Business Report: Gigantii financiari ai lumii, speriati de cutremurele din Vrancea. Se scumpesc asigurarile de locuinta; Doar jumatate din cei 2.400 kilometri de autostrada promisi sunt acoperiti financiar; Atacul speculativ din 2008, un mit pentru care economia inca plateste
Gigantii financiari ai lumii, speriati de cutremurele din Vrancea. Se scumpesc asigurarile de locuinta. Companiile de reasigurare, adica firmele care preiau o buna parte a riscurilor de catastrofa asigurate in Romania, se uita cu foarte mare precautie la tara noastra. Unele dintre ele au renuntat deja sa reasigure firmele din Romania iar cele care au ramas percep tarife din ce in ce mai mari. Din aceasta cauza, dar si din alte motive, politele de locuinta se vor scumpi substantial anul acesta. Frecventa risicata a inundatiilor si, mai ales, perspectiva din ce in ce mai apropiata a unui cutremur de amploare se vor traduce in preturi mai mari pentru asigurarile de locuinta, produse obligatorii prin lege, scrie Economica.net.
Doar jumatate din cei 2.400 kilometri de autostrada promisi sunt acoperiti financiar. Sumele puse la dispozitie de UE sau disponibilizate de la bugetul de stat in perioada 2014-2020 vor fi total insuficiente pentru construirea celor 1.800 kilometri de autostrada promisi de ministrul Transporturilor, Dan Sova. Pana in anul 2020, Romania va avea o retea de autostrazi in lungime de 2.440 kilometri, de aproape patru ori mai mult decat in prezent – a promis recent ministrul Transporturilor, Dan Sova, cu ocazia unui forum dedicat infrastructurii rutiere. „Finantarea pe care o avem la dispozitie in acest moment este de 1,28 miliarde euro, suma ramasa din exercitiul financiar european 2007-2013, 3,5 miliarde euro din Fondul de Coeziune 2014-2020…”, scrie Romania libera.
Romania, aproape singura tara din Europa in care s-a scumpit motorina. La toti s-a ieftinit! Danemarca si Romania sunt singurele tari din Europa unde s-a scumpit motorina intr-un an. Restul de 25 de state membre UE motorina s-a ieftinit, conform unei comparatii realizate de capital.ro bazata pe rapoartele statistice ale Oil Bulletin. Astfel, daca priviti tabelul de mai jos veti observa, de exemplu, ca la bulgari, motorina s-a iefinit in aprilie 2014 fata de aprilie anul trecut de la 1,34 de euro la 1,30 de euro. La unguri, un litru de motorina se vinde acum cu 1,38 de euro, fata de anul trecut cand era 1,46 de euro. Chiar si la greci motorina s-a ieftinit de la 1,41 de euro la 1,36 de euro, scrie Capital.
Reticenta la adoptarea euro: cresterea economica si leul greu. O evolutie pe urmatorii 4 ani. Produsul Intern Brut al Romaniei ar urma sa creasca in decurs de patru ani cu peste 25% la valori exprimate in euro, potrivit prognozei facute de comisia nationala de profil. Diferenta destul de consistenta fata de cresterea in termeni reali ( calculata in lei) ar urma sa provina din aprecierea monedei nationale in raport cu euro. Astfel, de la 4,42 lei/euro valoare medie pe anul trecut, cursul ar trebui sa coboare pana la 4,37 lei/euro in 2017. Practic, la cele aproape doua procente rezultate de aici ar trebui sa se adauge si diferenta dintre inflatia medie a zonei euro si cea din Romania, astfel incat sa rezulte pe parcursul a patru ani un castig de 13,4%, scrie Curs de guvernare.
BCE intra in razboiul valutar cu artileria grea a relaxarii cantitative. A mai trecut un anotimp al optimismului, iar „primavara” europeana nu da semne ca poate sa mentina mugurii redresarii economice. Reducerea dobanzilor pare sa nu mai fie suficienta pentru zona euro, fiind necesara trecerea la tiparirea directa pentru achizitionarea titlurilor financiare din sectorul privat, dupa cum incearca sa ne convinga BCE. Acesta este contextul in care Banca Centrala Europeana si Banca Angliei au publicat un studiu referitor la conditiile de reluare a securitizarii creditelor din portofoliile bancare, scopul fiind, desigur, imbunatatirea accesului la credite a firmelor, in special a celor mici si mijlocii, scrie Bursa.
Atacul speculativ din 2008, un mit pentru care economia inca plateste. In 2008 nu am avut un atac speculativ asupra leului, cum a sustinut BNR, ci inca o eroare de politica monetara, ale carei costuri le resimtim si acum, arata, intr-un studiu publicat saptamana trecuta, fostul sef al Trezoreriei ING Bank, analistul Florin Citu, care a fost prezent in piata in acele zile fierbinti. „A fost atac pe curs!”, spunea, in octombrie 2008, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand cum a dejucat planurile speculatorilor. Banca centrala a lasat piata fara lichiditate si a pus bancile care cumparau pentru clienti euro din bani imprumutati in situatia de a nu-si putea inchide pozitiile (la sfarsitul zilei nu puteau achita imprumuturile facute), scrie Capital.
Ofertele de primavara ale bancilor. Dobanzile la creditele de consum se apropie de pragul de 10%. Bancile se bat in oferte de primavara de credite pentru nevoi personale. Dobanzile la imprumuturi, cu toate costurile incluse, se apropie de pragul de 10%. Dupa ce BNR a taiat dobanda de referinta pana la 3,5% si dobanzile la depozite s-au dus in jos, bancile comerciale au inceput si ele sa lase din pretul creditelor de consum. Primavara este anotimpul ofertelor si in cazul bancilor, iar asta se vede prin reduceri la dobanzi si, mai ales, comisioane. Bancile au, in continuare, oferte mai bune pentru refinantarea imprumuturilor de la alte banci, decat pentru clientii noi, scrie Economica.net.
Consilierul lui Ponta, contrazis de Eurostat. In timp ce consilierul premierului Victor Ponta, Cristian Socol, vorbeste de „cresteri record” ale productiei industriale si o evolutie pozitiva a industriei care isi consolideaza pozitia de principal motor al cresterii economice, datele Eurostat il contrazic, Romania inregistrand a treia cea mai abrupta scadere a productiei industriale in februarie. Consilierul Cristian Socol a mentionat, intr-o analiza trimisa Agerpres, ca evolutia indicatorilor din industrie in primele doua luni din acest an reprezinta semnale pozitive, care indica faptul ca rata de crestere economica din primul trimestru ar putea sa depaseasca 3,5%, performanta de anul trecut, scrie Gandul.