Sari direct la conținut

Business Report: FMI: Cresterea economiei mondiale in 2016 va fi dezamagitoare; Ce s-a intamplat in 2015 cu marile averi ale lumii; Prima Casa continua si in 2016. Creditele vor fi mai ieftine, dar mai putine

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

FMI: Cresterea economiei mondiale in 2016 va fi dezamagitoare. Cresterea economiei mondiale in 2016 va fi „dezamagitoare”, a avertizat, miercuri, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, intr-un interviu acordat publicatiei germane „Handelsblatt”, transmite Reuters. ”In multe tari, sectorul financiar inca este slabit, iar pe pietele emergente riscurile financiare sunt in crestere. Toate acestea fac ca avansul economiei mondiale sa fie dezamagitor si inegal in 2016”, a apreciat seful FMI. Productivitatea scazuta, imbatranirea populatiei si efectele crizei financiare globale afecteaza ritmul de crestere si perspectivele pe termen mediu, a afirmat Lagarde. Perspectiva majorarii ratei dobanzii de catre Rezerva Federala a SUA si incetinirea economiei chineze sporesc riscul ridicat de vulnerabilitate economica pe plan global, a explicat directorul general al Fondului Monetar International. In plus, cresterea comertului mondial a incetinit considerabil, iar declinul preturilor materiilor prime afecteaza economiile bazate pe resursele naturale, in timp ce riscurile financiare sunt in crestere pe pietele emergente, a adaugat Lagarde, scrieCapital.ro.

Ce s-a intamplat in 2015 cu marile averi ale lumii. Prabusirea pretului petrolului, ieftinirea metalelor industriale si a materiilor prime si incetinirea cresterii economice a Chinei au muscat in 2015 din averile celor mai bogati oameni din lume. Carlos Slim, miliardarul mexican care a facut bani din telefonie, este mai sarac cu 20 de miliarde de dolari. Reputatul investitor american Warren Buffett a pierdut anul acesta peste 11 miliarde de dolari, in timp ce averea lui Bill Gates, cofondator Microsoft, a scazut cu 3 miliarde de dolari. La polul opus, boss-ul de la Amazon.com, Jeff Bezos, si-a dublat averea, ajungand la aproape 60 de miliarde de dolari, iar spaniolul Amancio Ortega, fondatorul grupului Inditex, din care face parte si Zara, este mai bogat cu peste 12 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Bill Gates ramane cel mai bogat om din lume pentru cel de-al treilea an consecutiv, cu o avere evaluata la 84 de miliarde de dolari, anuntaEconomica.net.

CFR SA atrage aproape 700 milioane euro de la Comisia Europeana pentru modernizarea infrastructurii. Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a semnat contracte de finantare cu Comisia Europeana (INEA – Innovation and Networks Executive Agency) pentru patru proiecte feroviare, in valoare totala de 689 milioane de euro, in cadrul Programului Connecting Europe Facility (CEF), transmite CFR prin intermediul unui comunicat de presa. Cofinantarea nationala va fi asigurata din bugetul de stat, in proportie de 15%. „Accesarea fondurilor in cadrul mecanismului de finantare CEF constituie o alternativa fezabila de finantare a proiectelor feroviare, care va conduce la indeplinirea obiectivelor strategice ale Romaniei si implicit ale CFR, de finalizare a lucrarilor de modernizare pe coridoarele de transport feroviar apartinand retelei TEN-T CORE din fonduri europene, in cadrul exercitiului financiar comunitar 2014-2020, cu beneficii importante pentru intreaga societate si impact direct in dezvoltarea infrastructurii feroviare”, a declarat Marius Chiper, director general al CFR SA, informeazaBursa.ro.

Ce aduce bun si rau majorarea salariului minim pe economie. Guvernul a stabilit in sedinta de miercuri sa majoreze salariul minim pe economie de la 1.050 de lei la 1.250 de lei incepand cu 1 mai, dupa mai multe runde de negocieri cu sindicatele si patronatele. In timp ce sindicalistii au cerut majorarea salariului minim de la 1 ianuarie, patronatele au sustinut varianta Executivului. „Adevarul” iti prezinta ce aduce bun si rau majorarea salariului minim pentru economie, angajati si angajatori. Cresterea salariului minim pe economie va reduce fenomenul muncii „la negru”. Este bine cunoscut faptul ca o parte dintre angajatori isi platesc salariatii „in acte” cu minimul pe economie si diferenta este acordata „in plic” – suma pentru care nici angajatul si nici angajatorul nu platesc impozit si contributii sociale – adica evaziune fiscala. Astfel, se reduce concurenta neloiala dintre angajatorii cei care acorda salariul integral in acte si platesc toate taxele aferente si cei care platesc angajatii „la negru”, scrieAdevarul.

Cum vor fi impozitate proprietatile romanilor in 2016. Noul Cod Fiscal prevede, pentru anul urmator, o serie de cresteri fiscal in ce priveste regimul proprietatilor. In acest sens, autoritatile locale vor avea mai multa libertate, astfel ca pot creste impozitele pentru cladirile rezidentiale, mai ales pentru cele in care se desfasoara activitati economice, scrie Mediafax. De exemplu, impozitul datorat in 2015 pentru un apartament detinut de o persoana fizica a fost de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii. Din 2016, bugetul local va percepe un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei, respectiv pentru locuit, pentru activitati economice sau mixt. Pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval, anuntaCapital.ro.

Prima Casa continua si in 2016. Creditele vor fi mai ieftine, dar mai putine. Prima Casa – Programul continua si in anul 2016, fiind alocat un plafon total de garantare a imprumuturilor in valoare de 1,5 miliarde de lei, potrivit unei Hotarari adoptate astazi de Guvern. Din acest plafon total, 1,3 miliarde vor fi garantii noi, iar suma de 200 de milioane de lei va fi eliberata ca urmare a rambursarilor creditelor la scadenta si/sau anticipate sau a lichidarii creditelor acordate initial in cadrul programului. Rata dobanzii pentru imprumuturile care vor fi acordate in cadrul programului Prima Casa va fi redusa cu jumatate de punct procentual. „Prin actul normativ adoptat astazi va fi diminuata rata dobanzii prin reducerea marjei maxime aplicate ROBOR 3 M de la 2,5% la 2%. Noul nivel al costurilor totale se va aplica tuturor solicitarilor de acordare a unei finantari garantate in cadrul Programului „Prima casa” aflate in curs de analiza la data intrarii in vigoare a acestei Hotarari de Guvern” se arata intr-un comunicat al Guvernului, informeazaEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro