Business Report: Cum a evitat Romania sa ajunga in situatia Greciei; Marii investitori care au parasit Romania; Ce afaceri are in Romania compania de audit care nu a vazut miliardul furat din bancile moldovenesti
Marii investitori care au parasit Romania. Dintre toate plecarile din tara noastra, cea mai neasteptata a fost cea a finlandezilor de la Nokia. Producatorul de telefoane a plecat in anul 2011 de la Jucu, judetul Cluj, moment in care era al doilea exportator al tarii, dupa Dacia. Nokia avea 2.200 de angajati. Un an mai tarziu, Nokia pierdea si suprematia pe care o detinea de 14 ani ca producatorul cu cele mai multe telefoane vandute la nivel mondial. De cand a vandut divizia de telefonie mobila catre Microsoft, Nokia se ocupa cu software si servicii pentru infrastructura retelelor de telefonie mobila. Alte plecari au fost lantul de magazine Interex, care a inchis in 2012 cele zece supermarketuri din Romania, retailerul de imbracaminte Kiabi – care a inchis cele sase magazine tot in 2012, producatorul de lactate Tnuva (2012), dar si Burger King (2012) sau Dunkin Donuts. De asemenea cele 15 magazine Brico Store au fost preluate de britanicii de la Kingfisher, iar cele 15 magazine BauMax au fost vandute catre Leroy Merlin. Omul de afaceri turc Omer Susli a preluat operatiunile Praktiker, scrieCapital.ro.
Ce afaceri are in Romania compania de audit care nu a vazut miliardul furat din bancile moldovenesti. Una dintre cele mai mari companii de audit financiar si consultanta din lume, grupul Grant Thornton, se afla in centrul scandalului bancar din Republica Moldova, acuzat de neglijenta si incompetenta la Chisinau dupa ce a dat rapoarte pozitive de audit celor trei banci din care a disparut „miliardul furat”. Grant Thornton Romania-Moldova a luat fiinta la sfarsitul anului 2010, cu ambitia de a ajunge la o cota de 5% pe piata romaneasca de audit, anuntaEconomica.net.
Problemele zonei euro si mentalitatea balcanica. In ultima perioada, in stransa legatura cu evenimentele din Grecia, un fel de euroscepticism difuz s-a instalat in societatea romaneasca. Firavele discutii despre avantajele si dezavantajele aderarii unui stat la zona euro tind sa sublinieze mai degraba argumentele impotriva unei asemenea optiuni. Mai mult ca niciodata, este necesara o discutie onesta privind argumentele pro si contra adoptarii monedei comune. Cateva idei demne de a fi discutate sunt prezentate in cele ce urmeaza – prezentate in obiectii si contraargumentele la acestea : Obiectia nr.1: O data cu aderarea la zona euro, statul pierde capacitatea de a raspunde la o criza prin intermediul unei devalorizari externe (deprecierea monedei), fiind obligat sa recurga la devalorizari interne (scaderi de salarii si/sau pensii), informeazaCursdeguvernare.ro.
Lectia Irlandei pe care Grecia ar trebui sa o invete dupa referendum. Grecia Antica a inventat democratia, dar Grecia moderna a inventat reteta haosului social si economic. Daca Atena ar fi implementat reformele si masurile de austeritate la timp, atunci ar fi fost astazi pe drumul spre prosperitate. Pericolul referendumului de duminica organizat pe tema ofertei creditorilor internationali ai tarii este retorica patriotica ce vine dinspre guvernul de stanga controlat de Syriza. Adevarul a fost distorsionat pentru ca da, un vot impotriva ofertei creditorilor va fi interpretat ca un vot impotriva monedei euro si a viitorului Greciei. In momentul de fata, bancile elene nu mai au lichiditati. In ultima instanta, Atena s-a bazat pe asistenta de urgenta oferita de Banca Centrala Europeana. Lichiditatile au ajutat bancile sa umple golurile din depozite lasate de deponentii speriati care si-au retras banii. Indiferent de deznodamantul referendumului de duminica, Banca Centrala Europeana trebuie sa ia luni o serie de decizii agonizante. Viitorul tarii in zona euro va depinde daca BCE va ingadui in continuare acordarea fondurilor de lichiditati in regim de urgenta pentru a preveni colapsul economic al Greciei, scrieEuropolitics.ro.
Cum a evitat Romania sa ajunga in situatia Greciei. In cadrul acordului cu FMI, Romania a implementat masuri dure de austeritate, care au dus la echilibrarea situatiei financiare. Diferenta dintre Romania si Grecia rezida atat in rezistenta mai mare fata de austeritate a poporului grec, dar, mai ales, in situatia in care criza a gasit cele doua tari, in anul 2009. In timp ce Grecia se afla intr-o stare dezastruoasa, Romania a pornit redresarea de la o situatie financiara ceva mai buna. In prezent, Romania pregateste un plan ambitios de relaxare fiscala, care a generat insa critici din partea investitorilor internationali. Cu un deficit bugetar de aproape 9% in 2009 si un deficit de cont curent de circa 13% din PIB in 2008, Romania era privita ca o piata extrem de vulnerabila de catre investitori, in ciuda cresterilor economice accelerate din anii anterori. Consecinta? Costurile de creditare ale statului au crescut exploziv, pana la 14% pe an. Riscul de a nu mai putea finanta cheltuielile curente era destul de mare, anuntaEVZ.
Noul Cod Fiscal creste taxarea pentru micile afaceri. Impozitul pentru microintreprinderi va ramane 3% si in 2016. Grila diferentiata in functie de numarul salariatilor, propusa de guvern, care ar fi dus la o dublare a ratei efective de taxare, a fost respinsa in Parlament. Insa, PFA vor plati mai mult din cauza aplicarii tuturor contributiilor de asigurari, iar schimbarea sistemului de calcul al taxelor pe proprietate va insemna o crestere a poverii pentru persoanele fizice Noul Cod Fiscal a fost votat de Parlament, dar nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial. Pe langa reducerile de taxe – TVA de 19%, impozit pe dividende de 5%, accize la carburanti cu 16-18% mai mici -, noua legislatie fiscala contine o serie de prevederi care vor afecta micile afaceri ale persoanelor fizice. Principalele noutati vizeaza contributiile de asigurari, care se vor aplica asupra tuturor veniturilor, si schimbarea sistemului de calcul al taxelor pe cladiri, care va fi in functie destinatie, rezidentiala sau nerezidentiala, in loc de statutul proprietarului, persoana fizica sau juridica, informeazaCapital.ro.
Mercedes-Benz G63 AMG Sahara Edition preparat de Mansory. Mercedes-Benz G63 AMG a primit un pachet de caroserie si un kit de performanta din partea tunerului german Mansory. Pentru inceput, caroseria a fost acoperita cu vopsea de camuflaj asta pentru ca modelul din Stuttgart sa atraga si mai mult atentia asupra sa. Tot la exterior, vedem un kit de caroserie special care creste latimea lui G63 AMG cu 80 de milimetri. In plus, jantele de 22 de inch au acum anvelope de 305/35/22. Asa cum ii sta bine oricarui tuner, interiorul a suferit si el o serie de transformari. Dupa cum ne-am obisnuit, Mansory a utilizat aceeasi tema gandita pentru exterior si in habitaclu. Aici, piele de inalta calitate se imbina perfect cu elementele acoperite de Alcantara, scrieAuto-Bild.ro.