Business Report: Guvernul aproba astazi cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole; Brexitul, oportunitate pentru Romania? Companiile au inceput sa "reevalueze" Marea Britanie pentru a ramane in UE; Importurile explodeaza. Cat de mare e riscul pentru economie?
Guvernul aproba astazi cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole. Guvernul Romaniei urmeaza sa aprobe astazi un proiect de ordonanta de urgenta care are ca scop cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, cerinta venita din partea mai multor fermieri. Potrivit surselor Capital, noul act normativ mentioneaza faptul ca primariile care vor decide sa inceapa cadastrarea imobilelor vor plati doar pentru proprietatile situate in intravilan, urmand ca sumele aferente cadastrarii extravilanului sa fie achitate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Initiativa legislativa apartine ANCPI, institutie care coordoneaza Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF), ce vizeaza inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor din Romania pana in 2023. Printre principalii beneficiari ai acestui program vor fi fermierii romani care vor avea acces mai facil la credite si vor putea comasa mai usor terenurile agricole. (mai multe despre acest subiect puteti citi aici). Datele ANCPI arata ca la finalul lunii mai erau cadastrate 14,72% din terenurile agricole ale Romaniei, scrieCapital.ro.
Brexitul, oportunitate pentru Romania? Companiile au inceput sa „reevalueze” Marea Britanie pentru a ramane in UE. Primele care au reactionat la votul pro-Brexit de joi sunt startup-urile din sectorul IT. Potrivit Wall Street Journal, startup-urile deja „reevalueaza” Marea Britanie. Firme mici cunoscute pentru viteza cu care reactioneaza la schimbari, forfota remarcata in zona startup-urilor din IT ar putea prevesti miscari dramatice la nivelul companiilor mai mari, care se misca mai greu. Marile corporatii si liderii din mediul de afaceri au reactionat alarmati la rezultatul referendumului din 23 iunie, facand apel la risipirea rapida a incertitudinii. Marile banci din cartierul financiar londonez isi recalculeaza planurile, pregatindu-se sa se mute pe continent pentru a-si proteja afacerile din UE. Iar langa Romania, ministrul maghiar al Economiei spune ca guvernul de la Budapesta se gandeste deja la masuri de stimulare prin care sa atraga companiile care vor sa se mute din UK in UE, anuntaEconomica.net.
Relatia Fisc – mediul de afaceri: 3 grupe de lucru la Finante pentru normalizarea relatiei Fisc – contribuabili. Ministrul de Finante, Anca Dragu, a acceptat luni ideea constituirii unor grupe de lucru care sa pregateasca schimbari esentiale in relatia Fiscului cu contribuabilii, care se pot concretiza anul acesta. Decizia a venit la cea de-a doua dezbatere privind relatia dintre mediul de afaceri si ANAF, initiata de cursdeguvernare.ro, care a avut la la Parlament, dupa prima discutie petrecuta in urma cu doua saptamani la ASE Bucuresti. Potrivit deciziilor luate luni, vor fi cel putin 3 grupe de lucru care urmeaza sa pregateasca masuri si modificari legislative in urmatoarele domenii: Scoaterea din structura ANAF a comisiei pentru solutionarea contestatiilor, care ar urma sa treaca la Ministerul de Finante. Elaborarea unui Cod de conduita al inspectorilor in relatia cu contribuabilii. Consolidarea instrumentului „solutie fiscala individuala anticipata”, dereglementarea obligatiei contribuabilului de a efectua verificari asupra lantului sau de furnizori si instituirea practicii de prim control de indrumare, informeazaCursdeguvernare.ro.
Putinele avantaje ale Brexit: turismul in Marea Britanie ar deveni mai accesibil. Impactul Brexit asupra Europei e, in linii mari, privit cu tragism. Totusi, lucrurile nu stau la fel si pentru turism, potrivit specialistilor. Agentii de turism au o recomandare clara pentru cei care voiau de mult timp sa viziteze Londra sau alte destinatii din Marea Britanie: sa o faca acum. Dupa cum stim, lira a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii 30 de ani, ceea ce ar fi un avantaj pentru turisti, mai ales ca e cunoscut faptul ca Anglia e scumpa. Potrivit lui Jack Ezon de la agentia de lux Ovation Vacations, preturile sunt cu 10-15% mai mici decat saptamana trecuta si cu 30% mai mici decat acum doi ani. Asadar, punctele turistice, hotelurile, mancarea, cumparaturile si tot ce te-ar putea interesa ca turist sunt cu cel putin 10% mai ieftine, potrivit lui George Hobica de la Airfarewatchdog, scriePlaytech.ro.
Mitsubishi Ground Tourer – Conceptul unui SUV coupe plug-in hybrid. Mitsubishi a publicat o prima imagine teaser cu un viitor SUV coupe plug-in hybrid. Vorbim, bineinteles, despre un concept care va fi expus in cadrul Salonului Auto de la Paris, eveniment care isi va deschide portile la inceputul lunii octombrie. In fotografia teaser observam un concept cu un plafon plat vopsit intr-o nuanta de rosu si o caroserie gri. Conform oficialilor japonezi, prototipul foloseste camere video in locul oglinzilor laterale. Pentru moment, oficialii Mitsubishi nu au dezvaluit nicio informatie cu privire la interior, insa ne asteptam sa vedem o multime de gadgeturi de ultima ora si butoane fizice intr-un numar redus. Sub capota conceptului japonez se va afla un sistem de propulsie de tip plug-in hybrid. Desi nu avem informatii exacte, este posibil ca prototipul sa foloseasca si un sistem de tractiune integrala, anuntaAuto-Bild.ro.
Importurile explodeaza. Cat de mare e riscul pentru economie? Dupa o scurta pauza, romanii par sa-si fi recapatat apetitul pentru consumul de produse straine. Lucru care dezechilibreaza contul curent, creste gradul de indatorare si ar putea majora rata inflatiei. Avem o veste buna si una proasta. Cea buna este ca exporturile continua sa creasca. Potrivit Institutului National de Statistica, in primele patru luni ale anului acestea s-au majorat cu 4,4% fata de acelasi interval al lui 2015, ajungand la un nivel record de peste 18,5 miliarde de euro. In acelasi timp, insa, importurile au continuat si ele sa urce. Si, din pacate, o fac intr-un ritm mai accentuat decat exporturile: plus 7,8% in ianuarie-aprilie, pana la 21,3 miliarde de euro. Evident ca deficitul balantei comeciale a crescut si el in mod accentuat, cu 37% (peste 0,75 miliarde de euro) fata de aceeasi perioada a anului precedent, atingand aproape 2,8 miliarde de euro. Este interesant ca cea mai mare parte a deficitului (respectiv 2,6 miliarde de euro) provine din comertul intra-UE, in timp ce la nivelul schimburilor cu statele din afara Uniunii Europene dezechilbrul este de doar 180 de milioane de euro. In ianuarie-aprilie 2015, aveam un deficit comercial de 2,1 miliarde de euro pe relatia cu UE, insa un excedent de 100 de milioane de euro cu zona extracomunitara, informeazaCapital.ro.