Business report: Efectul accizei suplimentare la carburanti: Motorina va fi mai scumpa decat in Franta sau Spania; Cum un singur contract corporate poate rasturna topul in turism; Davos – Raport: Riscurile mondiale cele mai probabile ale anului 2014
Cum un singur contract corporate poate rasturna topul in turism. „Business or pleasure?”. De cate ori nu ati fost intrebati care este scopul calatoriei? Ei bine, pornind de aici, agentiile de turism au dezvoltat o nisa care, in unele cazuri, acopera jumatate din afacere. Londra, 1980. Nu este o informatie exagerata, ci, mai degraba a fost o realitate a acelor vremuri: intr-unul dintre cele mai scumpe orase din lume erau sali de conferinte care nu aveau toalete pentru femei. Motivul? Femeile erau absente din industria M.I.C.E. (Meetings Incentives Conventions Exhibitions). In 2014, lucrurile stau cu totul diferit, M.I.C.E. devenind, intr-un fel, o parte importanta a turismului corporate, in multe cazuri fiind lansate pachete speciale pentru femeile de afaceri. In acest context, chiar daca nu poate concura cu tarile din Vest, Romania are, totusi, un rol cheie in regiune, noteaza Capital.
Cameron: Exploatarea gazelor de sist ar putea fi un motor suplimentar de crestere a economiei Marii Britanii. Extragerea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice poate sprijini cresterea economiei Marii Britanii si incuraja revenirea afacerilor in Regatul Unit, a afirmat, vineri, premierul britanic David Cameron, la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite BBC. Aceasta metoda a dus deja la scaderea semnificativa a pretului energiei in Statele Unite si ar putea fi un motor suplimentar de crestere al economiei Marii Britanii, a explicat David Cameron. Dar consilierii guvernamentali spun ca aceasta metoda ar putea sa nu scada prea mult pretul energiei in Regatul Unit, in timp ce adversarii metodei sustin ca fracturarea hidraulica poate cauza contaminarea apei si provoca daune mediului inconjurator, informeaza economica.net.
Peste 7.100 de IMM-uri s-au inscris pentru ajutorul de minimis. Numarul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) care s-au inscris pe Internet pentru a primi finantare de la stat prin schema de minimis a ajuns, ieri, la 7.138, la ora 20:00, cand a luat sfarsit procedura, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism (DIMMMAT). Ultimul proiect a fost inscris cu noua secunde inainte de expirarea termenului-limita. In prima zi, pe 15 ianuarie, erau inscrise 1.148 de IMM-uri, iar pe 21 ianuarie, numarul lor depasea cu putin 3 mii. In ultimele trei zile, s-au mai inscris circa 4 mii de IMM-uri, iar ieri, in ultima zi, li s-au adaugat peste 2.640 de astfel de firme, scrie Bursa.ro.
Guvernul vrea registru cu retetele de la bunici. Autoritatile vor sa curete piata de produse contrafacute si vandute ca traditionale, insa eforturile sunt in zadar, daca retetele nu vor fi standardizate. Romania e plina de produse vandute ca fiind traditionale, insa chiar si autoritatile sunt de acord ca nu toate cele 4.400 de produse atestate chiar sunt facute ca pe vremea bunicilor. De aceea, Ministerul Agriculturii a pus in dezbatere publica un ordin care va reglementa procedura de atestare a produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti, in vederea realizarii unui Registru National cu acestea, anunta EVZ.
Romanii au pompat anul trecut subventii de 416 milioane de euro in producatorii de energie regenerabila, cu 34% mai mult decat in 2012. Consumatorii de energie au platit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a sustine energia regenerabila prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult fata de nivelul atins in 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar daca pretul pe certificat a scazut cu 25%, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), citate de Mediafax. Pretul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, fata de 56 de euro in 2012, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Anul trecut au fost tranzactionate 9,9 milioane de certificate verzi, in urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unitati in 2012, pe fondul cresterii accelerate a productiei de energie din surse regenerabile, informeaza Adevarul.
Efectul accizei suplimentare la carburanti: Motorina va fi mai scumpa decat in Franta sau Spania. De la 1 aprilie, carburantii se vor scumpi semnificativ ca urmare a introducerii accizei suplimentare. Economica.net va prezinta noile preturi si pozitia Romaniei in clasamentul preturilor din Europa. Cel mai probabil, acciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant va intra in vigoare in mai putin de trei luni, dat fiind ca la 1 aprilie expira perioada in care aplicarea accizei a fost suspendata iar ultimele declaratii ale autoritatilor arata ca acest termen nu va fi prelungit. Premierul Victor Ponta a declarat ca „in mod normal” acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru. Seful statului a declarat ca, desi nu este de acord cu deciziile Guvernului, nu va bloca discutiile dintre Guvern si delegatia Fondului Monetar International.
Davos – Raport: Riscurile mondiale cele mai probabile ale anului 2014. Raportul „Riscuri Globale 2014”, dat publicitatii vineri, la Davos, arata ca inechitatea sociala are potential exploziv, fiind probabil sa provoace un impact la scara mondiala. Alte riscuri cu potential sa genereze crize majore sunt, conform raportului, fenomenele meteorologice extreme, somajul si o noua criza financiara. Raportul „Riscuri Globale 2014”, alcatuit de peste 700 de experti ai Forumului Economic Mondial, analizeaza 31 de riscuri globale. Dintre acestea, o atentie speciala este acordata urmatoarelor: somajul in randul tinerilor, „dezintegrare digitala” si evolutii geopolitice, informeaza cursdeguvernare.ro
Cateva recomandari pentru cei care au smartphone. Gradul de penetrare a dispozitivelor smartphone in Romania a depasit la finele anului trecut 28% din totalul de telefoane mobile. Altfel spus, telefoanele inteligente joaca un rol esential in felul in care comunicam si tinem legatura cu cei dragi. Insa de multe ori securitatea acestor dispositive este trecuta in afara prioritatilor, din simplu fapt ca utilizatorii le percep ca ne niste simple telefoane si nu ca pe mini-calculatoare. Potrivit unui studiu realizat la finele anului trecut de Ipsos la solicitarea Google, aproximativ 90% dintre cei care au internet mobil il acceseaza zilnic. Majoritatea posesorilor romani de smartphone-uri sunt atrasi de aplicatii mobile precum Facebook, Deezer, aplicatii de taxi, scrie Capital.