Sari direct la conținut

Business report: Guvernul se pregateste sa atace economia cu noi taxe; Cele trei gaselnite ale concesiunilor de autostrazi; Leul ramane cea mai performanta moneda din Uniunea Europeana

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Guvernul se pregateste sa atace economia cu noi taxe. Dupa ce socoteala de asta-iarna s-a dovedit falsa, autoritatile dau din colt in colt sa faca rost de bani. Iar pentru asta par a fi gata sa dea peste cap sistemul fiscal sau sa inventeze taxe care de care mai ciudate. Veniturile bugetare erau la sfarsitul lui septembrie cu aproape patru miliarde de lei mai mici decat cele previzionate. In ciuda faptului ca, potrivit INS, economia Romaniei a crescut in primul semestru cu 1,8% fata de aceeasi perioada a lui 2012. In consecinta, cabinetul Victor Ponta a fost nevoit sa adopte a doua rectificare bugetara negativa din acest an, noteaza Capital.

Cele trei gaselnite ale concesiunilor de autostrazi. Dezechilibru. Statul risca totul, constructorul privat si banca iau profiturile. Concesionarii viitoarelor autostrazi ce vor fi construite in Romania nu vor scoate nici un ban din buzunar daca pe acestea nu va circula nici o masina. Pentru a-i plati, statul va cere automobilistilor taxa si pe sectoarele construite din fonduri europene sau din bani publici si va introduce, totodata, si o taxa pe carburanti. Concesionarii tronsoanelor de autostrada scoase la concesiune, anume Comarnic-Brasov, Centura Sud Bucuresti si Pitesti-Craiova nu vor risca nimic in cazul in care pe acestea nu va circula nici o masina, dupa ce vor fi deschise traficului. Continuarea in Romania Libera.

Leul ramane cea mai performanta moneda din Uniunea Europeana dupa primele 10 luni ale acestui an. Leul a ramas dupa primele 10 luni ale acestui an cea mai performanta moneda din Uniunea Europeana, fiind singura care inregistreaza o crestere in fata euro comparativ cu cotatia din ianuarie, conform unei analize a Casei de brokeraj Noble Securities. Leul se distinge in „plutonul” monedelor din UE, inregistrand la finele primelor zece luni o crestere de circa 3,1% fata de dolar, comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului, plasandu-se astfel, alaturi de euro, in topul monedelor din regiune care au realizat cele mai mari aprecieri fata de dolar, aflam din Adevarul.

Un nou scandal la Londra. Mai multi traderi sunt cercetati pentru manipularea dobanzilor. Cum ar putea fi afectati romanii cu credite in dolari sau franci elvetieni. Traderi valutari de top de la unele dintre cele mai mari banci din lume au fost trimisi in concediu, in urma unei investigatii a autoritatilor britanice privind o posibila manipulare a referintei LIBOR, dobanda relevanta si in Romania, la acordarea creditelor in dolari sau franci elvetieni. Persoanele in cauza sunt suspectate ca ar fi manipulat ratele de schimb valutar prin intermediul unor camere de chat online. Integral in Gandul.

Nu 600 de milioane de euro, doar 390. Oferta Romgaz, totusi un succes. Statul a reusit sa atraga la buget 390 milioane de euro pentru 15% din Romgaz, oferta de vanzare indeplinind criteriile pentru inchiderea cu succes. Stacheta a fost insa setata foarte jos, „la genunchiul broastei”, fata de estimarile initiale, care mergeau spre 600 de milioane de euro. Asta nu a impiedicat autoritatile sa deschida sampania si sa scoata la inaintare declaratiile pompoase, noteaza Bursa.

Compania care a vandut 100.000 de smartphone-uri in 86 de secunde vrea sa ia cu asalt Romania. Doua companii care nu spun mai nimic utilizatorilor de smartphone-uri din tara noastra, dar care fac furori in Asia, se pregatesc sa ia cu asalt Europa de Est si Romania. Cei mai multi dintre voi probabil nici nu ati auzit de compania Micromax care are ca slogan „Nothing like anything”, si care in numai cinci ani, a reusit sa cucereasca India, iar in prezent se afla in spatele sud-coreenilor de la Samsung. De asemenea, Xiaomi, companie chineza ce foloseste mottoul „Just for fans”, care a reusit relativ repede sa depaseasca Apple in China, este o necunoscuta pentru multi europeni, potrivit Capital.

Suma lunara medie economisita de croati este de 58 de euro, romanii pe penultimul loc cu 40 euro. Putin peste 65% dintre croati fac economii regulate intr-un cont bancar, iar suma lunara medie salvata este de 58 de euro /432 de kuna, 432 HKR/, in timp ce austriecii sunt pe primul loc cu 181 de euro, iar romanii pe penultimul – 40 de euro pe luna, potrivit unui sondaj realizat in 2013 de agentia IMAS pentru Erste Group, ca parte a Barometrului privind economisirea al Erste Group in Europa Centrala si de Est, citat de Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro