Business Report: Guvernul face case pentru rromi. ANL a primit banii pentru constructia de locuinte sociale; Institutiile de stat folosite ca miza sau moneda de schimb in conflictele din coalitia de guvernare; Noile criterii de functionare a microintreprinderilor. Cum trebuie interpretate?
Noile criterii de functionare a microintreprinderilor. Cum trebuie interpretate? Regimul microintreprinderilor a suferit schimbari in acest an. In lipsa normelor de aplicare, multe au cazut in capcana interpretarii criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca. Desi modificarile aduse regimului microintreprinderilor incepand cu februarie 2013 au avut ca scop declarat diminuarea sarcinii fiscale pentru unele companii si, implicit, reducerea evaziunii fiscale, acestea au afectat in mod negativ companiile mici, nevoite sa plateasca un impozit de 3% aplicat veniturilor inregistrate, fata de 0 lei, in conditiile in care acestea inregistrau pierdere. Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, ca alternativa mai mult sau mai putin fericita la impozitul pe profit, a avut parte de mai multe modificari pe parcursul anului 2013, culminand, conform traditiei romanesti, cu cele aparute pe final de an, aplicabile din ianuarie 2014, scrieCapital.ro.
Birocratia ucide dorinta cetatenilor din Emiratele Arabe Unite sa vina in Romania. Cetatenii Emiratelor nu vor mai avea nevoie de viza ca sa calatoreasca in Uniunea Europeana, potrivit unei stiri din 13 februarie a WAM, agentia de presa a Emiratelor Arabe Unite. Cu o zi inainte, Comisia pentru Libertati Civile a Parlamentului European ratificase acordul dintre Parlamentul European si Presedintia Greaca a Uniunii Europene privind scutirea Emiratelor Arabe Unite de viza pentru spatiul Schengen. La 5 februarie, Comisia pe probleme de Securitate si Politici a UE votase scutirea de viza pentru cetatenii acestei tari. Parlamentul European isi va da votul final in aprilie. Succesul va permite cetatenilor din EAU sa circule liber catre cele 28 de state Schengen, declara, in decembrie 2013, Sulaiman Hamed Salem Al Mazroui, seful misiunii EAU la Uniunea Europeana, dupa ce devenise evident ca Uniunea Europeana va renunta la viza impusa EAU. Domnia sa isi exprima speranta ca cetatenii din EAU sa nu mai aiba nevoie de viza pentru sederi pe termen scurt de 90 de zile in zona Schengen, indiferent daca motivul sunt afaceri, turism sau scopuri personale, anuntaBursa.ro.
Guvernul face case pentru rromi. ANL a primit banii pentru constructia de locuinte sociale. Pentru prima oara, Agentia Nationala pentru Locuinte aloca in acest an bani pentru construirea de locuinte sociale pentru rromi. Programul-pilot a fost aprobat inca din 2008, dar anul acesta au venit si banii. Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) are pentru acest an 10 milioane de lei (2,2 milioane de euro) pentru constructia de locuinte sociale pentru comunitatea rroma. „Pentru prima data avem 10 milioane de lei pentru construirea de locuinte pentru rromi. Pana acum nu au fost bani de la buget”, a declarat Dumitru Nancu, directorul ANL pentruEconomica.net.
Se inflameaza disputa pe baza reintroducerii contractelor bilaterale de energie. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a readus in discutie o problema extrem de controversata a pietei de energie electrica din Romania: contractele pe termen lung de pe piata vanzarii de energie, incheiate pe 5, 10 sau 15 ani, trebuie rediscutate , asa cum procedeaza si alte state europene. A fost semnalul de la care s-a declansat o noua campanie cu privire la modificarea Legii energiei, respectiv a controversatului articol ce priveste obligativitatea incheierii exclusiv pe platforma OPCOM a oricarui contract de vanzare-cumparare energie. In consecinta, Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) a readus in discutie problema contractelor bilaterale, solicitand atat Departamentului pentru Energie cat si ANRE posibilitatea reintroducerii acestora. Iata ca, primul raspuns a venit de la ANRE, scrieEnergy-Center.
Institutiile de stat folosite ca miza sau moneda de schimb in conflictele din coalitia de guvernare. Institutii de stat importante, unele strategice, au devenit, in ultimele trei luni, simpli pioni in lupta de reconfigurare a puterii din cadrul coalitiei de guvernare, in perspectiva alegerilor din acest an. Fie ca e vorba de companii strategice, fie ca e vorba de institutii cu regim special, fie ca e vorba de companii de stat sau regii mutate peste noapte de la un minister la altul – aceste entitati au devenit fie „munitie” in confruntarea politica, fie moneda de schim in negocierile politice, fie mize in jurul carora se creaza sau se desfiinteaza legislatie in detrimentul acestor entitati de interes public. In timp ce criza guvernamentala continua in paralel cu stringetele economiei si societatii reale, cursdeguvernare.ro a inventariat institutiile blocate in mijlocul ostilitatilor politice, anuntaCursdeguvernare.ro.
Romania e aproape de independenta energetica. Consumul, insa, a scazut cu 13% in sase ani. Productia de energie a Romaniai din 2012 s-a cifrat la 24,7 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind al zecelea producator european si a consumat 35,4 milioane tep, adica al 11-lea consumator din UE, potrivit datelor Eurostat. De asemenea, suntem pe locul trei in ceea ce priveste independenta energetica, dupa Danemarca (singurul exportator net de energie) si Estonia. Astfel, Romania are o rata de dependenta energetica de 22,7% sub jumatate din media europeana de 53,3%. Si scaderea consumului, din intervalul 2006-2012, de 12,8%, (atat din cauza crizei, cat si a unei industrii care s-a si modernizat, dar e si mai restransa) e peste media de 8,1% din uniune, informeazaBusinessCover.ro.
Facelift pentru Volkswagen Scirocco. Sportiva populara Scirocco a primit un binevenit tratament de improspatare, care ii asigura continuarea carierei cu actuala generatie, intr-o versiune imbunatatita. Noul coupe Volkswagen Scirocco va fi prezentat in premiera luna viitoare, in cadrul Salonului Auto de la Geneva. Principalele noutati la exterior constau in redesenarea parasocurilor fata si spate, a grupurilor optice, precum si noile jante pe 17, 18 sau 19 inch. La interior, retine atentia aparitia unui bloc nou cu indicatoare, amplasat pe bord, in pozitie centrala, la fel ca la Beetle. Insa cel mai spectaculos detaliu de la interior il constituie, in opinia noastra, scaunele sport oferite pe versiunea sportiva R. Din punct de vedere tehnic, motorizarile au fost aduse la zi si corespund normelor Euro 6. In plus, consumul este in scadere cu pana la 19%. Versiunile pe benzina beneficiaza de cresteri de putere – 125 CP (+3 CP) pentru 1.4 TSI si 180 CP sau 220 CP pentru 2.0 TSI, scrie24auto.ro.