Business report: Codul fiscal a ajuns o arma in batalia politica; Salariatii romani – campioni UE la cresterea productivitatii muncii si ultimii la partea care le revine din PIB; Cati romani mai au credite in franci elvetieni?
Codul fiscal a ajuns o arma in batalia politica. Confruntat cu acuzatiile procurorilor si cu cererea de demisie din partea presedintelui, dar sustinut de propriul partid, premierul Victor Ponta cheama in apararea sa situatia economica, sustinand ca rezultatele bune si promisa relaxare fiscala pot fi continuate doar de el. Insa, parlamentarii puterii au eliminat partial reducerile de taxe si au blocat dezbaterea Codului fiscal. Cum vor afecta convulsiile politice reducerea taxelor? se intreaba Capital.
Salariatii romani – campioni UE la cresterea productivitatii muncii si ultimii la partea care le revine din PIB. Romania si-a adjudecat un foarte rar prim loc in cadrul UE la un indicator economic, si anume cresterea productivitatii muncii pe ultimii patru ani, potrivit datelor publicate recent de Eurostat. Ea a devansat atat grupul BELL ( Bulgaria si tarile baltice), cat si colegele din regiune cu curs de schimb flotant, Polonia, Ungaria si Cehia sau care au intrat in Zona Euro (Slovacia). O analiza Curs de guvernare.
Gazul se scumpeste cu 8%, nu cu 6%, in acest an. Doua componente ale pretului maresc factura. Pe langa impactul direct al cresterii costului de achizitie al gazului din intern, de la 1 iulie, in factura la gaze se va vedea si efectul tarifului de inmagazinare gaze pentru la iarna si importurile de peste cateva luni. Strict din cresterea de pret pentru gazul din productie interna, convenita cu FMI si Comisia Europeana, pretul va creste cu circa 6% de la 1 iulie. Noul pret va fi de 60 de lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh in prezent, corespunzator unei cresteri de 13%. Dar pretul gazului reprezinta circa 46% din pretul final. Asadar, cresterea in factura ar fi de 6%, anunta Economica.net.
Cati romani mai au credite in franci elvetieni? Portofoliile bancilor comerciale din Romania aveau, la 1 ianuarie 2015, un numar de 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni. Dintre acestia, dintre care peste 36.500 au solicitat, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea imprumuturilor, a declarat, duminica, pentru Agerpres, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acesta a precizat, totodata, ca din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor in franci elvetieni, 15.594 au fost solutionate, iar 20.000 sunt in lucru. Integral in EVZ.
Fermele traditionale, cheia succesului catre finantarea europeana. Din data de 15 iunie, toti fermierii vor putea depune proiecte pentru a obtine fonduri de la UE. Sfatul secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, George Turtoi, este ca agricultorii sa mizeze pe activitatile cu traditie in Romania: cresterea vacilor si oilor sau cultivarea cerealelor. Dupa mai multe amanari, Romania a primit acordul final de la Uniunea Europeana pentru finantarea fermierilor prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Continuarea in Capital.
Halda de steril care otraveste doua tari. „Le-as da ministrilor o lopata, sa curate dupa ce bate vantul aici”. O problema veche cu final incert si cu consecinte periculoase: halda de steril de la Moldova Noua ramasa in urma prelucrarii minereului de cupru extras de Moldomin. Dupa 2007, cand Intreprinderea miniera a intrat intr-un proces de lichidare, situatia in Caras Severin s-a deteriorat – utilajele au ajuns la fier vechi, cladirile au fost distruse, iar in urma a ramas un peisaj apocaliptic. Poate situatia ar fi fost trecuta cu vederea daca halda de steril intinsa pe 150 de hectare de teren n-ar fi provocat poluari vizibile. Un reportaj Stirile Pro Tv.
Regii asfaltului si-au pierdut coroanele. Majoritatea firmelor romanesti semnificative din constructia de drumuri au facut un pas inapoi in 2014. Patronii acestora fie au avut de infruntat anchetele DNA, fie au fost nevoiti sa faca fata blocarii multor proiecte publice de catre Compania de Drumuri. Avantajate au fost cateva firme mari straine, care si-au rotunjit semnificativ contractele cu statul. Patronii marilor firme de constructii din Romania risca sa mai detina doar simbolic titulatura de „regi ai asfaltului”, in conditiile in care cifrele de afaceri ale multora dintre ei au scazut anul trecut si de 6 ori, iar unii au ajuns sa aiba pierderi superioare cifrei de afaceri, scrie Romania Libera.
Surpriza placuta care ii astepta pe turistii de pe litoral, vara aceasta. Turistii care vor veni pe litoral vor avea parte de o surpriza placuta in urmatoarea perioada. Plajele de la malul Marii Negre vor deveni tot mai curate si mai putin poluate. In zona cazinoului din Constanta au fost scufundate sambata opt recife artificiale, care vor functiona ca niste bariere de corali. Cele opt structuri vor contribui la purificarea apei, prin scoicile care se prind de ele, astfel ca in timp turistii s-ar putea bucura de o apa mai limpede. Operatiunea este facuta in cadrul unui proiect european accesat de vecinii nostri bulgari, care au ca parteneri Romania, Georgia, Turcia si Ucraina, potrivit Gandul.