Sari direct la conținut

Business Report: Cum deconteaza clientii datoriile firmelor de asigurare; Ioan Niculae cauta parteneri chinezi pentru o centrala de 1,6 miliarde de euro; Eurostat: Romania exporta mai mult decat importa; Gaze de sist si la Baile Felix?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Cum deconteaza clientii datoriile firmelor de asigurare? Societatile care isi concentreaza afacerile in jurul politei RCA datoreaza sume importante catre alti asiguratori. O parte a acestor datorii sunt disputate deja in instante. Situatia regreselor este una dintre principalele probleme pe agenda societatilor de asigurare care domina piata politelor auto, generand discutii aprinse in intalnirile la nivel de conducere executiva. Este vorba de datorii de zeci de milioane de lei pe care cei mai importanti jucatori din piata CASCO le au de recuperat de la asiguratorii care isi construiesc afacerile in jurul politei RCA. De unde vin aceste datorii semnificative? O parte a soferilor loviti in accidente rutiere aleg, din diverse motive, sa-si repare masina utilizand polita CASCO, fara a mai astepta ca societatea care a emis RCA catre soferul vinovat sa achite respectiva reparatie. In aceste conditii, potrivit legii, societatea care a emis CASCO informeaza asiguratorul RCA asupra costurilor reparatiei, iar acesta din urma trebuie sa blocheze in rezerve si, ulterior, sa achite respectiva suma sub titlu de regrese, scrieCapital.ro.

Ioan Niculae cauta parteneri chinezi pentru o centrala de 1,6 miliarde de euro. Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, cauta parteneri chinezi pentru constructia unei centrale electrice pe carbune la Turnu Magurele. Domnia sa a declarat, ieri: „Avem locatia si studiul de fezabilitate. Valoarea investitiei este de circa 1,6 miliarde de euro, intrucat vorbim de o putere instalata de 1.300 MW. Discutiile cu chinezii sunt abia la inceput. Am discutii si cu o companie din Ucraina”. Patronul InterAgro a mai spus ca a sistat acest proiect din cauza crizei: „Pana in 2008, era nevoie de multe capacitati noi de productie a electricitatii. Criza a pus pe hold proiectul. Acum incerc sa gasesc mai multi parteneri. Din Ucraina vreau sa aduc carbune la pret avantajos. Vom vedea daca respectiva companie ucraineana doreste sa participe si cu finantare. Sper sa atrag parteneri chinezi”. Dezvoltarea centralei a fost planificata pe doua etape, iar studiul de fezabilitate, finalizat in urma cu doi ani, trebuie reactualizat, anuntaBursa.ro.

2014 – an negru pentru „verzi”. Sprijinul financiar al populatiei se reduce de patru ori. Producatorii de energie eolieni si fotovoltaici ar putea primi un sprijin financiar de patru ori mai mic din partea consumatorilor romani, in 2014, ca urmare a cumularii efectelor a doua acte legislative. Astfel, analiza Agentiei de Reglementare in Energie pe piata de profil, ale carei concluzii au fost publicate in aprilie, a relevat o supracompensare de 2 la 1 cost-beneficiu. Analiza se va transforma intr-o Hotarare de Guvern, pana la sfarsitul anului, care va anula acordarea a trei certificate verzi pentru industria solara si a 0,5 pentru cea eoliana. Astfel, solarul ar ramane cu trei certificate , iar eolianul cu 1,5, informeazaEconomica.net.

Ne promit chinezii marea cu sarea, ori nu intelegem noi ce vor? Fara a avea intentia de a fi malitiosi, promisiunile chinezilor fata de investitiile masive in sectorul energetic romanesc trebuiesc privite cu foarte multa atentie, ca sa nu-i spunem retinere. La Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est s-a vorbit despre investitii totale in Romania, in valoare de 8,5 miliarde de euro, ale companiilor chineze, dintre care numai in sectorul energetic s-ar duce vreo cinci miliarde de euro. Guvernantii nostri nu inceteaza „sa se dea pe spate” in urma acestor promisiuni, care ne-ar transforma in adevarati tigri ai Balcanilor, scrieEnergy-Center.ro.

Eurostat: Romania exporta mai mult decat importa. Vezi unde! Exporturile realizate de Romania in cele sase state ale Parteneriatului Estic, respective Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina, au crescut de la 760 milioane de euro in primul semestru din 2012, la 821 milioane de euro in primele sase luni din 2013, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat. Importurile s-au redus la 44 milioane de euro in primul semestru al anului in curs, de la 522 milioane de euro, in acelasi interval din 2012, arata datele publicate marti de Oficiul european de statistica (Eurostat). In perioada ianuarie-iunie 2013, excedentul balantei comerciale a Romaniei in relatia cu Parteneriatul Estic a crescut la 378 milioane de euro, de la un excedent de 239 milioane de euro in acelasi interval din 2012, anuntaEVZ.

Gaze de sist si la Baile Felix? Guvernul a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrele Baile Felix, Biled si Periam, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si compania East West Petroleum Corp. Acordurile au fost aprobate printr-un set de hotarari de guvern, iar anexele nu sunt publicate, fiind clasificate, informeaza Mediafax. Acordurile au intrat in vigoare prin publicarea in Monitorul Oficial a hotararilor de guvern. Agentia Nationala a Resurselor Minerale sustine insa ca acordul semnat cu compania East West Petroleum se refera doar la gaze naturale si titei. „Resurse neconventionale, precum gazul de sist, nu fac obiectul acestui acord. Lucrarile de explorare se vor realiza prin metodele traditionale resurselor conventionale”, precizeaza ANRM. Integral inRomania Libera.

Joburile disponibile pentru care nu se bate nimeni. In timp ce pentru unele joburi in vanzari, IT sau marketing se bat si 3.000 de candidati pe un loc, exista unele domenii care nu atrag atat de multi doritori. Conform informatiilor prelucrate de eJobs in ultimele trei luni, jobb-urile cu cei mai putini candidati au provenit din sectorul public/ administrativ, din cel al achizitiilor si din agricultura. Posibile explicatii pentru dificultatea cu care se ocupa prin concurs sunt dosarul stufos care trebuie pregatit doar in vederea inscrierii la concurs si apoi cazurile de nepotism care au fost dezvaluite de-a lungul timpului. Mai exact, este vorba despre nici mai mult, nici mai putin de 10 conditii pentru inscrierea la concurs pentru a ocupa un post public, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro