Sari direct la conținut

Business Report: Europa vrea sa reglementeze relatiile dintre magazine si producatori; BCR va restitui astazi 2 milioane lei din comisioanele incasate abuziv; Germania primeste vesti teribile despre economia sa

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Europa vrea sa reglementeze relatiile dintre magazine si producatori Dupa ce in luna iunie a acestui an europarlamentarii din Cadrul Comisiei pentru Protectia Consumatorilor au realizat un proiect de raport referitor la practicile comerciale neloiale in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare, joi, pe 12 octombrie,acestia vor examina amendamentele aduse la raport. Uniunea Europeana se pregateste astfel sa creeze, daca va gasi necesar, un cadru general, aplicabil tuturor statelor membre, astfel incat cei doi parteneri, magazinele si producatorii, sa poate negocia pe picior de egalitate. Totodata, Comisia vrea sa previna aparitia unor legi la nivelul statelor membre care sa ingradeasca practic concurenta. Romania, alaturi de alte state membre au trimis inca din vara acestui an instiintari cu privire la piata de retail din Romania si la relatiile dintre marile lanturi de magazine si producatorii locali, anunta Economica.net.

Cata presiune concurentiala exista in sectoarele-cheie ale economiei din Romania Cel mai competitiv sector al economiei din Romania este cel al serviciilor IT si de consultanta, urmat de serviciile de arhitectura. La polul opus se afla productia si comercializarea de ciment si serviciile notariale, reiese din raportul anual publicat de Consiliul Concurentei la finele acestei saptamani. Inclinarea ramurilor economice spre concurenta a fost masurata cu ajutorul unui indicator numit Indicele agregat de Presiune Concurentiala (IAPC), care masoara predispozitia sectorului catre concurenta, respectiv gradul in care acestea se apropie de o situatie ideala, integral pe Curs de Guvernare.

BCR va restitui astazi 2 milioane lei din comisioanele incasate abuziv Banca Comerciala Romana (BCR) urmeaza sa restituie, astazi, o suma de 2 milioane de lei, bani incasati in baza unor clauze declarate abuzive de catre instanta, dupa cum ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, care a acastigat, recent, un proces colectiv pe clauze abuzive impotriva acestei banci. Domnia sa ne-a precizat: “Este doar inceputul. Urmeaza ca, mai tarziu, sa incasam si sumele platite in plus in baza clauzelor de dobanda, care se ridica la 6,5 milioane de euro si mai urmeaza ca banca sa plateasca penalitati de 1000 de lei pe zi pana la executarea deciziei, informeaza Bursa.ro.

Germania primeste vesti teribile despre economia sa Cifrele productiei industriale din Germania sunt neasteptat de slabe. Productia a scazut cu 1,1% in Septembrie, fata luna precedenta, in conditiile in care analistii se asteptau la o crestere de 0,5%. Cifrele masoara productia industriala si minera germana, scrie portalul de stiri Business Insider. Exporturile Germaniei au fost lovite puternic in acest an de incetinirea Chinei si de alte piete in curs de dezvoltare. Datele industriei germane a scazut brusc in luna Septembrie, pentru a treia luna consecutiv, potrivit datelor oficiale. Intre timp, economia Spaniei se reface dupa prabusirea imobiliara si criza datoriilor. Productia industriala spaniola bate asteptarile, fiind in crestere in luna Septembrie cu 3,8% in ritm anual, scrie Capital.

ANRE este in control la CEZ pentru facturarea energiei in avans. GDF Suez a luat amenda pentru aceeasi practica Controlul vizeaza facturarea in avans a consumului estimat de energie electrica. CEZ poate primi o amenda de pana la 250.000 de lei. Directia Generala Control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie este in control la furnizorul de energie electrica pentru regiunea Olteniei CEZ. Echipa ANRE verifica daca modul de facturare al clientilor respecta reglementarile in vigoare. In cadrul acestui control se va verifica inclusiv practica de introducere in factura a consumurilor estimate, acelasi tip de practica pentru care furnizorul de gaze GDF Suez a primit o amenda de 200.000 de lei si i s-a interzis sa mai continue in acelasi fel, scrie Economica.net.

Prognoza de toamna a Comisiei : 2016 – an greu pentru Europa. Statele din eurozona asteapta prea mult de la BCE Comisia Europeana estimeaza un avans de 1,9% din PIB pentru economia Uniunii Europene in 2015, in usoara crestere fata de prognoza din primavara, de 1,8% din PIB. Pentru anul viitor, Comisia a revizuit in scadere prognoza de crestere de la 2,1% din PIB, la 2%, reiese din estimarile de toamna publicate la finele saptamanii. Romania ar urma sa inregistreze al doilea cel mai ridicat ritm de crestere din UE in 2016, de 4,1% din PIB, dupa cel din Irlanda, de 4,5% din PIB. Daca in Irlanda, aceasta crestere ar urma sa fie realizata pe un deficit bugetar de 1,5% din PIB, calculele Comisiei arata ca deficitul bugetar al Romaniei va urca la 2,8% din PIB anul viitor si va ajunge la 3,7% in 2017. Romania ar urma sa aiba al saptelea cel mai ridicat deficit din Uniune in 2016 si al doilea cel mai mare deficit in 2017, informeaza Curs de Guvernare.

Tratamentul Stepway – Dacia Lodgy si Dokker Stepway Filiera marocana a Daciei apeleaza la “tratamentul Stepway” pentru o revigorare a vanzarilor. Foarte apreciat la Sandero, va da oare rezultate la Lodgy si Dokker? Primele impresii cu noile modele. Prezentate in premiera in cadrul salonului auto de la Paris, Dacia Dokker Stepway si Lodgy Stepway propun aceeasi infatisare “ranforsata” pe care o cunoastem de la Sandero Stepway, care a fost foarte apreciata de clientii marcii. Lansata in 2009, ca serie limitata a lui Sandero, gama Stepway s-a dovedit un real succes atat in Romania, cat si la export, pe unele piete modelele Stepway avand o pondere de peste 50% din vanzarile lui Sandero. Acum, Dacia vrea sa repete acest succes si cu modelele produse in Maroc, Lodgy si Dokker, anunta Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro