Sari direct la conținut

Business report: Gazele rusesti vor ocoli din vara Ucraina si Romania. Cat de pregatiti suntem pentru noua situatie; Dispare singura autostrada de beton din Romania; Se strang lanturile in jurul celui mai mare retailer roman

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Gazele rusesti vor ocoli din vara Ucraina si Romania. Cat de pregatiti suntem pentru noua situatie. Odata ce Turkish Stream, succesorul lui South Stream, va fi finalizat la sfarsitul anului viitor, rusii renunta la tranzitul de gaze prin gazoductele din Ucraina, deci si din Romania. Tara noastra nici nu va mai importa gaze direct din Rusia, insa productia interna ar trebui sa fie suficienta ca sa acopere consumul. Petrom si Romgaz nu sunt la capacitate maxima de productie, deci, in conditiile in care va aparea un deficit de gaze pe piata, cele doua companii locale pot creste productia. Mai mult, se pot face importuri de gaze din Vest prin gazoductul Arad – Szeged, scrie Economica.net.

Dispare singura autostrada de beton din Romania. CNADNR a anuntat ca va demara lucrari de reabilitare pe tronsonul Bucuresti-Fundulea, cunoscut soferilor din Romania ca era plin de gropi. Astfel, din aceasta primavara, CNADNR va scoate un strat de beton de 8 centimetri de pe Bucuresti-Fundulea si il va inlocui cu un strat de asfalt. Asfaltarea segmentului betonat, in lungime de aproximativ 25 de kilometri, ar urma sa rezolve problema gropilor care apar in fiecare iarna, iar lucrarile vor costa aproximativ 20 de milioane de euro. Anuntul a fost facut astazi, de catre directorul Directiei de Intretinere a DN si Autostrazilor, Florea Dascalu, potrivit Capital.ro.

Fostul ministru delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, s-a dus tocmai la o companie de consultanta pe care a aratat-o cu degetul in mandatul sau. Fostul ministru delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a trecut in echipa firmei de consultanta Deloitte, in calitate de executive lead advisor. Practic, domnul Nicolescu si-a tinut promisiunea de la inceput de mandat, cand zicea ca dupa plecarea din minister nu se va angaja nici la Petrom (de unde a venit), nici la o alta mare companie straina prezenta pe piata romaneasca in domeniul electricitatii sau gazelor naturale. S-a dus in schimb la o companie de consultanta, pe care, atentie, a aratat-o cu degetul inca de la instalarea lui in postura de ministru, scrie energy-center.ro care prezinta afacerile cu statul ale respectivei companii.

EuroNCAP a implementat noi reguli de testare – Audi TT obtine 4 stele, Opel Vivaro/Renault Trafic au primit 3 stele. EuroNCAP a publicat astazi rezultatul primelor teste de siguranta organizate in 2015. In cadrul acestei sesiuni au intrat trei modele noi, si anume: Audi TT, Opel Vivaro si Renault Trafic. In plus, organizatia independenta are noi criterii de testare, mult mai drastice care, cu siguranta, vor penaliza multe modele. Noile teste includ: impactul frontal cu o bariera capabila sa acopere intreaga latime a masinii, impactul lateral cu un dispozitiv de dimensiuni mai mari si cu o masa crescuta si impactul lateral cu un stalp aflat la un unghi oblic, scrie Auto-bild.ro

Se strang lanturile in jurul celui mai mare retailer roman. Ce se intampla cu o retea de aproximativ 150 de magazine. Succes Nic Com, compania omului de afaceri Nicolae Sarcina care opereaza cel mai mare lant de magazine cu capital autohton, a intrat de la mijlocul acestei luni in insolventa. Compania a acumulat fata de ANAF datorii de 1,6 milioane de lei si are sechestru pe bunuri in valoare de 4,5 milioane de lei. Aproximativ 1.800 de angajatii nu si-au primit banii pe ianuarie la timp. Grupul Succes Nic Com a avut afaceri totale de 350 mil. euro in 2013 si cu peste 1.600 de salariati, scrie Economica.net.

Rasdaq a murit, traiasca AeRO! Piata AeRO – sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti – a fost aleasa de 206 societati pentru mutarea de pe Rasdaq, care se desfiinteaza, potrivit lui Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru piata de capital, care spune ca piata reglementata a fost aleasa de numai sapte companii. „Numarul emitentilor care se muta pe AeRO ar putea creste, in conditiile in care mai sunt convocate 647 de Adunari Generale, conform legii 151/2014 (pentru desfiintarea Rasdaq)”, ne-a mai declarat domnul Ursache, care arata ca raportul este in favoarea AeRO si in comparatie cu ATS-ul Sibex, unde au ales sa se mute 18 companii, pana acum, scrie Bursa.

Solutia BCE de relaxare cantitativa – partea goala a paharului: Lunga lista a scepticilor privind efectele QE in eurozona. Banca Centrala Europeana (BCE) va efectua achizitii lunare de bonduri suverane la un nivel lunar de 60 miliarde de euro din martie 2015 pana in septembrie 2016, in total peste un trilion de euro. Masura, asteptata de pietele financiare si salutata de majoritatea polticienilor, este contestata de unii experti, precum profesorul Michael Wohlgemuth de la Geopolitical Information Service. Wohlgemuth atrage atentia ca programul de relaxare cantitativa (QE) prin intermediul achizitiilor mentionate mai sus nu poate avea aceleasi efecte pozitive asupra economiei Zonei Euro precum masurile similare intreprinse in SUA si Marea Britanie, scrie cursdeguvernare.ro.

Se epuizeaza apartamentele din „boom”. In prezent, pe piata bucuresteana sunt disponibile la vanzare circa 8.000 de apartamente noi, inclusiv in proiecte realizate recent si unitati care se revand, potrivit consultantilor imobiliari. Primele zece ansambluri rezidentiale, cu cele mai multe apartamente finalizate la vanzare, au o pondere de circa 28% in acest volum. Proprietarii acestor proiecte imobiliare, printre care se numara antreprenorii Constantin Capatana si Iulian Robu, Gheorghe Iaciu, Sorin Creteanu, Florea Diaconu si Alpha Bank, au pe taraba circa 2.200 de apartamente noi. Sapte din aceste zece ansambluri apartin generatiei de imobile dezvoltate inainte de 2008, scrie Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro