Sari direct la conținut

Business Report: Guvernul ofera monopol universitatilor pe piata formarii profesionale. In joc sunt 24 de milioane euro, bani europeni;  SIF-urile au facut front comun impotriva conducerii dualiste la BVB; Privatii din Sanatate care au obtinut cei mai multi bani de la stat in ultimii doi ani si cat inseamna in afacerile lor

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

SPP devine oficial serviciu secret si primeste facilitati economice. Secrete, fireste. Decizia s-a facut cu incalcarea Constitutiei si cu girul Presedintiei Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 43/2015, Serviciul de Protectie si Paza a primit statut de serviciu secret prin urmatoarea modificare a articolului 31 a legii sale de organizare: „Activitatea Serviciului de Protectie si Paza constituie secret de stat”. Initial, legea trecea in categoria secretului de stat doar activitatea operativa a SPP. Ca orice lege care are referire la siguranta nationala, proiectul a fost supus discutiei prealabile a CSAT. Potrivit presedintelui Iohannis, CSAT a avizat textul ordonantei de urgenta. Avizul, emis pe data de 8 octombrie, poarta semnaturile presedintelui si vicepresedintelui CSAT (Klaus Iohannis si Victor Ponta), a celor 10 membri CSAT si a secretarului Consiliului, scrie Curs de Guvernare.

Guvernul ofera monopol universitatilor pe piata formarii profesionale. In joc sunt 24 de milioane euro, bani europeni Doua Hotarari de Guvern creeaza monopol pe piata formarii profesionale a adultilor cu studii superioare, interzicandu-le celorlalti jucatori din piata sa organizeze, de la 1 ianuarie, cursuri de formare, recalificare, specializare sau perfectionare pentru persoanele cu studii superioare. Deciziile Guvernului vor conduce la intrarea in insolventa a peste 1.000 de furnizori de formare profesionala, dar la injumatatirea banilor europeni absorbiti de Romania, pentru ca aceste cursuri sunt finantate din fonduri europene dedicate. Miza – peste 24 de milioane de euro, fonduri nerambursabile puse la dispozitia Romaniei, pentru aceste programe, doar pentru 2015 si 2016, anunta Economica.net.

Seful Fiscului: Agentii economici din Dragonul Rosu vor fi verificati zilnic. Aducem la Bucuresti inspectori de la celelalte regionale antifrauda, astfel incat sa dublam forta de control „In urma rezultatelor inregistrate dupa primele 3 zile de controale operative in „Dragonul Rosu”, am decis ca, pentru o anumita perioada, inspectorii antifrauda sa desfasoare aceste controale in fiecare zi, in cazul acestui engros. Daca in celelalte situatii inspectorii nostri alterneaza actiunile de verificare cu cele de monitorizare, dat fiind volumul mare de marfuri si nivelul ridicat al evaziunii din Dragonul Rosu, agentii economici din acest complex comercial vor fi verificati zilnic. De asemenea, am dispus intensificarea actiunilor de monitorizare, urmand sa aducem la Bucuresti inspectori de la celelalte regionale antifrauda, astfel incat sa dublam forta de control din Capitala” – Gelu Stefan Diaconu, presedinte ANAF, conform Capital.

SIF-urile au facut front comun impotriva conducerii dualiste la BVB Patru SIF-uri au lipsit de la Adunarea Generala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), ce avea ca subiect trecerea la sistemul dualist de conducere, absentele lor contribuind la neindeplinirea cvorumului necesar pentru tinerea sedintei. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi condusa in continuare de un consiliu de administratie si de un director general. La sedinta de ieri, au venit actionari cu o detinere cumulata de 21,44%, prezenta necesara fiind de minim 50%. Se pare ca SIF-urile, care sustineau, initial, trecerea la conducerea dualista, au schimbat strategia, caci numai SIF2 Moldova, cea care ceruse convocarea AGA, s-a prezentat la Adunare, informeaza Bursa.ro.

Omul din umbra digitalizarii Romaniei, in catuse: Discretul Tiberiu Urdareanu – retinut pentru coruptie Tiberiu Urdareanu, patronul UTI Grup si membru al conducerii UNPR, a fost retinut joi pentru 24 de ore de procurorii DNA, dupa peste 7 ore de audieri, urmand sa fie prezentat instantei un mandat de arestare. Unul din cei mai influenti oameni din sectoarele speciale ale IT, Tiberiu Urdareanu este suspect in legatura cu presupuse acte de coruptie, intr-un dosar in care este audiat si primarul suspendat al Iasului, Gheorghe Nichita. Tiberiu Urdareanu este, dupa Nicolae Dumitru (Niro), al doilea om de afaceri din conducerea UNPR care are probleme cu justitia, scrie Curs de Guvernare.

Studiul de fezabilitate pentru autostrada Targu Mures – Ditrau a fost suspendat. Lucrarile vor debuta abia in 2022 Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a suspendat studiul de fezabilitate pentru autostrada Targu Mures – Ditrau, la doar doua luni de la atribuirea contractului in valoare de 6,4 milioane de euro unei asocieri de trei firme. Faptul ca se incepe o fezabilitate pentru un proiect a carei executie e trecuta in Master Plan in 2020 este un caz flagrant, pentru care premierul ar trebui sa intervina imediat”, a declarat Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor. Potrivit unui document, conducerea CNADNR confirma faptul ca autostrada Targu Mures – Ditrau este un proiect care va incepte in 2021, urmand ca lucrarile sa debuteze abia in 2022/2023, scrie Auto-Bild.ro.

Privatii din Sanatate care au obtinut cei mai multi bani de la stat in ultimii doi ani si cat inseamna in afacerile lor Sanador, MedLife, reteaua privata de sanatate Regina Maria, reteaua de clinici si spitale Hipocrat, Gral Medical au avut, in aceasta succesiune, cele mai mari contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru servicii spitalicesti, in ultimii doi ani. Fondurile obtinute de la CASMB anul trecut au avut cel mai mare impact asupra afacerilor Sanador, Hipocrat si spitalului Monza, reiese din informatiile pe care ni le-a comunicat institutia, conform Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro