Sari direct la conținut

Business Report: Dezastru la fondurile europene: in acest an, Romania a primit doar un sfert din cat a incasat in 2015 pe vremea asta; Timeline-ul crizei: Strategia economica a Europei, din 2008 pana in prezent; Cresterea PIB-ului SUA a fost mai ridicata in primul trimestru decat s-a estimat initial

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Dezastru la fondurile europene: in acest an, Romania a primit doar un sfert din cat a incasat in 2015 pe vremea asta.Banii primiti de la UE din bugetul 2007-2013 nu mai vin pentru ca a trecut timpul, iar cei din bugetul 2014-2020 nu vin nici ei pentru ca nu sunt proiecte depuse. Ca atare, dupa patru luni, sumele primite de la UE ajung la doar 657 de milioane de lei. Sumele primite la acest capitol sunt din fondurile nerambursabile pe care Romania le-a avut la dispozitie in exercitiul financiar 2007-2013, informeazaEconomica.

Timeline-ul crizei: Strategia economica a Europei, din 2008 pana in prezent.Europa a incercat diferite modalitati sa iasa din criza care a debutat in urma cu 8 ani. Bailout-ul Greciei din 2010, masuri de austeritate in cascada, prabusirea sistemului bancilor nationale sau recentele apeluri la suplimentarea masurilor care sa stimuleze cresterea sunt toate episoade ale acestei saga. Euractiv.com a realizat o trecere in revista a celor mai importante decizii politice si economice luate in Europa incepand cu anul 2008: La inceputul crizei economice, in 2008, Uniunea Europeana a copiat pachetele de salvare la care apelasera Statele Unite sau alte tari, scrieCurs de Guvernare.

Cresterea PIB-ului SUA a fost mai ridicata in primul trimestru decat s-a estimat initial.Ritmul de crestere al economiei americane a incetinit in primul trimestru din 2016, dar nu atat de abrupt cum s-a estimat initial, pe fondul majorarii achizitiilor de locuinte si a stocurilor, potrivit AP si Reuters. Conform datelor revizuite publicate vineri de Departamentul american al Comertului, Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat in primele trei luni 2016 o expansiune anuala de 0,8%, fata de o crestere de 0,5% previzionata anterior. Este cea mai slaba performanta din primul trimestru din 2015, potrivitCapital.

Opel Corsa 1.3 CDTI Easytronic – Consum masurat cu pipeta. Inca de la primii kilometri, Corsa noastra de anduranta s-a remarcat prin consumul infim de combustibil. Asta ne-a impins sa testam cat de economica poate fi in conditii reale de exploatare. In orice discutie despre masini, intrebarea invariabila care macina pe toata lumea este legata de consum. Daca e vorba de o motorizare diesel, toti se asteapta la cifre cat mai mici, asa ca ocazional aici se mai exagereaza. Si totusi, exista si masini ale caror cifre de consum pot descumpani pe curiosul care intreaba astfel de detalii, anuntaAuto-Bild.ro.

Principiul solidaritatii si problema lui de azi: De ce nu se poate acorda 45% punct de pensie fata de salariul brut.Daca forta de munca plecata in strainatate ar fi contribuit acum la sistemul de asigurari sociale, atunci prevederea legala privind raportul de 45% dintre valoarea punctului de pensie si salariul mediu brut ar fi fost respectata. Daca, in ceea ce priveste copiii, „capsunarii” pot aduce argumentul ca nu ar avea de ce sa plateasca deoarece copiii studiaza in strainatate, in privinta parintilor si a solidaritatii intre generatii, acest argument nu rezista, anuntaCurs de Guvernare.

EUROSTAT. Romania are cele mai mici preturi la gaze din UE.Conform studiilor facute de Oficiul European de Statistica (Eurostat), citat de Agerpres, Romania are cel mai mic pret mediu (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (3,4 euro per 100 kWh), in cea de-a doua jumatate a anului trecut, tariful reprezentand mai putin de jumatate din pretul mediu din UE 28 (7,1 euro per 100 kWh). Pe de alta parte, in cea de-a doua jumatate a anului trecut, taxele si cotizatiile au avut o contributie importanta in pretul gazelor pentru consumatorii casnici in Danemarca (57% din pret), Romania (47%), Suedia (45%) si Olanda (44%). De cealalta parte, cea mai mica contributie in pret a taxelor si cotizatiilor a fost consemnata in Marea Britanie (5%), Luxemburg (14%), Bulgaria, Cehia, Irlanda, Lituania si Slovacia (17%), relateazaRomania Libera.

Romania pierde batalia cu importurile de fructe si legume. Jumatate dintre mere si pere sunt din strainatate.Anul trecut, Romania a atins mai multe recorduri negative in materie de crestere a importurilor la mai multe categorii de legume si fructe. Spre exemplu, 40% din cantitatea de mere, 60% din cea de pere sau 86% din cantitatea de piersici de pe piata locala este de peste granite. Legume si fructe obisnuite care pot creste in orice gospodarie si care au transformat candva Romania intr-un brand pe pietele de export satisfac tot mai putin nevoia de consum a romanilor, relateazaEconomica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro