Sari direct la conținut

Business Report: Cresterea si descresterea baronilor locali; Americanii ii scot pe greci din sistemul bancar romanesc; Romania, tara locuintelor minuscule. Traim mai inghesuit ca bulgarii; Motorina s-a ieftinit cu 37 de bani

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Cresterea si descresterea baronilor locali. Contracte publice pentru firmele prietene, bugete locale cheltuite discretionar, investitori pusi pe fuga. Asa au aratat multe din judetele controlate cu mana de fier de politicieni ce pareau eterni. Acum, lucrurile par sa se schimbe. Unii nici nu mai stiau cand venisera la putere. Fusese candva in secolul trecut. Din patru in patru ani, candidau din nou, dar de cele mai multe ori era doar o formalitate: opozitia nu avea contra-candidati viabili si, oricum, cei mai multi alegatori votau ca din reflex cu ei, cei care le dadeau ajutoare sociale, consultatii medicale gratuite, concerte in centrul orasului sau un pui congelat pe luna. Ce nu au luat in calcul baronii locali a fost ca, desi isi securizasera un electorat sarac si prost informat, care sa-i realeaga la nesfarsit, pierdusera treptat controlul asupra unor institutii ca DNA, ANI, DIICOT sau Curtea de Conturi, scrieCapital.ro.

Americanii ii scot pe greci din sistemul bancar romanesc. Marfin Bank intra sub tutela JC Flowers. SUA vor ajunge sa detina o cota de 4,1% din sistemul bancar romanesc prin preluarea Piraeus Bank Romania, Banca Comerciala Carpatica si Marfin Bank de catre JC Flowers. In plus, alti investitori din bancile grecesti si turcesti dispar de pe piata, locul lor fiind luat de francezi, spanioli si maghiari. In 2016, presiunea pe bancile mici va creste si mai mult decat in prezent. „Si in 2016 vad o continuare a procesului de consolidare a sistemului bancar din Romania, consolidare determinata atat de factori interni, cat si de factori externi. De cat de mari sunt bancile si de puterea lor de a face fata concurentei. In mod normal, cele cu o cota de piata foarte mica dispar, pe ele existand cea mai mare presiune. Vor fi banci care vor iesi din piata fie prin fuziuni, fie prin achizitii”, spune Dan Pascariu, presedintele consiliului de administratie al Unicredit Bank, anuntaEconomica.net.

Kazahii ne rad in nas, in timp ce statul roman asteapta minuni de la destin. Guvernul Ponta a reusit sa dea peste cap intreaga afacere Rompetrol, conceputa de raposatul Dinu Patriciu cu spijinul nemijlocit al PSD, pentru asa zisa salvare a Rafinariei Petromidia. Perla industriei de rafinare din Romania, moderna, cu indice de rafinare la cel mai ridicat nivel inca de pe vremea regimului comunist, cu iesire la Marea Neagra, cu un canal construit special pentru ea, cu terminale etc, a ajuns sa fie bataia de joc a unei companii ce se intituleaza multinationala, multilateral dezvoltata, dar lipsita de orice grija fata de obligatiile ce le are in relatia cu statul roman. Pe banii pe care kazahii de la KazMunaiGaz ar fi trebuit sa-i achite statului roman de vreo cativa ani de zile, niste chinezi hrapareti par a pune mana pe marea corporatie KMG International, astfel incat intr-un final statul roman sa se aleaga cu praful de pe toba, dupa vanzarea celei mai competitive rafinarii romanesti, informeazaEnergy-Center.ro.

Opel promite valori de consum si emisii pentru traficul real in 2016. Opel vrea sa invete din greselile Volkswagen si iese la rampa cu un comunicat oficial in care isi prezinta idealurile pentru anul viitor. Conform producatorului din Russelsheim, incepand cu al doilea trimestru din 2016, Opel va publica si valorile consumului de carburant inregistrate in ciclul WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure – Procedura de Testare a Vehiculelor Usoare Armonizata la Nivel Global). Noul sistem implica tot teste de laborator, dar procedurile vor fi mai stricte, ceea ce inseamna ca rezultatele vor fi si mai aproape de adevar. Noile teste WLTP fac parte din initiativa Real Driving Emissions (RDE), legislatie care va intra in vigoare in 2017. In plus, inginerii care se ocupa de motorizarile diesel au demarat deja lucrul in vederea gasirii unor imbunatatiri pentru reducerea emisiilor de NOx in cazul tehnologiei SCR (Selective Catalytic Reduction – reducere catalitica selectiva), scrieAuto-Bild.ro.

Romania, tara locuintelor minuscule. Traim mai inghesuit ca bulgarii! Traim mai mult, dar nu mai bine. Locuim in case si apartamente foarte mici. Datele unui raport Eurostat privind spatiul locativ din tara noastra creioneaza o situatie nefericita a Romaniei si ne arata ca degeaba suntem majoritar proprietari daca locuintele sunt cutii de chibirituri, cele mai mici din UE. Tara noastra se poate mandri cu un procent care arata ca avem cei mai multi proprietari de locuinte din Uniunea Europeana (UE), mai exact 94,7% dintre case sunt ocupate de proprietari, in timp ce media europeana este de 64,3%. Din pacate, la capitolul situatie locativa nu mai stam deloc bine: avem cele mai mici locuinte, cu o suprafata medie in zona urbana de doar 40 de metri patrati, in timp ce media europeana este de 90 metri patrati in orasele mari, conform unui studiu al Eurostat. Ne depasesc inclusiv bulgarii, care au o medie de 70 mp, in timp ce ungurii au 60 mp in metropole si 80 mp in orase mici, anuntaCapital.ro.

Motorina s-a ieftinit cu 37 de bani, benzina doar cu 8 bani, in ultima luna. Explicatii. In ultima luna, pretul motorinei vanduta in statiile Petrom a scazut cu peste 7%. In aceeasi perioada, pretul benzinei aproape ca nu s-a modificat. Pretul produselor petroliere nu urmeaza neaparat cotatiile barilului de titei, desi este puternic influentat de acestea. Astfel, daca in lume exista o cerere sustinuta pentru un anume carburant, si mai exista si deficit de rafinare pentru acesta, chiar in conditiile in care titeiul se ieftineste consistent, pretul acelui carburant poate sa sa nu oscileze prea mult, informeazaEconomica.net.

Eficienta capitalului extern si a celui autohton, fata cu dezvoltarea Romaniei. Dat fiind ca ponderea detinuta de capitalul extern in economia Romaniei ajunge la 48%, ar fi fost de asteptat ca acest capital sa aiba un profit semnificativ mai mare decat cel autohton si sa contribuie in cea mai mare masura prin plata de impozite la bugetul de stat: in definitiv, companiile straine sunt / ar trebui sa fie un exemplu de productivitate si respect al tehnologiei. In realitate, profitul este realizat in proportie de aproape trei cincimi de catre capitalul romanesc si doar pierderile sunt fifty-fifty. Astfel, se ajunge ca rezultatul net pozitiv sa fie obtinut in proportie covarsitoare de catre capitalul autohton (77%), de unde ar rezulta ca activitatea desfasurata de acesta este semnificativ mai eficienta. De unde deriva si intrebarea: daca facem abstractie de necesitatea de a alimenta deficitul de cont curent ( care a si scazut destul de mult, undeva in jur 1% din PIB), de ce ar fi de dorit cresterea ponderii investitiilor straine in totalul investitiilor, scrieCursdeguvernare.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro