Sari direct la conținut

Business Report: Euro va scadea pe termen lung; Moartea brandurilor consacrate? Marii retaileri au inceput razboiul cu producatorii; Cum a redesenat criza harta financiara; Ce surprize aduce a 31-a modificare a Codului de procedura fiscala

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Euro va scadea pe termen lung. Moneda unica europeana (euro) se va deprecia in urmatoarele 16 luni, pe fondul volatilitatii de pe piete, potrivit estimarilor fostului ministru de Finante din Rusia, Alexei Kudrin. „Din punctul meu de vedere, euro va scadea in urmatorul an si jumatate”, este de parere Kudrin, care adauga ca deja asistam la o criza a monedei unice. In opinia sa, una pana la trei tari din zona euro vor parasi uniunea monetara. „Grecia, Irlanda si Portugalia au cele mai mari probleme cu datoriile”, arata fostul ministru rus, subliniind ca Spania si Italia ar putea intra, in viitorul apropiat, „in zona cu risc ridicat”. La randul sau, ministrul rus al Dezvoltarii Economice, Elvira Nabiullina, sustine ca statele din Europa nu vor depasi criza doar prin reducerea datoriei publice, a cheltuielilor si deficitelor bugetare. Conform oficialului rus, principalul motiv al crizei din zona euro este reducerea competitivitatii produselor europene, scrie Bursa.ro.

Moartea brandurilor consacrate? Marii retaileri au inceput razboiul cu producatorii. Daca si Romania va urma calea tarilor occidentale, zeci de marci ale producatorilor vor fi scoase de pe rafturi, care vor fi umplute tot mai mult cu asa-numitele „marci proprii” ale retailerilor. Un scenariu optimist arata ca aproape un miliard de euro se va muta in urmatorul an de la brandurile producatorilor la marcile proprii ale retailerilor. O privire aruncata asupra evolutiei vanzarilor de marci private ale magazinelor – acestea au atins in 2011 circa un miliard de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 12% din comertul modern – confirma scenariul. Iar daca ar fi sa ajungem in 2012 pe media europeana – de 23% -, atunci marcile private vor contabiliza un plus de inca aproape un miliard euro la vanzari. Recesiunea e o circumstanta favorizanta pentru marcile private: preturile acestora, care sunt cu pana 20% mai mici decat ale producatorilor care vand sub brand propriu, fac sa paleasca argumente precum lipsa lor de notorietate ori impresia ca un produs cu ambalaj mai modest are o calitate mai slaba, anunta Capital.ro.

Cat costa cresterea salariilor bugetarilor, din luna aprilie. Veniturile angajatilor din sectorul public au recuperat o parte din cei 25% pe care i-au pierdut in vara anului 2010. O revenire la nivelul de atunci ar majora cheltuielile cu 2,2 miliarde lei. Daca, de la 1 aprilie, bugetarii ar primi diferenta de bani care a mai ramas pentru a recupera integral taierea salariala de 25%, operata in luna iulie 2010, bugetul statului ar suferi o pierdere de 2,19 miliarde de lei. Aceasta suma rezulta din cresterea cheltuielilor cu salariile cu 3,65 miliarde lei, care insa ar determina implicit o crestere a incasarilor bugetare din taxe si contributii sociale cu circa 1,46 miliarde lei, potrivit unor calcule facute de specialisti din Ministerul Finantelor Publice (MFP), pentru EVZ.

Cum a redesenat criza harta financiara. Problemele tarilor dezvoltate au schimbat polii lumii economice. Bursele din statele emergente au fost cele mai performante in 2011, iar 2012 se anunta chiar mai bun. Daca in urma cu doar cativa ani numai investitorii cu un apetit pentru risc pariau pe bursele din pietele emergente, lucrurile s-au schimbat dramatic din cauza crizei prin care trec economiile dezvoltate. Acum, tarile in curs de dezvoltare incep sa arate din ce in ce mai sigure, pe langa volatilitatea si incertitudinile asociate cu bursele mature. Astfel, indicii bursieri din Argentina, Ungaria si statele BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) i-au lasat lejer in urma pe cei din SUA, Franta, Germania sau Austria. In timp ce evolutiile acestor state emergente mari nu mai reprezinta o surpriza pentru investitori, avansul spectaculos ale burselor din tari precum Pakistan sau Venezuela este cel putin neasteptat, anunta Adevarul.

Ce surprize aduce a 31-a modificare a Codului de procedura fiscala. Noile reglementari vizeaza raspunderea statului pentru incurcaturile create contribuabililor, reglementarea platii salariilor in cazul popririi asupra conturilor si detalii importante privind preturile de transfer. Ordonanta Guvernului nr. 2/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala a fost publicata luni in Monitorul Oficial. In vederea executarii silite a creantelor fiscale, fiscul poate lua masura popririi asupra sumelor din conturile bancare. Potrivit noilor reglementari, organul fiscal va fi obligat sa restituie din oficiu sumele incasate prin poprire in plus fata de creantele fiscale inscrise in adresa de infiintare a popririi. Aceasta situatie apare, de regula, ca urmare infiintarii popririi la mai multe banci la care debitorul are deschise conturi, informeaza Finantistii.ro.

Brokerii estimeaza rezultate bune la Banca Transilvania. Brokerii se asteapta ca Banca Transilvania (simbol TLV) sa afiseze astazi rezultate imbucuratoare pentru anul trecut, care ar putea influenta pozitiv cotatia actiunii. Banca Transilvania este prima dintre bancile listate care isi publica raportul anual preliminar. Institutia a obtinut un profit net de 106,90 milioane lei, in primele noua luni din 2011, mai mare cu 53% fata de aceeasi perioada din 2010. Avand in vedere istoria bancii, care a preferat de-a lungul timpului sa-si capitalizeze castigurile, brokerii nu se asteapta la distribuire de dividende aferente anului trecut. Cu toate acestea, unul dintre zvonurile care au circulat in piata dupa demisia soc a directorului general al BT, Robert Rekkers, a fost tocmai ca acesta ar fi demisionat la presiunea unor actionari care solicitau dividende, scrie Bursa.ro.

Skoda Citigo: 5 usi, apoi electric. Dupa Up! cu 5 usi, iata-l, fireste, si pe varul ceh Citigo in aceeasi configurare. Desi inca nu au ajuns piata nici macar versiunile cu 3 usi, Skoda se grabeste sa publice prima imagine cu Citigo in 5 usi. Intrarea pe pietele europene se va face progresiv, incepand din luna mai, pentru ambele versiuni constructive, cu 3 sau 5 usi. Propulsia este asigurata de motorul pe benzina in 3 cilindri, cu doua versiuni de putere, de 60 sau 75 CP. Varianta cea mai economica are un consm mediu declarat de 4,1 litri/100 km si emisii de CO2 de doar 96 g/km. Noul super-mini de la Skoda va avea mai apoi si o versiune electrica. Insa, la fel ca in cazul variantei „de baza”, cu propulsor clasic, prioritate va avea Volkswagen. Astfel, Volkswagen e-Up! isi va face debutul oficial anul viitor, dupa care, abia in 2014, este asteptata si declinarea electrica a modelului Citigo de la Skoda, anunta 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro