Business Report: Investitiile statului la baza militara Smardan, la secret; S-a declansat Jihadul fiscal in Europa: Afaceristii trec peste granite teancuri de bani cash; Bancile austriece "parasesc" incet Romania. Cate miliarde de euro au plecat in ultimii ani?
Investitiile statului la baza militara Smardan, la secret. Investitiile statului din banii publici in diverse obiective de interes national raman, in continuare, un subiect invaluit in secretomanie, autoritatile avand, deseori, dificultati in furnizarea unor informatii precise pe marginea acestui subiect. Un astfel de exemplu este cel al investitiilor de circa 1 miliard de euro pe care statul urma sa le faca, incepand cu 2006, in amenajarea unor baze militare la noi in tara. Astfel, Ministerul Apararii Nationale a anuntat, in 2006, ca va amenaja doua baze militare langa poligoanele de la Cincu si Malina-Smardan, printr-o investitie totala de 3,4 miliarde de lei (circa 960 milioane de euro) din bugetul de stat, termenul estimat pentru finalizarea lucrarilor fiind anul 2012, potrivit unui comunicat, din acea vreme, al ministerului delegat cu realizarea acestei investitii. Poligonul de tragere „Smardan” se afla in partea de sud a judetului Galati, la 15 kilometri de municipiul Galati, pe teritoriul comunei Smardan, si foarte aproape de locul unde s-au produs in ultima perioada cateva sute de cutremure, scrieBursa.ro.
S-a declansat Jihadul fiscal in Europa: Afaceristii trec peste granite teancuri de bani cash. Aparent, nu este nimic extraordinar la un om de afaceri imbracat lejer asteptand pe peron trenul de Paris, cu exceptia plicurilor pe care le are la el si care sunt umplute cu 350.000 de euro in numerar, bani care au fost confiscati de agentii vamali francezi cand el se pregatea sa plece in Belgia. Pasagerul, Boris Boillon (43 de ani), este fost ambasador francez in Irak si Tunisia, cu doua diplome eliberate de universitati prestigioase si detinator al medialiei Legiunea de Onoare. Dar pentru agentii vamali, care i-au confiscat banii in iulie, era doar unul dintr-un numar in crestere de asa-numiti „navetisti de cash”, anuntaCapital.ro.
BNR trebuie sa propuna un plan de restructurare a creditelor neperformante. Banca Nationala a Romaniei trebuie sa elaboreze, pana la finele acestui an, un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene. „BNR va elabora pana la finele anului un studiu detaliat despre motivele pentru care bancile din Romania nu iau masuri pentru a reduce creditele neperformante si de ce provizioanele pentru aceste credite sunt inca in bugetul bancilor. BNR trebuie sa propuna apoi un set de masuri pentru restructurarea creditelor, intrucat existenta acestora cauzeaza cresterea costurilor de imprumut in intregul sector bancar”, au declarat surse oficiale, informeazaEconomica.net.
Semnal pentru sistemul sanitar: Durata de viata fara sanatate a crescut cu 50% in 4 ani. Din 2007 si pana in 2011, speranta de viata fara a beneficia de sanatate a crescut cu aproape 50% atat pentru barbati cat si pentru femei, potrivit datelor publicate de Institul National de Statistica. Evolutia foarte rapida a acestui indicator spre media europeana se constituie intr-un semnal de alarma si necesita alocarea timpurie de resurse pe termen lung pentru persoanele de varsta a treia in domeniul sanitar. La intrarea in Uniunea Europeana, speranta de viata sanatoasa era foarte aproape de media europeana la barbati si exact la nivelul acestei medii pentru femei. Insa, speranta de viata semnificativ mai redusa la noi decat la nivelul mediei UE determina un decalaj de peste cinci ani in speranta de viata fara a beneficia de sanatate deplina, scrieCursdeguvernare.ro.
Singapore: paradis fiscal sau centru financiar? Atributele care au ajutat Singapore sa devina cel mai bun loc pentru afaceri din intreaga lume ameninta sa pecetluiasca imaginea de „paradis fiscal” a orasului-stat. De opt ani la rand, economistii Bancii Mondiale au plasat Singapore pe primul loc in topul celor mai bune locuri pentru afaceri. Cu o rata a somajului de 2%, una dintre cele mai mici din lume, autoritatile de aici au elaborat un plan pentru a atrage cat mai multi imigranti pana in 2030 pentru a se asigura ca dezvoltarea orasului-stat isi atinge potentialul – aceasta in contextul in care dezbaterea privind imigrantii pune pe jar SUA si UE. Cum se traduc rapoartele seci ale analistilor pe strazile singaporeze? Canioane formate de zgarie-nori si prin siruri parca fara sfarsit de containere din port. Anul trecut, economia a inregistrat o crestere de 2,1%, anuntaAdevarul.
Ionel Blanculescu: „Ne reconectam la piete extra europene sa iesim din captivitatea UE”. Tara noastra a inceput sa se reconecteze la piete din afara Uniunii Europene, ca sa iasa din „captivitatea UE”, dupa cum ne-a spus Ionel Blanculescu, analist economic si consilierul onorific al premierului Victor Ponta. Potrivit domniei sale, Romania se indreapta catre zone precum Asia Centrala sau Turcia, privind catre Golful Persic si Federatia Rusa. „Tara noastra se reconecteaza la aceste piete pentru a iesi din captivitatea UE, care, probabil, in scurt timp, ne va oferi o marja de profit foarte mica, avand in vedere situatia economica in care se afla”. Ionel Blanculescu ne-a precizat ca acesta este unul dintre motivele care va sta la baza faptului ca anul viitor va fi diferit de cel in curs, din punct de vedere economic, informeazaBursa.ro.
Bancile austriece „parasesc” incet Romania. Cate miliarde de euro au plecat in ultimii ani? Cei mai importanti actionari din sistemul financiar romanesc, bancile austriece, si-au redus expunerea pe tara noastra cu peste 4 miliarde de euro in ultimii doi ani, arata un studiu al Bancii Nationale a Austriei in care Romania este, alaturi de Ucraina, un exemplu negativ in ceea ce priveste afacerile Vienei in Europa Centrala si de Est La sfarsitul lunii iunie 2013, expunerea totala a bancilor austriece pe Romania se ridica la aproximativ 26,7 miliarde de euro, cu 2 miliarde de euro mai putin decat in iunie 2012, arata studiul „acts on Austria and its banks” , realizat de banca centrala a Austriei. Comparativ cu anul 2011, reducerea depaseste 4 miliarde de euro, scrieCapital.ro.
BMW Seria 5 va trece la 3 cilindri! Mai multe zvonuri din presa auto germana dau ca sigura aparitia unui propulsor in 3 cilindri, pe viitoarea generatie BMW Seria 5. La nivel international, ofesiva blocurilor in 3 cilindri este mai puternica decat oricand, dupa ce un astfel de motor a castigat titlul de Motorul Anului doi ani la rand (2012 si 2013) – propulsorul de 1,0 litru EcoBoost de la Ford. Incurajat de succes, constructorul american nu a ezitat sa introduca acest motor pe modele din ce in ce mai mari. O idee care, iata, i-a dat de lucru unui alt gigant din industria auto, BMW. Conform revistei germane Auto Bild, urmatoarea generatie BMW Seria 5 va avea in gama si o motorizare in 3 clindri, de 1,5 litri si 150 CP. Spre deosebire de micul EcoBoost pe benzina de la Ford, in cazul BMW va fi vorba de un agregat turbo diesel. Puterea avansata de publicatia geermana pare veridica, avand in vedere ca actuala Serie 5 are, la intrarea in gama, un diesel de 143 CP, pe versiunea 518d. Si consumul mediu va fi pe masura: doar 3,9 litri/100 km, un adevarat record in aceasta categorie, anunta24auto.ro.