Sari direct la conținut

Business Report: Ieftinirea de 8% a energiei anuntata de Ministrul Energiei este falsa. Cu cat scad, in realitate, facturile de la 1 ianuarie; Daca nu ar fi fost ajutorul de stat si al Primariei, scandalul Elcen-Radet-ANRE nu ar mai fi existat;  Pagubitii Astra Asigurari isi vor incasa banii cel mai devreme in luna aprilie

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Ieftinirea de 8% a energiei anuntata de Ministrul Energiei este falsa. Cu cat scad, in realitate, facturile de la 1 ianuarie Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anuntat o ieftinire a energiei electrice cu 8%, in aceasta luna, fara a avea la mana un calcul complet. In realitate, ieftinirea este cu mult mai mica, doar 3,5 – 3,6%, si datorata exclusiv scaderii TVA. Taierea, in decembrie, de catre ANRE a tarifelor de distributie de electricitate a fost compensata de cresterea componentei de piata concurentiala in factura si de cresterea ponderii certificatelor verzi – subventia prin care toti romanii sunt obligati sa ajute producatorii de energie eoliana si fotovoltaica. Calculul lui Grigorescu a continut doar scaderea TVA si a tarifelor de distributie, de unde si rezultatul eronat la care a ajuns, scrie Economica.net.

Daca nu ar fi fost ajutorul de stat si al Primariei, scandalul Elcen-Radet-ANRE nu ar mai fi existat Pe fondul unor repetate intreruperi ale caldurii si apei calde in cartierele Capitalei, in situatia in care ELCEN mai beneficiaza de gaze de la Romgaz pana la sfarsitul acestei luni si in conditiile in care Primaria Bucuresti face imprumuturi bancare pentru a plati o parte din subventia agentului termic, presedintele Consiliului de Administratie al RADET Bucuresti, Gabriel Dumitrascu, a anuntat ca a dat in judecata Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, solicitand anularea a doua ordine ANRE pe motiv ca favorizeaza o subventie incrucisata. Altfel spus, o parte din costurile aferente producerii energiei electrice la ELCEN sunt aruncate in pretul energiei termice, dupa celebrul model al subventiilor incrucisate practicate pana la liberalizarea pietei de energie si separarea producatorilor in functie de combustibilul utlilizat, scrie EnergyCenter.

Raport Banca Mondiala: „Revolutia digitala” trebuie dublata de un mediu de business concurential, de educatie si de asigurarea bunei guvernante Pentru a avea parte de beneficiile pe care le fac posibile avansurile din domeniul tehnologiei informatiei si a comunicatiilor, statele, in special cele in curs de dezvoltare, trebuie sa continue imbunatatirea climatului economic, sa investeasca in educatie si sanatate si sa promoveze buna guvernanta, reiese dintr-un raport publicat joi de Banca Mondiala. „In state in care aceste fundamente sunt slabe, tehnologiile digitale nu au dus la sporirea productivitatii sau la reducerea inegalitatii. Tarile care completeaza investitiile in tehnologie cu reforme economice mai ample se bucura de dividende digitale sub forma unei cresteri mai rapide, a unui numar mai mare de locuri de munca si a unor servicii mai bune”, se arata in raportul citat, integral pe Curs de Guvernare.

Ryanair anunta o investitie de 100 mil. dolari pentru Romania si 430 de locuri de munca Una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, Ryanair, prezenta pe segmentul low-cost, a anuntat o investitie de 100 de milioane de dolari odata cu deschiderea unei baze pe Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia”. Baza va fi operationala incepand cu data de 1 noiembrie. Anuntam deschiderea rutei Timisoara – Bucuresti cu o frecventa de doua zboruri pe zi, dar si a altor sase rute internationale catre Berlin, Bruxelles Charleroi, Dusseldorf Weeze, Frankfurt Hahn, Londra Stansted si Milano Bergamo, care vor servi 575.000 de clienti intr-un an, respectiv vor sustine 430 de locuri de munca, conectate activitatilor aeroportului”, a declarat David O’Brien, Chief Commercial Officer al Ryanair. Potrivit acestuia, prin alocarea unei aeronave, compania investeste 100 de milioane de dolari in regiunea Banat, anunta Capital.

Pagubitii Astra Asigurari isi vor incasa banii cel mai devreme in luna aprilie Hotararea de a deschide procedura de faliment a Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA, luata de tribunalul Bucuresti in data de 3 decembrie 2015, a fost atacata in apel pe data de 16 decembrie, iar sedinta de judecata fost stabilita pentru data de 4 aprilie 2016. Este ultima cale de atac a actionarului Dan Adamescu, iar „in cazul in care decizia tribunalului va fi definitiva, plata despagubirilor de catre Fondul de Garantare al Asigurarilor (FGA) poate incepe imediat”, dupa cum a declarat Carmen Radu, presedinte al FGA, integral pe Economica.net.

Contrabanda cu tigarete – in crestere abrupta Piata neagra a tigaretelor din tara noastra a crescut, in noiembrie 2015, pana la 17,5%, comparativ cu 14,8%, in septembrie, potrivit datelor companiei de cercetare Novel Research. Contrabanda cu tigarete a atins, in zona nord-est, cea mai ridicata pondere din ultimii cinci ani, 47,5%, iar acesta regiune ramane, si in 2015, la fel ca in anul precedent, regiunea cea mai afectata de piata neagra, urmata de nord-vest, care continua o tendinta ascendenta, ajungand in luna noiembrie la 30,3%, a declarat Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research, informeaza Bursa.ro.

Rabla 2016 – Programul va continua dupa aceleasi reguli Programul Rabla reprezinta unul dintre putinele proiecte care au prins la noi in tara. In ultimii ani, romanii au prins apetitul masinilor noi, iar tichetele valorice oferite de Guvern au reprezentat un punct de pornire bun pentru clienti. Pornind de la aceste argumente, Programul Rabla va continua si in 2016. Momentan, Ministerul Mediului nu a stabilit inca bugetul pe 2016, insa ne asigura ca proiectul va functiona dupa aceleasi reguli. In aceste conditii, prima de casare va fi de 6.500 de lei la care se adauga diverse bonusuri in functie de emisiile si de tipul sistemul de propulsie al masinii. In 2015, au fost puse la dispozitie 20.000 de tichete valorice pentru persoane fizice si inca 5.000 pentru persoanele juridice, informeaza Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro