Sari direct la conținut

Business Report: Investitorii britanici vor sa cumpere mai multe mine in Romania; Companiile-mamut cu cei mai multi angajati din primele 10 orase ale tarii; China a injectat peste 23 miliarde dolari in sistemul financiar

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Investitorii britanici vor sa cumpere mai multe mine in Romania. Producatorul de minereu Vast Resources, printre ai carui actionari se regasesc fonduri de investitii precum Barclays, a anuntat recent ca intentioneaza sa-si extinda operatiunile din Romania prin noi achizitii, dupa ce a investit 4 mil. dolari in doua mine din Suceava si Baia Mare. Dupa ce la inceputul lunii iulie Vast Resources a cumparat 50,1% din Sinarom Mining Group, care detine cariera Manaila din judetul Suceava, producatorul a efectuat saptamana trecuta prima sablare a carierei, care detine 1,8 milioane de tone de minereu polimetalic, si a inceput productia pe platforma de la Iacobeni. Intentia companiei este de a exploata intr-un ritm de 10.000 de tone de minereu pe luna. Operatiunile locale ale Vast Resources sunt coordonate de Andrew Prelea, fiul fostului consul onorific al Australiei la Bucuresti, George Prelea. Familia Prelea a dezvoltat mai multe proiecte rezidentiale in Tunari (circa 420 de locuinte), langa Bucuresti, si a construit locuinte pentru angajatii Ministerului Apararii. Printre actionarii Vast Resources, companie listata pe piata alternativa a Bursei de la Londra, se regasesc firme cu renume international precum Barclays, Hargreaves Lansdown sau Investec Wealth & Investment, scrieCapital.ro.

Companiile-mamut cu cei mai multi angajati din primele 10 orase ale Romaniei. Economica.net a intocmit lista primelor cinci companii cu cei mai multi salariati din cele mai mari 10 orase ale tarii: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Brasov, Galati, Ploiesti, Oradea. Din cele 10 orase analizate, doar doua, ambele din vest, au numai angajatori privati in top cinci companii cu cei mai multi salariati in 2014. Iata cele mai importante concluzii pe baza datelor care ne-au fost comunicate de ONRC: Majoritatea companiilor din clasament au facut angajari in cursul anului trecut. Cele mai mari cinci companii din Bucuresti au facut concedieri in 2014 si patru dintre ele sunt de stat. Autoliv Romania din Brasov a angajat cei mai multi oameni, dintre cele 50 cele mai mari companii din cele mai importante orase ale tarii. Posta Romana a renuntat la cei mai multi oameni in 2014. Doar doua orase (din cele mai mari 10), ambele din vest, Timisoara si Oradea, au numai angajatori privati in clasamentul companiilor cu cei mai multi salariati in 2014. Companiile din BUCURESTI care aveau cei mai multi angajati in 2014. Cele mai mari cinci companii-mamut din Capitala au facut concedieri in 2014, anuntaEconomica.net.

China a injectat peste 23 miliarde dolari in sistemul financiar. Banca Populara a Chinei (PBOC) a anuntat, ieri, ca a injectat 150 miliarde yuani (23,4 miliarde de dolari) in sistemul financiar pentru a creste lichiditatea, conform Bloomberg. Banca a redus, de asemenea, dobanzile la creditele pe un an si la depozite cu 25 puncte de baza, la 4,6%, respectiv 1,75%. Xinhua – agentia de stiri a Chinei – citeaza un oficial PBOC, care a spus ca devalorizarea yuanului din 11 august este un raspuns la miscarea asteptata a Federal Reserve (FED) de a ridica rata dobanzilor, in septembrie. Yao Yudong, seful Institutului de Cercetare in Finante din cadrul PBOC, a declarat ca asteptarile privind cresterea (n.r. dobanzii Fed) au fost factorul declansator al miscarilor recente din piete. El spune ca Fed ar trebui sa aiba rabdare pana cand inflatia din SUA atinge tinta de 2%, informeazaBursa.ro.

Microsoft Office 2016 ar putea fi lansat in mai putin de o luna. Cei de la Microsoft ar putea lansa noul pachet Office 2016 pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an. Microsoft pare a fi pregatita sa lanseze cea mai noua versiune a pachetului Office pentru Windows pana la finalul lunii vitoare, dupa cum relateaza cei de la Verge. Din cate se pare, Office 2016 va veni cu o noua tema, identica celei care poate fi intalnite pe variantele de iOS, Max si Android. Compania din Redmond a imbunatatit cateva dintre cele mai importante aspecte din Office. Acestea vizeaza functia de cautare, atasamentele, stocarea si performantele din timpul livrarii de email-uri. De asemenea, inserarea de imagini in Word 2016 si in Excel 2016 va fi efectuata intr-un mod diferit, scriePlaytech.ro.

Dacia trece la Euro 6 in Marea Britanie. Dacia a introdus pe piata din Marea Britanie o versiune revizuita a unitatii de 1,6 litri benzina pentru Duster. Motorul dezvolta acum 115 CP, cu 10 CP mai mult fata de versiunea anterioara si 156 Nm, reprezentand o crestere de 8 Nm. Noua unitate va fi disponibila alaturi de o cutie manuala cu cinci sau sase trepte, dar si varianta 4×2 sau 4×4. Desi vorbim despre performante mai ridicate, motorul se lauda cu emisii mai mici. Astfel, propulsorul de 1,6 litri 16 valve emite 155 de grame de CO2 per kilometru, in cazul versiunii 4￯4 a lui Duster si 145 grame de CO2/km in cazul variantei 4z2. Pe scurt, unitatea trece la norma de poluare Euro 6. De asemenea, motorul va fi disponibil in versiunea standard cu Start-Stop, ceea ce se traduce nu doar prin emisii mai mici, ci si printr-un consum redus, anuntaAuto-Bild.ro.

Excedentul bugetar a atins 1,06% din PIB in primele 7 luni ale anului. Executia bugetului general consolidat pe primele sapte luni ale anului 2015 s-a incheiat cu un excedent de 7,4 miliarde lei, respectiv 1,06% din PIB, fata de un deficit de 1,01 miliarde lei, respectiv 0,15% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014, conform datelor publicate marti de Ministerul Finantelor Publice. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 132,8 miliarde lei, reprezentand 19% din PIB, au fost cu 9,9% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu 0,9 puncte procentuale. Potrivit MFP, S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din TVA (15,5%), impozitul pe venit (13,3%), impozit pe profit (10,7%), venituri nefiscale (18,1%) si accize (6,9%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,5% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii, informeazaCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro