Sari direct la conținut

Business report: Hidroelectrica da in judecata statul roman la CJUE. Vrea sa scape de taxa pe apa de 100 de milioane de euro pe an; Cele mai ieftine masini electrice. Cat primesti daca iei una prin Programul Rabla; Englezii, nemtii si americanii, principalii cumparatori de titluri de stat romanesti

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Hidroelectrica da in judecata statul roman la CJUE. Vrea sa scape de taxa pe apa de 100 de milioane de euro pe an. Reprezentantii companiei precizeaza ca taxa pe apa folosita in scopuri energetice si pentru agricultura este ilegala si aduc in sprijin o Directiva a Parlamentului si Consiliului UE, plus o decizie recenta a Curtii Europene de Justitie. Taxa pe apa uzinata reprezinta 15% din toate costurile Hidroelectrica. Compania de stat Hidroelectrica, in insolventa, da in judecata statul roman la Curtea Europeana de Justitie cerand anularea taxei pe apa uzinata, un efort financiar de 80-100 de milioane de euro anual, in functie de debite, spune, pentru economica.net, Remus Borza, administrator judiciar al companiei. Hidroelectrica si-a angajat deja avocati, lucreaza deja la actiune si, luna viitoare, toate actele vor fi depuse la Luxemburg.

Cele mai ieftine masini electrice. Cat primesti daca iei una prin Programul Rabla. Prin Programul Rabla 2015, care se va incheia la 30 octombrie, sunt disponibile trei variante de eco-bonus pentru achizitia unui autoturism cat mai nepoluant. adevarul.ro face un top cu cele mai ieftine masini electrice. Ce eco-bonusuri ofera statul. Valoarea eco-bonusurilor poate fi: – 750 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt, potrivit mentiunilor inscrise in certificatul de conformitate al autovehiculului nou; -1.500 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale) – 2.500 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in), noteaza Adevarul.ro.

Banii rulati in imobiliare in primul semestru bat varful atins in 2007. Investitiile imobiliare realizate la nivel global au atins la jumatatea anului 2015 un varf-record de 407 miliarde dolari, cu 14% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce face din primul semestru al acestui an cel mai bun din 2007 incoace, se arata in cel mai recent studiu realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE Group. O explicatie a acestei explozii de achizitii in domeniul imobiliar este data de lipsa unor instrumente financiare alternative in care investitorii sa isi plaseze banii cu randamente superioare celor oferite de proprietati. Cresterea rapida s-a mentinut constanta in ultimii ani, dar a incetinit totuti in primul semestru din 2015 si s-a manifestat diferit in regiuni sau piete locale, informeaza Capital.ro.

Gazprom se pregateste pentru cele mai scazute preturi la gaze din ultimul deceniu. Grupul rus Gazprom si-a alcatuit bugetul pentru 2016 pe baza unui pret estimativ la gaze naturale in Europa, principala sa piata de export, de 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, mai putin decat pretul mediu de 238 de dolari pentru 1.000 de metri cubi estimat pentru acest an si cel de 349 de dolari pentru 1.000 de metri cubi din 2014, au declarat doua surse din interiorul companiei pentru Bloomberg, conform Agerpres. Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar exporturile sale spre piata europeana asigura aproximativ 40% din veniturile sale anuale de peste 100 de miliarde de dolari. In prezent insa grupul rus se confrunta cu scaderi de preturi peste hotare, in conditiile in care in majoritatea contractelor sale pretul gazelor naturale este legat de evolutia pretului petrolului, cu un decalaj de sase pana la noua luni. Pretul titeiului Brent a scazut cu 16% in acest an dupa o reducere de 48% in 2014. In plus, Gazprom se confrunta si cu o competitie crescuta pe masura ce SUA se pregatesc sa exporte primele cantitati de gaz natural lichefiat din Golful Mexic, scrie Bursa.ro.

Englezii, nemtii si americanii, principalii cumparatori de titluri de stat romanesti. Emisiunea record de eurobonduri efectuata saptamana aceasta de Romania a fost subscrisa in proportie semnificativa de investitori din Marea Britanie, Germania, Austria si America de Nord. Romania a emis pentru prima data obligatiuni in euro pe piata externa de capital cu maturitatea de 20 de ani. De asemenea, suma de 2 miliarde de euro atrasa este cea mai mare reusita de statul roman printr-o singura emisiune de obligatiuni. Ministerul Finantelor a imprumutat 1,25 miliarde euro pe 10 ani prin eurobonduri cu un randament de 2,84% si o rata a cuponului de 2,75%, respectibv 750 milioane de euro pe 20 de ani la un randament de 3,93%, cu un cupon de 3,875%, noteaza economica.net.

Holzindustrie Schweighofer castiga o actiune intentata de Greenpeace privind fabrica de la Reci. Holzindustrie Schweighofer a castigat in prima instanta actiunea intentata de Greenpeace in legatura cu autorizatia de mediu pentru fabrica de la Reci, judetul Covasna. Tribunalul Bucuresti a respins actiunea ca neintemeiata, Greenpeace fiind obligata sa-i plateasca cheltuielile de judecata companiei, se arata intr-un comunicat al Holzindustrie. „Castigarea acestui proces este o dovada clara a faptului ca acuzatiile aduse de Greenpeace si de alte organizatii de mediu la adresa Holzindustrie Schweighofer sunt false, nu au fundament in realitate. Le respectam ingrijorarea legata de posibile ilegalitati in industria lemnului, dar nu vom accepta sa devenim un tap ispasitor al problemelor asociate cu acest sector. Am creat un context de lucru curat, fara impact asupra mediului, le impunem furnizorilor standarde de lucru si am acceptat colaborarea doar in temeiul unei depline legalitati. Exploatarea forestiera este necesara, autoritatile sunt cele care reglementeaza conditiile acestei exploatari, iar Holzindustrie Schweighofer este o companie care respecta toate aceste conditii la nivel national si international”. Integral in Adevarul.ro.

Oficial: Motoarele Volkswagen EA 288 Euro 5 si Euro 6 nu au software-ul mincinos. Volkswagen a confirmat ca vehiculele echipate cu motoarele EA 288 Euro 5 si Euro 6 din Uniunea Europeana nu aveau instalat niciun software capabil sa pacaleasca testele de emisii. Drept urmare, modelele oferite in UE cu respectivele propulsoare sunt conforme cu cerintele legii si standardele de mediu. In prezent, Grupul Volkswagen lucreaza la o solutie tehnica menita sa readuca in standard toate vechiculele echipate cu unitatile EA 189. In ianuarie 2016, nemtii vor incepe actiunile de remediere, iar pana la finalul anului viitor, oficialii grupului spera ca toate vehiculele sa fie revizuite. In prezent, sunt dezvoltate masurile pentru fiecare gama de modele afectata si pentru fiecare an de fabricatie afectat si vor fi mai intai prezentate autoritatilor competente. Volkswagen va informa apoi, in urmatoarele saptamani si luni, proprietarii acestor autovehicule, scrie Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro