Sari direct la conținut

Business Report: Deprecierea leului inverseaza trendul: rata ROBOR a inceput din nou sa creasca. Ce urmeaza; Proiect revolutionar in UE privind TVA: Cehia se ofera pentru testarea generalizata a taxarii inverse. Romania sustine initiativa, insa nu este pregatita pentru un astfel de sistem; Presedintia Poloniei propune darea in plata

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Deprecierea leului inverseaza trendul: rata ROBOR a inceput din nou sa creasca. Ce urmeaza La sfarsitul saptamanii trecute, rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara la trei luni, Robor, si-a inversat trendul si a inceput din nou sa creasca. Dupa toate probabilitatile, este vorba de o tendinta pe termen scurt, generata de interventiile bancii centrale in piata pentru sprijinirea leului. Dupa cum estimeaza analistii financiar-bancari, nu este vorba de o tendinta permamenta, majorarea dobanzilor fiind asteptata abia catre finalul anului 2016, inceputul lui 2017, cand BNR are o prognoza de inflatie de 2,5%, informeaza Economica.net.

Proiect revolutionar in UE privind TVA: Cehia se ofera pentru testarea generalizata a taxarii inverse. Romania sustine initiativa, insa nu este pregatita pentru un astfel de sistem Comisia Europeana va realiza, pana in martie, un raport cu privire la propunerea inaintata de Cehia la Consiliul ECOFIN de vineri, 15 ianuarie, de a li se permite lansarea unui proiect-pilot de aplicare a unui sistem generalizat de taxare inversa pentru TVA. La ora actuala, taxarea inversa este folosita, ca exceptie, pentru anumite produse si servicii considerate a fi susceptibile fraudelor fiscale, precum si in relatiile intra-comunitare dintre statele membre UE. Oficial, Romania sustine proiectul cehilor si desi autoritatile si-ar dori implementarea sistemului ce ar putea duce la eliminarea fraudelor de tip „carusel”, autoritatile romane au ales sa nu se inscrie in proiectul-pilot pentru a nu-l compromite, scrie Curs de Guvernare.

Statiunile balneare, „diamantele neslefuite” din turismul romanesc Candva adevarate comori, statiunile balneare de la noi zac astazi in nepasare: cu foarte mici exceptii, cele mai multe nu dezvolta proiecte mari si nici nu se anunta investitori. Pe niciun segment. Fie ca vorbim de hoteluri, fie ca ne referim la drumuri si autostrazi, care ar facilita atragerea unui numar mai mare de turisti, investitiile inca spun „pas”. In cele mai dese cazuri. Acel miliard de euro de care vorbea anul trecut Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), necesar ca investitie in aceste statiuni, nu este deloc o exagerare, ci sustine ideea care s-a tot vehiculat in ultimii ani: „investiti un miliard, castigati de cateva ori mai mult”, scrie Capital.

Presedintia Poloniei propune darea in plata In timp ce la Bucuresti, imprumutatii in franci elvetieni au protestat vineri, in fata BNR, pe motiv ca banca centrala nu reprezinta interesele consumatorilor, Presedintia Poloniei a propus un proiect de lege pentru conversia in zloti a unor credite ipotecare in valuta echivalente cu 42 de miliarde de dolari. Programul de conversie, care trebuie analizat de autoritatea de reglementare bancara inainte sa fie trimis in Parlament, prevede obligarea bancilor sa accepte plata ratelor la un curs valutar „corect”, daca partile nu se inteleg pentru transformarea voluntara a acestora, conform declaratiilor lui Maciej Lopinski, consilier al presedintelui Andrzej Duda. Costul programului pentru banci va fi evaluat de autoritatea de reglementare, a spus Lopinski, precizand ca rata de schimb „corecta” va fi stabilita individual pentru fiecare imprumutat, in baza unei formule speciale, si va fi calculata prin compararea costului imprumuturilor in zloti cu cel al creditelor in valuta, in vederea egalizarii costurilor, anunta Bursa.ro.

Enel vine si cu oferte de asigurari de viata, in factura de energie electrica Dupa companiile petroliere, a venit randul furnizorilor de energie electrica sa vanda polite de asigurare. Factura emisa de Enel contine mai nou o astfel de oferta de asigurare, denumita Enel Prudent. „Produsul de asigurare Enel Prudent va este oferit de catre Metropolitan Life Asigurari SA, prin intermediul Aon Romania Broker de Asigurare – Reasigurare S.R.L. (Aon) in parteneriat cu Enel (Enel Energie S.A./Enel Energie Muntenia S.A.)” se arata pe pagina de internet dedicata acestui produs. Enel precizeaza ca nu desfasoara niciun fel de activitate de intermediere/asistenta in asigurari in legatura cu produsul Enel Prudent, orice responsabilitate fiind a Asiguratorului si a Brokerului Aon. Clientii Enel sunt informati despre acest serviciu inclusiv prin apeluri telefonice, informeaza Economica.net.

Perspectiva ca petrolul sa ajunga la 20 de dolari nu mai pare atat de nebuneasca Lumea l-a ignorat in cea mai mare parte pe Ed Morse acum 11 luni, cand analistul Citigroup a spus ca pretul petrolului ar putea scadea la 20 de dolari barilul. Predictia lui a revenit insa in actualitate acum, cand petrolul a coborat intr-adevar sub 30 de dolari, scrie Bloomberg. Pretul titeiului din SUA a cazut marti in marja de 20 de dolari barilul pentru prima data in peste 12 de ani, la cateva ore dupa ce British Petroleum a anuntat ca va reduce 4.000 de locuri de munca, Petroleo Brasileiro SA isi reduce cheltuielile, iar Petroliam Nasional Bhd. a avertizat ca se confrunta cu o perioada dificila, integral pe Capital.

UNSAR: Tarifele RCA vor scadea pentru anumiti clienti, dar vor creste pentru altii Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de a-i obliga pe asiguratori sa stabileasca tarifele politei RCA in functie de nivelul daunelor are si un revers al medaliei. Conform asiguratorilor, noua lege va avea un efect diferit pentru clienti. Conform acestora, unii vor beneficia de tarife mai mici, insa altii vor avea de platit mai mult, preturile urmand sa se majoreze cu procente semnificative. „Modificarea va conduce, pe de o parte, la reduceri de prima pe anumite segmente, dar pentru unele categorii de clienti, preturile s-ar putea majora cu procente semnificative comparativ cu valorile actuale”, se arata intr-o declaratie a Uniunii Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania (UNSAR), conform Auto-Bild.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro