Sari direct la conținut

Business report: Firmele intrate in insolventa isi pot lua adio de la sansele de salvare prin reorganizare; Ce i-a propus comisia de privatizare a CFR Marfa lui Gruia Stoica; Bani pentru trecut, nu pentru viitor. Asigurarile sociale vor inghiti deficitul bugetar total

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Reorganizarile au murit! Traiasca falimentul! Firmele intrate in insolventa isi pot lua adio de la sansele de salvare prin reorganizare, iar creditorii privati, de la posibilitatea recuperarii creantelor. Singurul multumit de modificarile – surpriza cu care a fost aprobat Codul insolventei este statul. Guvernul Ponta a sters cu buretele luni intregi de dezbateri si consultari pe marginea unui act normativ extrem de important, Codul insolventei, aprobandu-l, surprinzator, prin ordonanta de urgenta, cu cateva modificari caracterizate drept aberante chiar si de specialisti care au oferit consultanta in elaborarea proiectului. Continuarea in Capital.

Ce i-a propus comisia de privatizare a CFR Marfa lui Gruia Stoica. Patronul GFR: „Fara prelungirea termenului nu se rezolva nimic”. Comisia de privatizare a CFR Marfa a propus Grup Feroviar Roman sa plateasca restul de 170 de milioane de euro pentru actiunile CFR Marfa pe 14 octombrie, conform prevederilor HG de privatizare a CFR Marfa, precum si incheierea unui act aditional la contractul de transfer pana la avizul Consiliului Concurentei, au declarat surse guvernamentale citate de Gandul. „Si celelalte conditii (prevazute in HG de privatizare a CFR Marfa n.n.) sunt indeplinite pana atunci, mai ales ca sunt concomitente. Avizul bancilor partial il avem, iar pentru restul ministerul si compania sunt in discutii pentru a transfera creditele la alte banci”, au precizat aceleasi surse pentru Gandul.

Analiza: Bani pentru trecut, nu pentru viitor. Asigurarile sociale vor inghiti deficitul bugetar total. Datele oficiale deja consemnate pana in 2012 si estimarile pentru 2013 ¬ 2018 arata ca deficitul pe zona de asigurarile sociale va depasi deficitul bugetului general consolidat al statului. Timp de noua ani, din 1999 si pana in 2007 ( cu o mica exceptie in anul electoral 2004) , Romania s-a dezvoltat cu un usor excedent sau cu pastrarea echilibrului pe segmentul de impozite dedicate in proportie covarsitoare platii pensiilor. Din 2008 incoace, a aparut un dezechilibru macroeconomic cronic. Acesta a fost creeat prin alocarea de catre stat a unor sume exagerat de mari in raport cu incasarile, pentru sustinerea unei valori nerealiste a punctului de pensie, arata o analiza Curs de guvernare.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, unda verde la despagubiri. Titlurile de plata, remise proprietarilor, incepand cu aceasta luna. O parte din proprietarii ale caror imobile sau terenuri au fost preluate in mod abuziv de catre regimul comunist pot rasufla usurati dat fiind faptul ca sunt cu un pas mai aproape sa fie repusi in drepturi de catre autoritatea responsabila de procesul despagubirilor. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor va incepe emiterea titlurilor de plata pentru dosarele de despagubire aprobate inainte de aparitia Legii nr. 165/2013. Conform autoritatii pentru restituire, instiintarile si titlurile de plata vor fi trimise fostilor proprietari, prin posta, incepand cu luna aceasta, anunta Bursa.

Lumea e in stare de soc. Impasul din SUA se adanceste: Congresmenii nu au un plan clar de prevenire a intrarii in incapacitate de plata. Congresmenii americani nu au un plan clar de prevenire a intrarii Statelor Unite in incapacitate de plata (default) si de reluare a activitatilor institutiilor guvernamentale partial blocate de 12 zile. Senatorii democrati au avertizat in privinta riscului unei scaderi a pietei de capital luni, 14 octombrie, in cazul in care Congresul nu va ajunge la un acord, scrie Capital.

De ce se extind agresiv supermarketurile, in ciuda crizei. Marii retaileri continua expansiunea si atrag clientii prin oferta diversifi cata, dar si prin preturi cat mai mici. In aceste conditii, vechile alimentare si micii buticari sunt maturati de pe piata. Extinderea accelerata a lanturilor straine de magazine pare ciudata, daca ne uitam la datele statistice, care indica un consum al populatiei inca redus. Si totusi, criza este cea care le asigura succesul: dezvoltarea retelei e mai ieftina acum, iar o retea mai mare inseamna costuri mai bune de aprovizionare, deci preturi mai mici pentru consumatori. Asa ca vanzarile continua sa le creasca, noteaza EVZ.

Alitalia a fost salvata de la faliment. Consiliul de administratie al companiei aeriene italiene Alitalia a aprobat vineri, „in unanimitate”, proiectul de majorare de capital de 300 de milioane de euro, cu intrarea societatii publice Poste Italiene care va contribui cu pana la 75 de milioane de euro. Unanimitatea sugereaza faptul ca reprezentantii grupului Air France-KLM, principalul actionar al companiei cu 25%, si-au dat, de asemenea, acordul, anunta Adevarul.

Doua castele si alte 50 de cladiri istorice vor fi vandute de guvernul Italiei pentru a reduce deficitul bugetar. Recesiunea care a lovit Italia lasa urme adanci. 50 de cladiri istorice, incluzand aici si un palat din secolul 18, vor fi puse la vanzare de municipalitati pentru ca guvernul sa poata strange bani pentru a-si plati datoriile. Aceste comori ale Italiei ramase in picioare de-a lungul istoriei vor fi vandute pentru ca guvernul sa aiba la finele anului un deficit situat sub 3% din PIB-ul pe 2013, potrivit EuroPolitics.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro