Sari direct la conținut

Business Report: De ce se duc in jos preturile locuintelor si unde se vor opri; Proprietarii de terenuri din Bucuresti se cred in Manhattan; Stapanii energiei electrice; Bentley in Romania – primul dealership complet, iar industria auto in pragul crizei

HotNews.ro

Proprietarii de terenuri din Bucuresti se cred in Manhattan. Dezvoltatorul imobiliar AIG/Lincoln, subsidiara a gigantului grup american AIG, cu active de aproape 1.000 miliarde de dolari, si a companiei Lincoln Property Company, cu active in administrare de aproape 18 mld. $, considera ca preturile terenurilor din Romania sunt mult peste media din regiune, astfel ca planurile companiei pentru urmatorii patru ani se rezuma la investitii de circa 200 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.

De ce se duc in jos preturile locuintelor si unde se vor opri. Vanzarile de locuinte au scazut, anul acesta, cu 30%-50%, fata de anii trecuti, pe ambele componente (apartamente noi si vechi) ale pietei rezidentiale, iar preturile sunt corectate lunar in jos de cererea mica. Motivele scaderii preturilor pot fi depistate in mai multe directii, criza globala, neincrederea clientilor, noile norme de creditare, preturile mari raportate la puterea de cumparare, disparitia investitorilor speculativi, fiind doar cateva dintre ele, scrie Capital.

Constructia unei case s-a scumpit cu 30% fata de inceputul anului. Costurile de constructie a unei case au urcat pana la circa 800 euro/mp din cauza cresterii pretului la principalele materiale de constructii. Astfel, construirea unei locuinte de trei camere cu 100 de metri patrati ar putea ajunge si la 80.000 de euro in prezent, fata de 60.000 de euro, cat era la inceputul anului, scrie Ziarul Financiar. Cresterile mari salariale si scumpirea puternica a principalelor materiale de constructii vor aduce pe piata locala blocaje ale proiectelor si chiar falimentul unor firme de constructii, avertizeaza si Business Standard.

Piata media ruleaza peste jumatate de miliard de euro in 2008. Dupa un avans de 32% in 2007, piata media romaneasca va creste cu circa 22% in 2008, pana la 590 milioane de euro, din care TV-ul va reprezenta 385 milioane de euro, printul, 90 milioane de euro, outdoorul, 70 mil. euro, radioul, 38 mil. euro si online-ul, 15 milioane de euro, potrivit Business Standard.Publicitatea online in 2009: Cum isi vor imparti regiile si publisherii o piata de 25 mil. euro?, se intreaba si cei de la DailyBusiness care preconizeaza ca anul viitor va aduce, odata cu cresterea pietei la 25 mil. euro, consolidarea si repozitionarea agentiilor de publicitate online si a publisherilor (detinatorii de site-uri – n.r.), reprezentantii pietei contrazicandu-se insa in ceea ce priveste impartirea bugetelor.

Industria auto in pragul crizei. Scapa cine poate. Ei bine, daca in 2007, America incepuse sa resimta primele semne ale recesiunii, 2008 pare a fi anul in care intreaga industrie a primit o lovitura in plex. Principalul vinovat? Cu siguranta, pretul petrolului. La acesta s-au adaugat insa, rand pe rand, norme tot mai drastice de depoluare si siguranta, care au crescut costurile de productie, micsorand marjele de profit si, implicit, sumele disponibile pentru investitii, scrie Capital.

Stapanii energiei electrice. Scumpirea energiei electrice de la inceputul lunii iulie aduce in prim-plan o serie de oameni de afaceri si reglementatori de care tin evolutia preturilor si viitorul acestei piete deopotriva. Business Magazin a numarat zece astfel de oameni importanti pentru ceea ce se intampla in Romania in materie de productie si comert cu electricitate. De ce conteaza doar zece oameni in aceasta piata, estimata pentru 2008 la peste zece miliarde de euro si in care exista proiecte cu o valoare totala de tot atat?

Bentley in Romania – primul dealership complet. Noul distribuitor poarta numele comercial Bentley Bucuresti si va fi localizat in Soseaua Pipera – Tunari. Pana la finalizarea lucrarilor, preconizata pentru al doilea trimestru al anului 2009, activitatile de vanzare si service se vor desfasura intr-o locatie separata din cadrul distribuitorului pentru marcile Audi si Volkswagen, Porsche Bucuresti Nord, scrie AutoNews.

Bani instant de buzunar cu dobanda 60%. Avantajul principal al creditului rapid il reprezinta accesibilitatea. Aceasta calitate se plateste insa scump: o DAE echivalenta la un astfel de credit ar ajunge la peste 60% pe an, avertizeaza Cotidianul.

PwC: Un angajat roman aduce profit de zece ori mai mic. Un roman aduce anual angajatorului sau un profit mediu de 400 de euro, in timp ce la nivelul Europei Centrale si de Est indicatorul urca la 850 de euro/an. Potrivit studiului Saratoga – Human Capital Benchmarking realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) in 2007, la nivel european productivitatea unui angajat este de 10 ori mai mare, astfel ca media profitului anual adus companiei ajunge la 4.254 de euro, scrie Ziarul Financiar.

Duel pe piata platilor online: Cine are profit ramane in urma, iar cine are pierderi avanseaza. Principalul procesator de plati online din Romania, Gecad ePayment, a iesit pe pierdere in 2007 pentru al treilea an consecutiv, pe fondul dezvoltarii accelerate, in timp ce DotCommerce, al doilea jucator pe aceasta piata, desi admite ca pierde teren, a raportat profit. Acesta provine insa din business-uri conexe, scrie DailyBusiness.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro