Sari direct la conținut

Business Report: Costul datoriei externe in 2011 aproximativ 5.000.000 salarii medii brute; Romanul care a vandut un apartament cu 3,6 milioane de dolari; Afacerea Rovigneta: 3 miliarde de lei scurse in rigola CNADNR; Cum pleaca cu rafturile pagubitii Mic.ro: "Trebuie sa le mutam in alta parte, avem deviz"

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Lucian Anghel: „Investitorii straini vor un discount minim de 10% la oferta Transelectrica”. Succesul ofertei prin care statul va vinde, pe Bursa, 15% din actiunile companiei „Transelectrica” depinde de acordarea unui discount de 10-15%, este de parere Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti. Intors, marti, din road-show-ul de promovare a ofertei „Transelectrica”, programata pentru aceasta luna, Lucian Anghel ne-a acordat un interviu, in exclusivitate, in care a vorbit despre reactiile primite de la investitorii straini si despre perspectiva ofertei. Domnia sa ne-a declarat: „In road-show-urile avute pentru promovarea ofertei, ne-am intalnit cu peste 30 de institutii financiare care au forta suficienta sa cumpere intregul pachet de actiuni Transelectrica. Vorbim de circa 40 de milioane de euro. Insa, aceasta oferta ar putea prezenta interes doar in conditiile in care se acorda un discount de circa 10-15%. Fara acest discount practic oferta va fi un esec”. Domnia sa ne-a spus ca acest discount este cerut de investitorii straini, persoane foarte bine informate, profesioniste care isi fac calculele si evident analizeaza si alte oportunitati: „Nu doar Romania are oferte publice, sunt alte companii similare din alte tari care sunt listate”, scrie Bursa.ro.

Romanul care a vandut un apartament cu 3,6 milioane de dolari: Nu stie cum e sa fii agent imobiliar in Romania. „Tranzactia din ianuarie este cea mai mare pe care am avut-o pentru un singur apartament in ultimii 5 ani, iar pretul de aproximativ 13.000 de dolari pe mp este inregistrat de departamentul de pamanturi din Dubai ca cel mai mare pret pe metru patrat platit din 2009 si pana acum”, spune Gheorghe Seran, agentul imobiliar roman stabilit in Dubai, despre care capital.ro a mai scris in urma cu doi ani. „Nu pot sa va spun cum e sa fii agent imobiliar in Romania pentru ca eu am fost doar agent de politie acolo, dar pot sa va spun ca in Dubai este destul de usor”, spune Gheorghe Seran, patronul agentiei imobiliare The Mark Realty, despre care ne spune ca a inregistrat o crestere tripla in vanzari comparativ cu 2010. Seran spune ca piata imobiliara din Dubai isi revine pe segmentul high-end, fara sa fie vorba despre o bula imobiliara. Un exemplu: „The Address Downtown este una din cladirile din Dubai unde preturile au crescut in ultimul an cu aproximativ 20%”, anunta Capital.ro.

Afacerea Rovigneta: 3 miliarde de lei scurse in rigola CNADNR. Au trecut zece ani de la introducerea rovignetei, dar cei care s-au perindat la conducerea Ministerului Transporturilor nu au reusit sa lamureasca modul in care s-au cheltuit miliardele de lei intrate in vistieria Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Un calcul simplu, care cuprinde ultimii cinci ani, arata ca statul a incasat din vanzarea de rovignete aproape 3 miliarde de lei. Din 2002 si pana in prezent, banii incasati din rovigneta au intrat la bugetul CNADNR, ca venit propriu. Asta inseamna ca fondurile in cauza au fost cheltuite in functie de nevoile companiei, nu in relatie cu starea infrastructurii. Daca rovigneta ar fi fost un capitol bugetar separat, ori s-ar fi constituit intr-un fond de drum cu destinatie speciala, atunci ar fi putut exista macar un control exact al sumelor cheltuite. Dupa calculele CNADNR, in anul 2011, veniturile din vanzarea rovignetei au fost de 821 de milioane lei, fata de anul 2010, cand aceleasi venituri s-au ridicat la 724 de milioane de lei. In anul 2009, compania a inregistrat venituri in valoare de 607 milioane de lei. In urma cu patru ani, incasarile s-au ridicat la 564 de milioane de lei, iar in anul 2007 s-au vandut rovignete de 449 de milioane de lei, informeaza Finantistii.

Cum a evoluat pretul de inchiriere al apartamentelor in februarie. Luna februarie a evidentiat o stabilizare a pretului de inchiriere al apartamentelor din Capitala, fiind si luna cu cele mai putine oferte noi aparute, 1.621, conform unui raport lunar de monitorizare imobiliara. „Numarul ofertelor inregistrat in februarie se situeaza peste media anului 2007, cand pe fondul boom-ului imobiliar, segmentul vanzarilor domina piata, iar numarul mediu de oferte de inchirieri era in jur de 1.450 pe luna. Din 2008 incoace insa, exceptand lunile decembrie, doar in aprilie 2008 s-a inregistrat un numar mai mic de oferte (1530 unitati). Luna februarie 2012 intra astfel in topul absolut al lunilor cu cel mai mic numar de oferte”, se arata in raportul realizat de anunturiparticulari.ro. Nivelul chiriei solicitate de proprietari pentru o garsoniera a crescut, in medie, doar cu 2 euro din ianuarie pana in februarie 2012, de la 228 euro la 230 euro. Chiria medie solicitata pentru un apartament de doua camere nu a inregistrat practic nicio modificare in decurs de o luna, ajungand in februarie la 322 euro, de la 323 euro cat era la inceputul anului, scrie Money.ro.

Cum pleaca cu rafturile pagubitii Mic.ro: „Trebuie sa le mutam in alta parte, avem deviz”. Agitatie miercuri dimineata la fostul magazin Mic.ro de pe strada Nitu Vasile, din sectorul 4. Sapte persoane incercau sa intre in sediul magazinului, fortand incuietoarea. Ulterior, la fata locului au aparut si cateva masini inscriptionate Vel Pitar, in care barbati purtand haine pe care scria Vel Pitar au inceput sa incarce bucati de rafturi din fostul magazin. Vel Pitar este unul din cei peste 2.000 de creditori ai Mic.ro Retail, care a intrat la jumatatea lunii februarie in procedura de insolventa. „Trebuie sa le mutam in alta parte, avem deviz”, ne spune una dintre persoanele care pareau ca supravegheaza operatiunea de incarcare a rafturilor. La randul lor, reprezentantii Vel Pitar, contactati telefonic, au precizat ca spatiul fostului magazin Mic.ro din strada Nitu Vasile apartine Vel Pitar. Conducerea Vel Pitar nu a raspuns la solicitarea Gandul pana la publicarea acestui articol.

De ce nu ajung fermierii cu marfa in supermarket. Agricultorii vor de obicei plata pe loc pentru marfa si nu sunt obisnuiti cu anumite conditii impuse pentru livrarea legumelor si fructelor. „Nu am atata suprafata de solarii ca sa pot face fata la cate cereri exista din partea marilor lanturi de magazine. De aproape trei ani livrez exclusiv la supermarket-uri, nu mai vand la piata”, spune Mircea Croitoru, legumicultor din comuna Matca (judetul Galati) si vicepresedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania. Anul trecut s-a obtinut o productie record de legume si cu toate acestea marfa de import ocupa aproape toate rafturile din magazine. Desi pare de necrezut, marfa livrata de agricultori in marile magazine este achizitionata de multe ori la un pret mai mare decat ar putea fi obtinut intr-o piata obisnuita de produse agricole, informeaza Romania Libera.

Costul datoriei externe in 2011 aproximativ 5.000.000 salarii medii brute. Romania este inca o tara, o entitate etatica recunoscuta care, formal, are o constitutie, granite, o populatie si datorii externe, adica este – mai degraba, pare ! – un stat suveran. Faptul ca – paradoxal – datoria externa a devenit pe calea intereselor financiare private, fara stirea cuiva (ex. a globalistilor) sau vrerea altcuiva (ex. a FMI, ori a neo-liberalilor), principalul vector in conservarea suveranitatii si, delaolalta, cuiul lui Pepelea in calea dez-etatizarii devine pe zi ce trece o realitate! Empirica fenomenului a demonstrat ca salvgardarea suveranitatii se realizeaza mai lesne prin contractarea de datorie externa, decat prin recunoastere internationala. Noua paradigma financiara – „creditele finanteaza depozitele” – in baza careia sunt orientate hegemonic fluxurile financiare inter- si trans-nationale face istorie. Pe aceasta cale, adagiul „de moarte si fisc nu scapa nimeni” a fost rescris in cuprinderea lui uzurara: „de moarte, de fisc si de datoria externa nu scapa nimeni”, scrie Bursa.ro.

Noua Clasa A de la Mercedes. Pentru noua Clasa A, prezentata zilele acestea, la Geneva, Mercedes a renuntat la arhitectura in stil sandwich, cu care ne obisnuise la precedenta generatie, in favoarea unui profil de hatchback sportiv, cu accente de coupe. Un stil tineresc, asadar, cu care cei de la Mercedes spera sa cucereasca clientela tanara si sa poata rivaliza pe acelasi ton cu cel al concurentilor directi – BMW Seria 1 si Audi A3. De altfel, o problema in sine pentru Mercedes este media de varsta mult prea ridicata a clientelei. Iata de ce noua Clasa A este cea mai nimerita pentru a ameliora statistica. Masoara 4,29 m lungime, 1,78 m latime si 1,43 m inaltime si va fi in showroom-uri din a doua partea a acestui an. Gama pe benzina este formata din 3 motoare: A180 (1,6 litri si 122 CP), A200 (1,6 litri si 156 CP) si A250 (2,0 litri si 211 CP). Cei care prefera versiunile diesel, au de ales dintre A180 CDI (1,8 litri si 109 CP), A200 CDI (1,8 litri si 136 CP) si A220 CDI (2,2 litri si 170 CP), anunta 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro