Sari direct la conținut

Business Report: Cum poti obtine un credit mai mare si mai avantajos; Terenurile din zonele turistice, mai ieftine, dar tot fara cautare; Doua afaceri inca merg bine: medicamentele si mezelurile; Mancarea, mai scumpa cu pana la 24% in 2010

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cu salariul pe 15 ani poti cumpara un apartament cu doua camere in Vitan. Scaderea preturilor la locuinte cu circa 40% in ultimii doi ani le-a facut mai accesibile, dar o buna parte din efecte au fost anulate de scaderea salariilor si deprecierea monedei nationale. Astfel, cu salariul mediu din Bucuresti, estimat la circa 380 de euro net, poate fi achizitionat un apartament cu doua camere in cartierul bucurestean Vitan in decurs de 15 ani, alocand toate veniturile, tinand cont de un pret de circa 65.000 de euro, cat cer in prezent proprietarii din zona. Calculele sunt pur teoretice si arata relatia dintre salariile medii nete la un moment dat si preturile apartamentelor, care se pot transpune intr-un indice al accesibilitatii. Locuintele medii din Bucuresti, cum pot fi considerate apartamentele cu doua camere dintr-un bloc vechi din Vitan, au devenit mai accesibile decat in urma cu doi ani, cand pentru aceeasi locuinta trebuiau alocate salariile pe 200 de luni (17 ani), dar raman departe de nivelul din 2002, cand erau necesare 66 de salarii medii lunare (cinci ani si jumatate). Cu alte cuvinte, degeaba au scazut preturile in Vitan cu 30% daca si salariile in Bucuresti au fost reduse cu 20%, potrivit estimarilor ZF.ro.

Cum poti obtine un credit mai mare si mai avantajos. Atunci cand aveti nevoie de o suma de bani si gasiti o oferta avantajoasa din punctul de vedere al costurilor, dar banca nu va ofera intreaga suma, ar fi mai bine sa incercati cateva variante alternative inainte de a opta pentru o oferta mai scumpa, dar prin care obtineti intreaga suma. Analistii de la conso.ro au pus pe hartie cateva dintre conditiile necesare obtinerii unei sume mai mari la un credit. Dupa ce comparati ofertele de credit din piata, incercati sa va orientati catre ofertele cele mai bune din punctul de vedere al costurilor pe termen lung, mai ales daca intetionati sa contractati un imprumut pe o perioada mai indelungata. Spre exemplu, pentru un credit ipotecar de 60.000 de euro pe o perioada de 30 de ani, cea mai avantajoasa oferta din prezent va duce la rambursarea unei sume de circa 140.000 de euro, in timp ce cea mai scumpa urca pana la 200.000 de euro, anunta Business Cover.

Telefoanele cu conectare sunt mai ieftine – mit urban sau realitate? Desi operatorii de telefonie mobila se promoveaza adesea pe baza telefoanelor ieftine pe care le ofera clientilor, nu sunt putine cazurile in care acestea costa mai putin in magazinele online. „In medie, viteza de reinnoire a telefoanelor mobile in Romania este de o data la doi ani, influentata si de durata contractelor de abonament”, spune Andrei Toma, product manager la Orange Romania. Iar cand vine timpul pentru un nou mobil, pretul este intotdeauna un factor de decizie, chiar daca nu este mereu cel mai important. Si, odata ce v-ati decis pentru un anumit model, de ce sa nu incercati sa obtineti cel mai bun pret de pe piata? Pana acum, reflexul era verificarea ofertelor operatorilor de telefonie mobila, care subventioneaza pretul terminalelor pentru clientii ce contracteaza un abonament nou sau il prelungesc pe cel existent. O analiza a revistei Capital arata ca situatia nu mai este aceeasi, in special in cazul telefoanelor nou-lansate. Cum numarul magazinelor online a crescut semnificativ in ultimii doi ani, exercitand presiune tot mai mare „asupra preturilor produselor, telefoanele mobile pot fi cumparate de pe internet la preturi mai mici decat cele oferite de operatori atunci cand produsul este cumparat cu un abonament nou de doi ani, informeaza Capital.ro.

Valentin Ionescu: Anul viitor ar putea fi unul de turnura pentru Bursa de la Bucuresti. Bursa de Valori Bucuresti (BVB), compania care opereaza cea mai importanta piata de actiuni a Romaniei, a obtinut in trimestrul al treilea al anului (T3) un profit net de 1,8 milioane de lei, cu 54% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, pe fondul reducerii valorii tranzactiilor cu aproape 40%. Trimestrul al treilea al anului este, de regula, unul mai slab pentru operatorii bursieri, din cauza activitatii mai scazute in lunile de vara. Spre deosebire de situatia de anul trecut, cand luna septembrie a adus un reviriment al tranzactiilor la Bursa, de aceasta data prima luna de toamna a fost chiar mai slaba decat perioada de vara, ceea ce a facut ca, per total, BVB sa incheie trimestrul al treilea al anului cu o pierdere de 0,29 milioane de lei din activitatea de exploatare, fata de un profit de 0,28 milioane de lei in perioada similara a anului trecut, scrie Economic Times.

Lukoil tatoneaza preluarea zacamintelor Sterling din Marea Neagra. Rusii de la Lukoil vor sa-si extinda interesele in zona Insulei Serpilor, dupa ce statul roman le-a mai concesionat, in iunie, o parte din resursele castigate la Haga. Oficialii Sterling sustin ca nu sunt de vanzare si ca au finantarea necesara ca sa se apuce de productie. Gigantul rus Lukoil este interesat sa preia exploatarea resurselor de hidrocarburi pe care compania canadiana Sterling Resources Ltd. le detine in Marea Neagra, sustin surse oficiale din piata energiei. Obtinerea dreptului de exploatare de catre Sterling, in 2008, a iscat un imens scandal, mai ales pentru ca instrainarea acestui drept de catre Guvernul Tariceanu s-a facut, discret, chiar inainte ca Romania sa castige la Haga disputa cu Ucraina asupra acestor perimetre petroliere maritime, anunta Bursa.ro.

Terenurile din zonele turistice, mai ieftine, dar tot fara cautare. Odinioara, adica acum doar doi-trei ani, dar parca a trecut o vesnicie de atunci, terenurile, mai ales cele din orase si cele din zonele turistice erau extrem de cautate, mii de investitori sau pseudoinvestitori irosindu-si economiile sau si mai rau veniturile viitoare prin creditele contractate in vederea achizitionarii de terenuri pe care sa obtina preturi duble in cateva saptamani. Criza a inchis aceasta poveste, clientii au disparut, iar preturile au coborat vertiginos. In primele zece luni ale anului, potrivit imobiliare.ro, cea mai mare scadere a pretului de strigare a avut loc in judetul Timis, cu 66%, urmat de judetele Iasi, unde terenurile sunt mai ieftine cu 54% si Cluj, cu 50%. In Brasov, pretul solicitat pentru terenuri a scazut cu aproape 33%, in timp ce in judetul Constanta, scaderea inregistrata a fost de 30%. Evident, nici un teren nu a scapat de scaderea de pret, dar cele din centrul oraselor sunt ceva mai avantajate, ramanand cat de cat interesante. Cu toate acestea, tranzactiile sunt scazute, indiferent de amplasament, din cauza situatiei economice, riscul fiind foarte ridicat pentru cei care intentioneaza sa dezvolte proiecte, fie comerciale, rezidentiale sau turistice, pe toate sectoarele consumul fiind scazut sau inca in scadere, informeaza Business Cover.

Camera de Comert Romano-Germana propune firmelor o curte de arbitraj comercial. Firmele romanesti si nu numai au incepand din aceasta toamna o noua varianta pentru solutionarea litigiilor comerciale intr-un termen mai scurt, in conditiile in care Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (CCIRG) a infiintat prima curte de arbitraj a unei camere bilaterale din Romania, ca o alternativa la justitia clasica. Companiile trebuie insa sa prevada in contractele pe care le incheie cu partenerii ca eventualele litigii vor fi solutionate de curtea de arbitraj de pe langa CCIRG. E o mica revolutie ceea ce facem noi si din ce am observat, demersul nostru nu este privit chiar cu ochi buni de toata lumea. Ceea ce incercam noi sa facem este sa oferim o alternativa si nu concurenta sistemului judiciar”, a declarat Radu Merica, presedintele CCIRG, scrie ZF.ro.

Mancarea, mai scumpa cu pana la 24% in 2010. Topul scumpirilor la alimentele de baza. Ouale si transportul aerian, singurele care s-au ieftinit in acest an, comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica. Romanii au platit in acest an cu pana la 24% mai mult pe mancare, comparativ cu sfarsitul anului trecut. Cel mai mult au crescut preturile la cartofi, cu 24%, la ulei, cu 16,37%, in timp ce la legume si conserve de legume preturile au fost in octombrie cu 15% mai mari fata de finele anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Si de la luna la luna s-au inregistrat scumpiri importante. Astfel, fata de luna septembrie acest an, in octombrie cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 12%, ouale au avut un pret cu 7,1% mai mare comparativ cu luna anterioara, iar uleiul – cu 4,8%. Rata anuala a inflatiei a ajuns la 7,9% in octombrie, potrivit INS. Iar scumpirile vor continua, dupa cum sustin patronatele din industria alimentara. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, spune ca orice variatii de preturi sunt posibile pana la sfarsitul anului, in special din cauza materiilor prime, anunta Gandul.

Doua afaceri inca merg bine: medicamentele si mezelurile. Cea mai mare parte a investitiilor facute in Romania de fondurile de private equity vizeaza companii din domeniul farmaceutic si cel al bunurilor de larg consum. Fondurile de investitii care activeaza pe piata din Europa Centrala si de Sud-Est au adus, in primele noua luni ale acestui an, aproximativ 56 milioane de euro in Romania. Cea mai mare parte a investitiilor adica peste 22 de milioane de euro, au fost directionate catre sectorul medical si farmaceutic, in timp ce companiile care activeaza in domeniul productiei bunurilor de larg consum au ocupat locul al doilea ca grad de activitate. Sumele investite de fonduri in 2010 sunt la jumatate fata de perioada similara a anului a trecut, informeaza Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro