Business report: De ce nu se simte "boomul" economic in buzunarele romanilor; Romania, un nou paradis fiscal? Investitorii romani sunt incurajati sa-si tina banii in tara; Cota unica moare: impozitul progresiv revine in forta
Surpriza de proportii – Romania, campioana europeana absoluta la crestere economica. Ramane de lamurit: unde s-a simtit cresterea. Conform primelor estimari ale INS pentru trimestrul IV 2013, Romania s-a situat detasat in fruntea statelor UE, cu un avans al PIB de 5,2% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier ( cea utilizata pentru comparabilitate de cattre Eurostat). In urma acestui rezultat surprinzator, rezultatul care se profileaza pe ansamblul anului trecut pentru cresterea economica se ridica la +3,5%. O analiza Curs de guvernare.
De ce nu se simte „boomul” economic in buzunarele romanilor. In ciuda cresterii-record a economiei romanesti in 2013, populatia nu resimte inca o imbunatatire a nivelului de trai, economistii aratand ca acest lucru se vede in consumul slab. Cresterea economica solida de anul trecut mascheaza o cerere interna slaba, insa consumul este de asteptat sa-si revina in acest an, avand in vedere tendinta Bancii Nationale de a sustine cererea, se arata intr-o analiza a grupului Erste, actionarul BCR. Analistii Erste considera ca rata puternica de crestere economica din 2013 se datoreaza in principal recoltei agricole bogate si dinamicii solide a exporturilor, potrivit Adevarul.
Romania, un nou paradis fiscal? Investitorii romani sunt incurajati sa-si tina banii in tara. Romania devine la fel de prietenoasa ca Cipru sau Olanda, tari foarte tentante pentru inregistrarea afacerilor. Din 2014, regimul fiscal de tip holding este reglementat in Codul fiscal. Romania are, in premiera, prevederi fiscale de tip holding. Este vorba de un regim simplu care indeplineste cele doua conditii minimale necesare pentru functionarea holdingului: scutiri de impozit pe castigurile de capital si pe dividende. In acelasi timp, nu sunt impozitate nici veniturile din lichidare obtinute de societatea holding din vanzarea titlurilor de participare in filialele pe care le detine. Relaxarea ar putea impulsiona stabilirea holdingurilor in Romania, scrie Capital.
Cota unica moare: impozitul progresiv revine in forta. Impozitul progresiv este in planurile Guvernului. Cotele propuse pentru inlocuirea actualei cote unice sunt de 8%,12% si 16%. Doar ca, potrivit estimarilor Ministerului Finantelor, incasarile ar scadea, in acest scenariu, cu circa trei miliarde de lei anual. In Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, la capitolul „Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe orizontul 2014-2017”, este anuntata „introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote 8%, 12% si 16% ce vor putea fi stabilite pe grile de venit”. Dupa ce Capital a scris despre intentia guvernului, atat Ministerul Finantelor, cat si premierul Victor Ponta au confirmat ca impozitul progresiv se afla pe agenda.
Unde sunt cele mai multe rable din Romania. Topul judetelor. Statistica bate prejudecatile. Autoturismele cele mai vechi din Romania nu se inregistreaza in judetele cunoscute drept cele mai sarace din Romania. De asemenea, cele mai multe masini din Romania au peste 12 ani, dar diferitele statistici spun lucruri diferite si de aceea trebuie judecate cu grija. Astfel, in majoritatea judetelor din Romania cele mai multe autoturisme au intre 6 si 10 ani, potrivit statisticilor Politiei. In celelalte 15 judete, cele mai multe masini au intre 11 si 15 ani, scrie Economica.net.
Impozite suplimentare, in locul majorarii redeventelor petroliere. Autoritatile analizeaza varianta impozitarii suplimentare a companiilor petroliere daca rata lor de profitabilitate trece peste un anumit nivel, in cadrul dezbaterilor pe noul sistem de redevente, scrie Bursa, citand surse guvernamentale. Astfel, in loc de o majorare substantiala a redeventelor pentru petrol si gaze, am putea avea un cadru fiscal prin care statul va percepe companiilor petroliere o taxa suplimentara de 20-30% peste un anumit nivel al ratei de profitabilitate.
Creditele neperformante continua sa erodeze rezultatele bancilor. Provizioanele mari, facute in special in ultimul trimestru din 2013, au afectat semnificativ bilanturile institutiilor de credit. Primele doua banci care si-au anuntat rezultatele anuale au raportat din aceasta cauza pierderi in crestere (cazul BRD) sau profituri mai mici (Garanti Bank). Povara provizioanelor a fost resimtita de ambele banci, care, altfel, se afla in situatii cu totul diferite: BRD este o banca mare, confruntata cu deteriorarea mai multor indicatori si cu restrangerea activitatii de creditare, in timp ce Garanti ramane o banca mica, dar in expansiune pe toate segmentele activitatii bancare si cu indicatori pozitivi, potrivit Capital.
FMI: Retragerea bancilor straine din Europa emergenta continua. Bancile straine au continuat sa-si reduca finantarea catre tarile din Centrul, Estul si Sud-Estul Europei (CESEE) in trimestrul al treilea al anului trecut, intr-un ritm similar cu cel inregistrat in trimestrul al doilea al anului trecut, risipind ingrijorarile ca retragerea bancilor straine din regiune s-a intensificat dupa de Rezerva Federala americana a inceput sa inaspreasca politica monetara in luna mai 2013, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI), care se bazeaza pe statisticile Bancii Reglementelor Internationale (BIS), noteaza Economica.net.