Sari direct la conținut

Business Report: KMGI: Vom folosi toate mecanismele legale pentru a proteja investitiile realizate de la momentul achizitiei Rompetrol; Producatorii romani de mobila cresc doar pentru ca vand pentru straini; Ce este astazi Uniunea Europeana? Sa recitim cateva texte fondatoare

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Vom folosi toate mecanismele legale pentru a proteja investitiile realizate de la momentul achizitiei Rompetrol.KazMunayGas si KMG International nu au fost informate oficial de existenta unor investigatii precum cele mentionate in comunicatul de presa al DIICOT, referitoare la activitati din perioada 1998 – 2003, la momentul achizitiei actiunilor The Rompetrol Group NV (in 2007), precizeaza reprezentantii KMGI, intr-un comunicat remis AGERPRES, subliniind ca vor folosi toate mecanismele legale, atat la nivel local, cat si international, pentru a proteja investitiile realizate de la momentul achizitiei, potrivit Agerpres, citat deEconomica.

Producatorii romani de mobila cresc doar pentru ca vand pentru straini.Producatorii authotoni de mobila activeaza intr-o piata competitiva, dominata de multinationale cu capital strain. Dupa un an plin de provocari, ei se arata increzatori cu privire la evolutia industriei de mobila din tara datorita contextului economic favorabil, precum cresterea consumului, reducerea TVA-ului sau crestrea constructiilor de locuinte, arata cel mai recent studiu „De la antreprenori pentru antreprenori – industria de mobila” al Financial Trends. Studiul arata ca 69% dintre producatorii de mobila estimeaza ca, pana la finele anului, le va creste cifra de afaceri, 26,8% ca va stagna, in timp ce numai 4,2% se asteapta la pierderi. Mare parte dintre acestia au estimat cresteri realiste ale businessului in 2016. Mai exact, cei care se asteapta la cresteri de peste 25% sunt cei care, la ora actuala, au un potential urias, cata vreme aceia care se asteapta ca cifra de afaceri sa stagneze nu au, in prezent, o pozitie dominanta in piata. Astfel, 63,4% dintre ei sustin ca le vor creste afacerile intre 0 si 25%, 16,9% preconizeaza o majorare intre 26% si 50%, 4,2% o crestere cuprinsa intre 76 si 100%, in timp ce doar 1,4% se asteapta la cresteri de peste 200%, informeazaCapital.

Peste 12.000 miliarde dolari trimisi in paradisuri fiscale din statele emergente.Peste 12.000 de miliarde de dolari au iesit din Rusia, China si alte tari emergente, fiind depozitate in prezent in conturi off-shore, anunta luni publicatia The Guardian, care citeaza un studiu realizat de Universitatea Columbia. Analiza este publicata in perioada in care premierul David Cameron se pregateste sa gazduiasca un summit anticoruptie la care urmeaza sa participe lideri mondiali. Potrivit unui studiu, care s-a efectuat pe o perioada de 18 luni, iesirile de capital din statele in curs de dezvoltare catre off-shore-uri au cunoscut in ultimii ani o crestere semnificativa, in special in Rusia si China, potrivitCurs de Guvernare.

Ce este astazi Uniunea Europeana? Sa recitim cateva texte fondatoare.Europa a parut sa se abata din drumul ei, abandonandu-si propriile surse si lansandu-se, fara instrumente de navigatie, pe o traiectorie necunoscuta. De fapt ne-ar trebui tuturor o infuzie de bun simt britanic. La 9 mai 1950 ministrul de Externe al Frantei, Robert Schuman, anunta un plan menit sa puna bazele unei Europe unite, prin punerea laolalta a productiilor franceze si germane de carbune si otel: „Europa, spunea el, nu se va face dintr-o data si nici dupa un plan general: ea se va inchega prin realizari concrete, capabile sa suscite o solidaritate de fapt.” Preluand o idee a lui Jean Monnet, Robert Schuman intelesese ca numai prin punerea in comun a resurselor industriale vitale s-ar fi putut crea premisele pacii. Dar filonul eurofil, care incepea sa se manifeste efectiv odata cu planul Schuman-Monnet, isi avea radacini mai vechi, dezvoltate inca inainte de al Doilea Razboi Mondial, intr-o ambianta morala extrem de diferita de cea pe care o traim astazi. De fapt, n-ar fi gresit sa spunem ca am uitat in buna masura sensul originar al ideilor pe care s-a fondat Uniunea Europeana, scrieDeutsche Welle.

Martie 2016: cand cresterea veniturilor „patineaza”. Decalaj de aproape 20% intre cresterea puterii de cumparare si cresterea productivitatii muncii.Castigul salarial mediu net anuntat de INS pentru luna martie 2016 a fost de 2.051 lei, in crestere cu ceva mai mult de cinci procente fata de luna precedenta. Puterea de cumparare a urcat la 156,1% in raport cu cea de referinta din luna octombrie 1990 (ultima de dinaintea liberalizarii preturilor). Este pentru prima data cand pragul de 2.000 de lei a fost trecut intr-o luna in care nu s-au acordat prime de sarbatori. Exprimat in moneda unica europeana, castigul salarial mediu net a fost de 459 euro in termeni nominali. Cu acesti bani, s-au putut cumpara marfuri si servicii in valoare de 921 euro la preturile medii din UE (tinand cont de preturile mai mici de la noi). Precizam ca am utilizat cursul de schimb din luna in care s-a incasat efectiv salariul, informeazaCurs de Guvernare.

TAROM lanseaza zborul intre Bucuresti si Hamburg, la preturi ce pornesc de la 95 de euro.Compania nationala de transport aerian TAROM a lansat, luni, o noua ruta, respectiv Bucuresti – Hamburg, la preturi ce pornesc de la 95 de euro. Potrivit unui comunicat al companiei, remis luni, cursa inaugurala are un grad de incarcare de 75%. „Ne face placere sa anuntam pasagerilor nostri lansarea unei noi rute directe catre Germania, Bucuresti – Hamburg. Avand in vedere ca Hamburg este al doilea oras ca marime din Germania si al treilea cel mai mare port din Uniunea Europeana, consideram ca ruta Bucuresti – Hamburg va avea un potential mare de trafic si reprezinta o noua deschidere catre lume pentru pasagerii nostri. TAROM conecteaza Romania cu ”Gateway to the World”, asa cum este denumit orasul Hamburg. Cursa inaugurala de astazi are un factor de incarcare de 75%, ceea ce este o buna premisa pentru traficul viitor’, a declarat directorul general interimar TAROM, Gabriel Stoe, potrivitCapital.

Strainii pun tot mai multi bani in proprietati romanesti pentru ca sunt mai ieftine.Randamentele mai atractive decat in Polonia, Cehia sau Ungaria au motivat investitorii imobiliari straini sa-si creasca expunerea pe Romania. Ei au incheiat in primele trei luni ale anului tranzactii cu 30% mai valoroase decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor JLL. Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania in primul trimestru a totalizat 180 de milioane de euro, peste jumatate, 96 milioane de euro, reprezentand vanzari de proiecte de birouri din Bucuresti. De asemenea, proiectele industriale si logistice au ramas si in acest an in atentia investitorilor atragand peste o treime din tranzactiile cu active imobiliare din primul trimestru, in suma de 57 milioane de euro. Restul tranzactiilor a avut ca obiect spatiile de retail, cu un total de 28 de milioane de euro, informeazaCapital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro