Sari direct la conținut

Business report: Guvernantii se lauda cu cea mai slaba crestere economica din ultimii doi ani; Rezultatele finale ale schemei de minimis; Lui Roibu de la Oltchim si acolitilor sai li se cer in instanta pagube de 500 de milioane de euro

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Studiile in China, o varianta de luat in considerare. Potrivit statisticilor Ministerului Educatiei din China, peste 350.000 de straini fac acum studii in aceasta tara, iar numarul lor este prognozat sa ajunga la jumatate de million pana in 2020. Dintre acestia, circa un sfert provin din Europa si America. Statele Unite sunt pe locul doi ca sursa de studenti straini in China, iar Franta, pe locul 11. Romanii sunt deocamdata slab reprezentati, dar cresterea preturilor la universitatile din Vest ar putea face din China o destinatie interesanta. De aceea, acest material isi propune o scurta trecere in revista a plusurilor si minusurilor acestei optiuni. Studii de calitate la un sfert de pret fata de Occident. Potrivit ARWU (Academic Ranking World Universities – 2013), cinci universitati generaliste din China continentala se afla in primele 200 in lume: doua din Beijing (Pekin University si Tsinghua University), doua din Shanghai (Fudan University si Jiao Tong University) si una din Hangzhou (Zhejiang University). Pana la locul 500 mai exista cateva zeci de universitati din China. Guvernul chinez a demarat acum cativa ani un amplu program de sustinere a universitatilor de top, in efortul de a accede in top 100 mondial, noteaza Capital.

Rezultatele finale ale schemei de minimis. Agentia pentru IMM-uri a publicat lista finala a castigatorilor schemei de minimis, care insa mai poate suferi modificari, dupa cum ne-a comunicat institutia. Lista include aproape 600 de firme. „Lista preliminara este publicata pe site-urile www.aippimm.ro si www.imm.gov.ro si poate suferi modificari zilnice, datorita faptului ca pot exista aplicanti castigatori care nu fac dovada cofinantarii conform legislatiei programului sau nu se prezinta la semnarea acordurilor de Finantare (de exemplu, au aplicat si cu alte proiecte, iar totalul ajutorului de minimis depaseste pragul impus de Regulamentul CE)”, au declarat pentru EVZ reprezentantii Agentiei.

Doar o treime dintre companiile de pe BVB au planuri ambitioase. Numai o treime dintre cele mai importante companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) mizeaza in acest an pe planuri ambitioase de afaceri, care constau in cresteri semnificative ale profiturilor sau in reveniri pe profit, pe fondul unui avans puternic al afacerilor, arata o analiza a casei de brokeraj Tradeville trimisa redactiei. Anul trecut, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica dintre tarile din Uniunea Europeana, de 3,5%, crestere resimtita si in rezultatele companiilor de pe BVB si, implicit, in cotatiile actiunilor lor. Pentru acest an, autoritatile incep sa creada ca vom avea o accelerare a activitatii economice, iar acest sentiment se regaseste si in planurile companiilor listate pe BVB, considera Tradeville. Sapte dintre cele mai importante 21 de companii de la BVB care si-au publicat Bugetele de Venituri si Cheltuieli (BVC) tintesc rezultate semnificativ mai bune decat anul trecut. Analiza a fost realizata la nivelul celor 25 de companii din BET-BK, indicele utilizat ca referinta de catre fondurile mutuale. Patru dintre ele inca nu si-au publicat planurile pentru acest an, noteaza Bursa.ro.

Lui Roibu de la Oltchim si acolitilor sai li se cer in instanta pagube de 500 de milioane de euro. Administratorii judiciari ai combinatului au trimis la tribunal cererea pentru raspunderea in solidar a fostului sef de la Oltchim pentru decizii eronate de management, spolierea companiei si investitii ineficiente. Consortiul administratorilor judiciari Oltchim, Rominsolv si BDO Business Restructuring, a inaintat miercuri, 14 mai, Tribunalului Valcea actiunea in raspundere asupra fostului presedinte- director al combinatului, Constatin Roibu, si a subordonatilor sai, Vasile Mandica, fost director Economic, Veronica Preoteasa, fost director Comercial, Nicolae Olaru, fost director Comercial si Daniel Mihaescu, fost director Divizia Petrochimica Pitesti. Decizia de a cere raspunderea in solidar a lui Roibu si a fostilor sai subordonati a fost aprobata in Adunarea Creditorilor Oltchim, informeaza economica.net.

ExxonMobil aloca peste 100 de milioane de dolari pentru operatiunile de la Marea Neagra. Implicarea gigantului ExxonMobil in operatiunile de explorare de la Marea Neagra capata contur financiar, in urma anunturilor privind alocarea unor investitii de peste 100 de milioane de dolari pentru urmatorii doi ani. ExxonMobil Exploration and Production Romania, parte a grupului american ExxonMobil, va plati 286,4 milioane de lei (80,2 milioane de dolari) in urmatorii doi companiei Schlumberger pentru lucrari aferente explorarii si forajului petrolier in Marea Neagra. ExxonMobil a incheiat in aprilie si mai doua contracte cu Schlumberger, ambele prin negociere. Contractul incheiat in 6 mai are o valoare de 202,3 milioane de lei (56,7 milioane de dolari) si a fost incheiat pe o perioada de doi ani. Al doilea acord, de 84,1 milioane de lei (23,5 milioane de dolari), a fost atribuit in 3 aprilie, pentru o perioada similara de timp. Grupul american Schlumberger este lider pe piata mondiala a serviciilor pentru industria petroliera, scrie energynomics.ro.

Spania este cea mai putin pregatita tara din UE pentru lupta impotriva fraudelor fiscale. Spania este tara din UE care rezulta a fi cea mai putin pregatita pentru lupta impotriva fraudelor fiscale, dupa cum anunta vineri asociatia tehnicienilor din Ministerul spaniol al Finantelor, intr-un comunicat de presa preluat de media spaniole. Somajul si coruptia ar fi transformat Spania intr-unul ‘din liderii fraudei’, astfel ca economia subterana se ridica la 24,6% din PIB, sustin inspectorii si tehnicienii fiscali. Asociatia tehnicienilor din Ministerul spaniol al Finantelor (Gestha) arata ca Spania are cele mai putine resurse pentru lupta impotriva fraudei fiscale, intrucat dispune de inspector fiscal angajat cu norma intreaga la fiecare 1.958 de locuitori. In Italia, proportia este de 1 inspector la 1.849 de locuitori, de unul la 942 de locuitori in Franta, de cate unul la 740 de locuitori in Germania, respectiv 574 de locuitori in Luxemburg, informeaza Capital.

Guvernantii se lauda cu cea mai slaba crestere economica din ultimii doi ani. In primele trei luni din an, produsul intern brut a crescut cu numai 0,1% fata de ultimele trei luni din 2013. Evolutia a fost mult sub nivelurile din cele sapte trimestre anterioare. Datele anuntate zilele trecute de Statistica, privind cresterea econo mica pe pri mele trei luni din an, au fost intens difuzate. Sub influenta mesajelor politicienilor, publicatiile si televiziunile au anuntat ca economia a crescut fata de acelasi trimestru din 2013 cu 3,8%. „Ma astept la o crestere de cel putin 3,5% in primul trimestru”, anuntase anterior ministrul pentru Buget, Liviu Voinea. Nu a fost luata in seama evolutia in raport cu ultimele trei luni din 2013. Aceasta indica un parcurs foarte slab. Concret, in primul trimestru economia a crescut cu numai 0,1% fata de ultimele trei luni din 2013, mult sub ce s-a intamplat in ultimii doi ani, ceea ce arata ca economia, practic, a stagnat. Un rezultat mai prost decat cel din primul trimestru din an a fost doar la inceputul lui 2012, cand economia a scazut cu 0,1%, scrie EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro