Sari direct la conținut

Business report: Cum ajungi sa pierzi din banii pe care i-ai economisit la banca. Topul celor mai dezavantajoase depozite; Romania, cele mai mari cresteri de preturi din UE; Cat de sanatoase mai sunt bilanturile bancilor din Romania?

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Romania, cele mai mari cresteri de preturi din UE. Cresterea medie a preturilor a fost in 2013 de 3,2% in Romania, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, potrivit statisticilor Eurostat. Alaturi de Estonia, Romania conduce topul tarilor cu cea mai mare inflatie medie, fiind urmate de Olanda (2,6%), Marea Britanie (2,6%), Croatia (2,3%) si Finlanda (2,2%). Anul trecut, in Grecia preturile au scazut cu 0,9% fata de anul anterior, tara situandu- se in coada clasamentului citat, in timp ce in Letonia preturile au stat pe loc, iar in Bulgaria si Suedia cresterea a fost de doar 0,4%, potrivit EVZ.

Cat de sanatoase mai sunt bilanturile bancilor din Romania? Un raport al bancii centrale a Austriei face o radiografie ingrijoratoare a sistemului bancar din Romania. La fiecare 100 de euro acordati sub forma de credit, peste 30 de euro nu mai sunt returnati. Institutia care supravegheaza cei mai mari actionari din sistemul financiar romanesc priveste cu ingrijorare evolutiile din piata bancara autohtona. Aproape ca nu exista capitol unde Romania sa nu fie data ca exemplu negativ in ultimul Raport Asupra Stabilitatii Financiare, publicat la finele anului trecut de Banca Nationala a Austriei. Tonul utilizat de analistii austrieci este cu mult mai putin optimist in comparatie cu afirmatiile din rapoartele BNR, scrie Capital.

Cum ajungi sa pierzi din banii pe care i-ai economisit la banca. Topul celor mai dezavantajoase depozite pe un an. Romanii care depun banii la banca pentru a-i economisi, cu speranta ca dupa o perioada de timp sa retraga sume mai mari gratie dobanzilor acordate pentru depozitele la termen, pot ajunge dupa un an sa aiba mai putini bani decat initial. O persoana care are la dispozitie, spre exemplu, suma de 10.000 de lei poate obtine de la banca o dobanda anuala pentru un depozit la termen de un an cuprinsa intre 3,25% si 4,65%. Pana la finalul anului, clientii pierd insa bani dupa scaderea comisioanelor de administrare si a impozitului de 16% pe care sunt obligati sa il plateasca statului pentru veniturile din dobanzi. Integral in Gandul.

Bani pentru linistea bancilor si nelinistea clientilor lor. BNR a anuntat trei masuri de relaxare a politicii monetare care vor ajuta bancile sa isi plateasca din datorii si sa dea credite noi, afectand insa deponentii si clientii deja imprumutati in valuta. Dobanda de politica monetara a coborat la un nou minim istoric, 3,75%, rezervele minime obligatorii (RMO) pe care bancile trebuie sa le retina si sa le blocheze la BNR din depozitele in lei atrase de la clienti au fost reduse de la de la 15% la 12%, iar cele pentru depozitele in valuta de la 20% la 18%. Stimulent pentru ieftinirea imprumuturilor in lei, noul pas de reducere a dobanzii aduce vesti proaste pentru deponenti, carora bancile le ofera deja de mult timp bonificatii real negative, scrie Capital.

Dacia si-a salvat patronul. Fara marca romaneasca, Renault avea un an 2013 pe minus. Multumita marcii Dacia, Renault a putut sa bifeze un an 2013 pozitiv, pe piata europeana, scriu jurnalistii publicatiei franceze La Tribune, citati de Economica.net. Grupul francez Renault a afisat o crestere a inmatricularilor de autoturisme noi de 4% pe piata europeana, dar jurnalistii francezi spun ca acest rezultat nu ar fi fost atins in lipsa performantelor marcii romanesti Dacia. In ciuda lansarii noului Clio IV si a aparitiei crossover-ului Captur, primul din istoria marcii franceze, (dupa SUV-ul clasic Koleos, care s-a dovedit un esec) Renault consemnat totusi o scadere de 1,5%, daca nu se iau in calcul rezultatele marcii romanesti.

Un roman din doi intra pe internet cu Google Chrome. Mozilla Firefox a scazut dramatic. Tot mai multi romani navigheaza pe internet cu browserul detinut de Google. Conform unui raport StatCounter privind utilizarea browserelor din Romania, Google Chrome are aproape jumatate din cota de piata din Romania. Mai exact, in luna decembrie 2013 browserul Chrome a ajuns la o cota de 48,37%, dupa ce, in urma cu un an avusese putin sub 40%. Conform datelor StatCounter, Google Chrome a muscat si din felia Internet Explorer dar mai ales din cota Mozilla Firefox, noteaza Capital.

Aproape o cincime dintre rusi lucreaza in economia subterana. Aproape o cincime dintre rusi lucreaza in economia subterana, cauzand prejudicii statului prin neplata taxelor si contributiilor sociale, potrivit ministrului Muncii din guvernul de la Moscova, Maxim Topilin, citat de RIA Novosti. „Intre 15% si 20% din cetateni au locuri de munca pentru care nu se platesc adecvat taxe si contributii sociale guvernului. Cred ca este incorect fata de cei care lucreaza legal si platesc taxe pentru a-i sustine si pe cei care evita responsabilitatea”, a spus ministrul. El a cerut o legislatie mai strica, precum si stimulente economice pentru a promova o transparenta sporita in mediul de afaceri din Rusia, scrie Bursa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro