Business report: Cine urmeaza dupa Astra?; Cele patru persoane care au salarii mai mari decat la ASF; Daca Facebook s-ar inchide azi, multe business-uri ar muri
Cine urmeaza dupa Astra? Capital va prezinta in premiera si detaliat cauzele pentru care Astra a fost introdusa in administrare speciala si incearca sa raspunda la intrebarea „cine urmeaza?”. Saptamana fierbinte pentru piata asigurarilor din Romania. Autoritatea de supraveghere in domeniu a decis sa declanseze procedura de redresare financiara la o societate locala. Si nu este vorba despre orice asigurator, ci chiar despre liderul pietei, Astra Asigurari, care in urma deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) iese de sub controlul lui Dan Grigore Adamescu, urmand sa fie condusa de un administrator special, compania KPMG.
Cele patru persoane care au salarii mai mari decat la ASF. Cine castiga 630.000 de euro pe an. Sefii a patru din cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) au venituri anuale mai mari decat conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. SIF-urile sunt societati private care administreaza portofolii de sute de milioane de euro, la mai multe firme din Romania. Aproximativ 9 milioane de romani detin pachete foarte mici de actiuni la SIF-uri din perioada privatizarii in masa de la inceputul anilor ’90, cand au fost infiintate aceste societati, noteaza Gandul.
Petrom a ratat prima iesire pe bursa de gaze, dar oare nu asa a vrut? Profitul pe anul trecut a celei mai mari companii din Romania, OMV Petrom, de circa 1,1 miliarde euro, ar trebui sa fie si mai mare in acest an, daca ne raportam la liberalizarea pietei gazelor, segment din care compania isi poate „extrage venituri de neimaginat. Cine isi aranjeaza din vreme afacerile nu are decat de castigat. Iar Petrom stie cum sa negocieze si sa faca jocurile intr-o piata in care acapareaza nu mai putin decat jumatatea ei. Continuarea pe EnergyCenter.ro.
Deutsche Telekom: Ne intereseaza in Romania zonele de TV, broadband si servicii B2B. Deutsche Telekom, unul dintre cei mai mari opertorii de comunicatii din Europa, care detine operatiuni si in Romania, vede un potential ridicat in piata telecom autohtona. „Deutsche Telekom isi ia un angajament pe termen lung in tarile unde activeaza. Vedem potential in Romania, in special vedem cresteri pe segmentul de televiziune, broadband si servicii business to business in ciuda unui climat macroeconomic dificil. Este o tara foarte mare cu foarte multe competente si lucram indeaproape cu OTE, ca si actionar direct”, a declarat pentru Economica.net Elpida Trizi, Corporate Communication Manager al Deutsche Telekom.
”Daca Facebook s-ar inchide azi, multe business-uri ar muri.” Pentru multi dintre romani, Facebook este primul lucru pe care il vad dimineata. Pentru altii este un excelent mod de promovare a unei ativitati sau a unui business. Unii il considera o pierdere de timp. Cert este ca Facebook a devenit nelipsit din viata de zi cu zi. Capital a stat de vorba cu Ionut Oprea, manager la Standout si membru in boardul IAB Romania.
G20: PIB-ul cumulat al statelor membre trebuie sa creasca cu 2 mii de miliarde de dolari, in 5 ani. Reprezentantii G20 au stabilit ca in urmatorii cinci ani PIB-ul lor cumulat sa se majoreze cu peste 2% (doua mii de miliarde de dolari), ceea ce ar putea duce la crearea a unui numar semnificativ de noi locuri de munca. Planul este prezentat in comunicatul dat publicitatii duminica, la finalul reuniunii ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20, reuniune desfasurata intre 22 si 23 februarie, la Sydney, Australia, scrie Curs de guvernare.
Seceta din Brazilia ne va scumpi cafeaua. Pe bursele internationale este deja vizibila o crestere cu peste 50% a pretului cafelei, iar in Romania scumpirea se va vedea inca din primavara. Presa economica internationala consemneaza cresteri spectaculoase ale cotatiilor la cafea pe bursele specializate si explica aceasta scumpire prin seceta care afecteaza culturile din Brazilia, aflam din Adevarul.