Sari direct la conținut

Business Report: Florin Pogonaru: Firmele de insolventa castiga, uneori, mai mult decat creditorii; Pericolul care se ascunde in spatele banilor digitali; In estul Capitalei se pompeaza 300 de milioane euro in doua malluri apropiate. Care va rezista?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Florin Pogonaru: Firmele de insolventa castiga, uneori, mai mult decat creditorii. Firmele de insolventa castiga, in unele cazuri, mai mult decat creditorii, potrivit lui Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Mediul de afaceri este de parere ca principalele probleme pe care le pune legislatia din domeniul insolventei sunt durata procedurii, costurile ridicate si gradul redus de recuperare a datoriilor. Potrivit investitorilor, Codul Insolventei nu rezolva aceste neajunsuri. Oamenii de afaceri sustin ca ei nu au fost consultanti pe parcursul intocmirii noilor reglementari in domeniu, adaugand ca nu au avut timpul necesar sa-si exprime punctele de vedere nici in timpul extrem de scurt in care proiectul a fost postat pe site spre dezbatere, scrieBursa.ro.

Pericolul care se ascunde in spatele banilor digitali. Moneda virtuala Bitcoin este vulnerabila la un atac „egoist” ce ar putea permite preluarea graduala a controlului asupra sistemului care gestioneaza banii digitali. Un grup de cercetatori americani au pus la cale un atac teoretic care incearca sa submineze modul in care computerele implicate in Bitcoin transfera informatia. Planul acestora se bazeaza pe faptul ca in cadrul sistemului Bitcoin se pleaca de la premisa ca toti participantii implicati in generarea monedei virtuale sunt cinstiti. Un astfel de atac ar putea avea deja loc, spun cercetatorii americani care au descoperit vulnerabilitatea. „Bitcoin este compromis”, scrie profesorul Emin Surer, unul dintre oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell care a dezvoltat atacul, intr-o postare pe blog in care descrie vulnerabilitatea monedei digitale, anuntaCapital.ro.

In estul Capitalei se pompeaza 300 de milioane euro in doua malluri apropiate. Care va rezista? In primavara lui 2010 se deschidea Sun Plaza. Au trecut mai bine de trei ani in care mai multi investitori, cu terenuri de zeci de milioane de euro tot anuntau ca incep sa ridice malluri in Bucuresti. Singurul inaugurat de atunci este proaspatul Promenada, ridicat de Raiffeisen Evolution in urma unei investitii de peste 130 de milioane de euro si deschis publicului luna trecuta. Acum, noul pol de atractie pentru constructia de noi malluri este zona de est a Capitalei. Ieri, dezvoltatorii Sonae Sierra si Caelum Development au anuntat ca incep constructia mallului ParkLake Plaza de pe terenul fostei baze sportive Spartac din cartierul Titan. Companiile au autorizatie de constructie din septembrie, iar termenul prevazut pentru finalizarea lucrarilor este anul 2016. Investitia pentru noul proiect este de 180 de milioane de euro, informeazaEconomica.net.

Cine are dreptul sa decida exploatarea resurselor din subsolurile Romaniei? In Romania nu e ca in America si in Pungesti nu e ca in Texas. Cu toate acestea, istoria exploatarii resurselor subsolului are multe puncte comune, intre Romania si America, cu atat mai mult cu cat rezervele noastre de gaze neconventionale sunt aproape date (gajate) companiilor americane. In fata unei provocari care a venit peste noi ca un tavalug, guvernantii ar trebuie sa mai stie si ceva istorie, in asa fel incat sa poata lua deciziile cele corecte. In cadrul unui simpozion restrans, organizat de Ambasada SUA la Bucuresti, profesorul universitar de relatii internationale Walter Russel Mead opina ca un motiv pentru care romanii se opun exploatarii gazelor de sist tine de faptul ca proprietarii de terenuri nu detin si dreptul asupra subsolului, scrieEnergy-center.ro.

Prognoza CE pe Romania 2014: Motorul de crestere se va schimba dinspre exporturi spre cererea interna. Avansul puternic al exporturilor si cererea interna slaba au sustinut ajustarea rapida a contului curent in anul 2013, cu valori pozitive in prima jumatate a anului si un rezultat situat in teritoriul negativ la ceva mai mult de un procent din PIB pe final. Este cea mai importanta constatare in evaluarea facuta Romaniei de Comisia Europeana cu ocazia publicarii prognozei de toamna 2013. Cresterea economica va fi ceva mai redusa in 2014 decat in 2013, tocmai prin efectul de baza al rezultatului peste asteptarile initiale care ar urma sa fie consemnat in 2013. Motorul principal de crestere se va schimba dinspre exporturi in 2013 inspre cererea interna in 2014. In consecinta, deficitul contului curent se va majora usor in orizontul de prognoza, anuntaCursdeguvernare.ro.

De ce ar fi un lucru bun deflatia pentru economia zonei euro. Atunci cand oficialii Bancii Centrale Europene se vor intruni joi, subiectul central al discutiilor va fi alunecarea zonei euro spre deflatie. Nu se poate spune ca deflatia este o solutie ideala. De fapt, este cel mai ingrozitor lucru ce s-ar putea intampla zonei euro. Pe de alta parte, daca legiuitorii nu pot sa adopte fixurile monetare si fiscale pe care SUA, de exemplu, a reusit sa le implementeze, atunci scaderea preturilor este singura optiune. Deflatia se refera la un declin generalizat al preturilor. Spre deosebire dezinflatie sau de o scadere accelerata a inflatiei, fenomenul deflatiei este asociat cu Marea Depresie economica din perioada 1929 – 1933 si cu cei zece ani pierduti ai Japoniei din care inca se chinuie sa scape, informeazaEuropolitics.ro.

Pro si contra reorganizarii sistemului energetic. Anul 2014 prefigureaza o noua recombinare a sectorului energetic in scopul realizarii unor companii care sa activeze pe baza unui mix de resurse. n timp ce Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, insista asupra unei reorganizari a sectorului energetic pe model britanic, cu un mix de resurse pe fiecare companie de stat, Dan Gheorghiu – consilier pe probleme de energie al premierului Victor Ponta – considera ca in acest moment nu mai poate fi realizata o combinare a companiilor de stat, decat in cazul in care vom avea o lege a holdingului. „Voi avea doua propuneri pentru Guvern pentru reorganizarea sectorului energetic. Mizez pe modelul britanic, unde sunt mai multe companii cu mix de energie”, declara in urma cu doua zile Constantin Nita, la Adevarul Live. Ministrul nu a dat detalii, dar a spus ca va prezenta planurile „la momentul oportun”. Pe de alta parte, Dan Gheorghiu a afirmat ieri ca nu se mai pot realiza companii bazate pe un mix de resurse. „Parerea mea este ca, dupa listarile la bursa, acum nu se mai pot face aceste companii bazate pe mix de resurse, decat daca facem legea holdingului. Dar pe legislatia actuala nu se pot face”, a spus Gheorghiu, scrieAdevarul.

Dacia Sandero si Sandero Stepway – 100.000. Uzina Vehicule Dacia de la Mioveni a marcat productia a 100.000 de vehicule din noile modele Sandero si Sandero Stepway. Vehiculul cu numarul 100.000 care a iesit de pe liniile de fabricatie este Sandero Stepway, de culoare gris platine, echipat cu motorul 0.9 tce de 90 CP. Acesta a fost livrat unui client din Franta, principala piata de export a marcii Dacia. In prezent, noile Sandero si Sandero Stepway reprezinta in jur de 30% din productia totala zilnica realizata la Uzinele Dacia. Noile Sandero si Sandero Stepway au fost lansate in anul 2012, la Salonul Auto de la Paris, anunta24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro