discreti oameni de afaceri din Romania. Pe unii din ei nu-i stiu la fata nici angajatii, iar altii se ascund atat de bine, incat nu apar in niciun top al averilor. Zeci, daca nu sute de multimilionari autohtoni reusesc de ani buni sa se tina departe de ochii publicului Se spune ca poate intra in aproape oricare din sutele de sedii ale firmei sale fara a fi recunoscut de vreun angajat. De altfel, momentele in care imaginea sa a aparut in presa se numara pe degetele unei singure maini si, in general, au avut loc in urma cu multi ani. Desi detinatorul unei averi estimate la 700 de milioane de euro, actionarul principal al grupului RCS&RDS, oradeanul Zoltan Teszari, prefera sa duca o viata modesta, departe de ochii lumii. Se spune ca nu-i place sa calatoreasca cu avionul, dar si ca duce o viata sportiva. „Am luat parte alaturi de el la mai multe concursuri private de mountain biking sau alergare si m-a frapat cat de la locul lui este. Ma asteptam la altceva de la un om cu banii si puterea lui”, ne-a povestit un om de afaceri bihorean, scrieCapital.ro.

Plan B la Oltchim: Banii inainte de la clienti, plata cu intarziere a furnizorilor, energie de la sursa. Conducerea Oltchim se pregateste si pentru varianta in care, in 6 iunie, nimeni nu va licita pentru cumpararea combinatului. Se negociaza intelegeri cu furnizorii si clientii pentru a se primi avansuri consistente si inlesniri la plata materiilor prime, totul ca sa se poata deschide o noua sectie, astfel ca Oltchim sa poata functiona la 40% din capacitate. La acest volum, combinatul ar trebui sa treaca pe profit operational. Daca pana in 6 iunie Oltchim nu va fi vandut unuia dintre cei doi investitori ce s-au aratat interesati de fabrica, un consortiu chinezesc si SIF Transilvania, conducerea companiei are in vedere si o alternativa, anuntaEconomica.net.

Primele reactii legate de strategia energetica: Romania are nevoie de competitivitate. Publicarea de catre Departamentul pentru Energie a principiilor care vor sta la baza viitoarei strategii energetice a Romaniei incepe sa-si arate efectele. Specialisti din domeniul energetic, care au participat de altfel la dezbaterea organizata de catre Departamentul pentru Energie pe aceasta tema, incep sa sesizeze public riscurile la care ne angajam daca tratam si aceasta strategie ca pe problema generala, sau legata strict de contextul integrarii europene. Prezentam in acest numar opinia domnului Catalin Dragostin, director Energy-Serv, unul dintre specialistii romani care si-au exprimat deja punctele de vedere fata de strategia energetica a Romaniei, informeazaEnergy-center.ro.

Cand se poate intoarce cresterea PIB in salarii: de la consolidarea fiscala la polarizarea veniturilor. Cateva comparatii. Pe parcursul ultimilor patru ani, Romania a realizat cea mai drastica consolidare fiscala structurala dintre toate tarile membre UE, cu exceptia Greciei. Baza de date AMECO a Eurostat a estimat aceasta consolidare la valoarea de 7,4 puncte procentuale din PIB, cu circa trei procente mai mult decat Polonia sau Cehia, triplu fata de Bulgaria si dublu in raport cu marile puteri economice ale continentului. In urma acordurilor imprumuturilor aferente acordurilor incheiate cu FMI-UE-BM, datoria publica a crescut cu circa 25% din PIB, de la 13% din PIB in 2008 la 38% din PIB in 2013, nivel la care se spera plafonarea sub pragul de 40%. Romania ocupa locul patru in UE, la egalitate cu Letonia, in clasamentul celor mai reduse datorii publice, fiind mult sub pragul de 60% impus prin criteriile Maastricht, scrieCursdeguvernare.ro.

Modalitati prin care romanii isi pot gasi un loc de munca in strainatate. In fiecare an, intre 400.000 si 500.000 de romani apeleaza la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sau contacteaza reteaua EURES pentru a-si gasi un loc de munca in strainatate.Pe langa acestia, alte cateva sute de mii de romani aleg sa plece la munca pentru un sezon (2-6 luni) sau mai multe prin intermediul agentiilor de plasare a fortei de munca in strainatate. Potrivit datelor obtinute de la reprezentanti din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, persoanele care doresc sa obtina un loc de munca in strainatate pot apela fie la serviciile oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca/Serviciul Public de Ocupare (ANOFM/SPO), fie catre agentii privati de mediere a locurilor de munca in strainatate, care isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii nr.156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest caz, datele sunt raportate la Inspectia Muncii, anuntaEconomistul.ro.

Aberatia salariilor: 9.400 lei un functionar, dublu fata de ministru. Un sfert din angajatii unui minister au salarii mult mai mari, chiar duble in unele cazuri, fata de ministru sau secretarii de stat. Desi legea salarizarii bugetare a fost modificata, in ultimii ani, tocmai pentru a crea echitate, sistemul continua sa aiba dezechilibre. Dupa taierea salariilor bugetarilor in 2010, a fost modificata legea salarizarii bugetare. Intentia a fost de a elimina inechitatea. Existau salarii disproportionate fata de indatoririle de serviciu, mai mari decat ale superiorilor ierarhici sau ale altor angajati cu aceeasi fisa de post si aceleasi competente. Salarizarea haotica, de-a lungul anilor, a fost cauzata de aprobarea a zeci de acte normative pentru fiecare sector, in functie de negocierile ad-hoc cu sindicatele. Astfel, au aparut tot felul de sporuri, prime, premii si incadrari care au dus la o salarizare neunitara si discriminatorie, informeazaCapital.ro.

Viitorul Volkswagen CC ar putea avea si o versiune fastback. Coupe-ul cu 4 usi este o tema de mare actualitate la Volkswagen. Dupa ce, recent, la Salonul de la Beijing, a fost prezentat conceptul NMC, despre care se spune ca prefigureaza viitoarea Jetta CC, acum in presa auto internationala se discuta intens pe tema viitoarei generatii VW (Passat) CC. Seful Volkswagen America, Michael Horn, este cel care a dezvaluit recent cateva detalii referitoare la noua generatie CC, precizand ca la ora actuala sunt studiate doua variante constructive. Una dintre ele este fastback, altfel spus un break in genul celui propus de Mercedes, pe CLS. Cealalta versiune ramane coupe cu 4 usi, in genul primei generatii. Se pare ca noul CC va fi asamblat si in SUA, din ratiuni de costuri. Productia de peste ocean ar urma sa fie destinata pietelor din regiune – Statele Unite si Mexic, scrie24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro