Business report: Disciplina financiara cu forta: electrosocuri pentru cumparaturile iresponsabile, care te ingroapa in datorii; Cum vrea Turcia sa tina turismul la fel de atragator pentru straini; In trimestrul I: comertul domina topul cresterilor, industria este campioana scaderilor
Disciplina financiara cu forta: electrosocuri pentru cumparaturile iresponsabile, care te ingroapa in datorii. O companie britanica vrea sa-i curenteze pe cei indisciplinati financiar atunci cand se intind mai mult decat le ajunge plapuma. Achizitiile iresponsabile pentru bugetul personal sau cel al familiei vor fi pedepsite cu un electrosoc de 255 volti.Intelligent Environments a lansat o platforma software prin care bratara smart Pavlok poate fi legata de balanta contului bancar al utilizatorului. Astfel, daca soldul din cont scade sub un anumit nivel stabilit de utilizator, bratara aplica pedeapsa cu eletrosocuri, potrivit BBC. Lansata in 2014, Pavlok a aparut ca bratara pentru „dresaj” uman, care poate fi programata sa te indemne prin electrosocuri sa te duci la sala, sa mananci sanatos, sa nu mai fumezi sau sa petreci mai putin timp cu ochii in Facebook. De acum, gratie platformei software propuse de compania britanica, bratara poate fi conectata si la contul bancar, relateaza Economica.net.
Cum vrea Turcia sa tina turismul la fel de atragator pentru straini. Vor reusi turcii, anul acesta, sa pastreze volumul turistilor straini la nivelul din 2015? Atentatele care au avut loc si problemele in relatia cu Rusia au dat peste cap planurile celor care fac miliarde de euro doar din turism. Cati (Ekaterina Lazar) are dubla cetatenie: romana si turca. Dar traieste jumatate de an in Danemarca, casatorita fiind cu un cetatean turc. Cealalta jumatate de an o petrece in Turcia, unde este ghid pentru romanii care vin aici in vacanta. Intr-un fel, aceasta interactiune o ajuta sa treaca peste dorul de Romania, pe care o viziteaza destul de rar. Astazi, Cati nu intelege de ce numarul turistilor straini (si romani) care veneau in Antalya a scazut pentru ca, spune ea: „Aici nu se intampla nimic rau”. Date oficiale prezentate de prefectul Antalyei, Muammer Turker, arata ca, in ultimii ani, in Antalya au venit 18 milioane de turisti, din care 12 milioane au fost straini. Cu alte cuvinte, 60% din totalul turistilor care vin in Turcia aleg Antalya. Calculand mai departe si citand aceleasi date, Muammer Turker spune ca turistii romani reprezinta sub 1%, anul trecut fiind vorba despre aproximativ 100.000 de turisti, scrie Capital.
Ejder Yalcin 4×4 – Vehiculul blindat realizat pe baza unui parteneriat intre Turcia si Romania. Ejder Yalcin 4×4 („Dragonul de piatra”in limba turca) este un vehicul blindat realizat an cooperare de industria romaneasca de aparare si compania Nurol Makina ve Sanayi A.S. Vehiculul este prezent in premiera in Romania in cadrul expozitiei Black Sea Defense & Aerospace. Conform descrierii, vehiculul de lupta este dinamic, agil, modular, usor de intretinut si cu cheltuieli de mentenanta reduse. Dargonul de piatra are o sarcina utila de pana la 4 tone si poate integra diverse tipuri de arme. Vehiculul este ideal pentru aplicatii de recunoastere, comanda si control si securitate nationala, anunta Auto-bild.ro.
Cum au mers afacerile in trimestrul I: comertul domina topul cresterilor, industria este campioana scaderilor. Comerciantii din aproape toate domeniile, inclusiv online, au avut cele mai mari cresteri ale vanzarilor in primele trei luni ale acestui an. Cresterea puterii de cumparare a populatiei, dar si scoaterea la suprafata (din punct de vedere fiscal) a tranzactiilor comerciale, i-a propulsat pe comercianti in topul statisticilor oficiale privind evolutia cifrelor de afaceri din primul trimestru, consultate de „Adevarul„. Comertul cu motociclete, spre exemplu, a iesit primul in top (o premiera absoluta), cu o spectaculoasa crestere a vanzarilor de 45,8%, dupa cum reiese din datele centralizate la Institutul National de Statistica (INS).
Bancile nu vor mai cere comisioane de retragere de numerar si nici de administrare a contului – proiect. Bancile vor fi obligate sa elimine comisioanele pe care le practica la un cont de plati de baza pentru deschiderea, administrarea sau inchiderea contului, dar si pentru depunerea sau retragerea de bani din cont ori pentru plata cu cardul pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv online. Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de Ordonanta de Guvern elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).Mai mult, potrivit proiectului, serviciile mentionate vor fi oferite in mod gratuit titularului de cont indiferent de numarul de operatiuni efectuate. In cazul retragerilor de numerar, scutirea de comisioane este valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, atat la ghiseul bancii, cat si la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al institutiei de credit, relateaza Economica.net.
Pariul facut de un marinar si o IT-ista la sat: legumele bio. Se poate trai decent la tara cu doar 2.000 metri patrati de teren? Raspunsul il ofera o familie din Bucuresti, care a avut curajul de a renunta la apartamentul mic din Capitala pentru o casa batraneasca in comuna Rascaeti, Dambovita. Au incercat marea cu degetul, incercand sa isi construiasca de la zero o mica afacere cu legume ecologice. „Ne-am mutat aici acum patru ani, in februarie. Am venit cu ideea de a face legumicultura, fiindca la animale nu ne pricepeam. De fapt, nici la legume nu ne pricepeam”, ne povesteste Iuliana Iordache. Spune ca si-au cumparat o intreaga biblioteca numai cu carti despre agricultura, ca sa invete, dar si internetul i-a ajutat. In primul an si-au construit solarul, au plantat de proba cateva legume si abia din anul doi au inceput sa vanda cate putin, scrie Evz.