Business Report: Lantul de magazine Domo a lasat in urma datorii de 48,3 milioane de euro; Darea in plata – "ticalosenia" care scandalizeaza sistemul bancar; Proiect de lege: Timbrul de mediu se transforma in impozit anual
Darea in plata – „ticalosenia” care scandalizeaza sistemul bancar. Legea a coalizat sistemul bancar, speriat de pierderile de miliarde de lei pe care ar putea sa le suporte, si care este sub aripa protectoare a BNR, intr-un adevarat bloc compact care face lobby puternic pentru a bloca intrarea in vigoare a legii. Initiativa este primita cu optimism, insa de zeci de mii de romani restantieri, in special cei care au credite in valuta, sufocati de costurile in crestere ale imprumuturilor contractate. Asociatiile de bancheri pe de-o parte, trimit scrisori alarmante la presedintele Klaus Iohannis in care ameninta ca pun lacatul pe usa sau restrictioneaza pana la maximum accesul la creditarea ipotecara. Pe de alta parte, Banca Nationala isi foloseste polii de putere pentru a explica de ce aceasta lege este o catastrofa nu numai pentru sistemul bancar, dar si pentru clientii bancilor vizati de aceasta lege. Perceptia celor vizati este diferita, insa. „Am contractat in 2007 un credit in franci elvetieni, echivalentul a 80.000 de euro, atunci, pentru achizitia unui apartament de trei camere in Capitala. Dupa ce valoarea unui franc aproape s-a dublat, nu am mai putut achita rata. Banca mi-a luat casa, insa am ramas in continuare cu povara creditului. In conditiile in care mai am de platit 20.000 de euro”, a declarat pentruCapital.ro, Andreea, un client al unei banci comerciale din Romania.
Probleme mari la fosta Domo Retail. Lantul de magazine a lasat in urma datorii de 48,3 milioane de euro. Fosta Domo Retail SA, compania aflata in insolventa care a administrat in trecut magazinele electroIT DOMO, are datorii de 213,6 milioane de lei (aproximativ 48,3 milioane de euro). Compania Family Home Concept SRL (FHC), fosta Domo Retail SA care opera lantul de magazine de electrice si electrocasnice DOMO si care a intrat in insolventa in vara acestui an, a lasat in urma aproximativ 213,6 milioane de lei (aproximativ 48,3 milioane de euro), potrivit tabelului preliminar al creantelor pus la dispozitiaEconomica.netde catre Termene.ro. Mare parte din bani, in cazul in care acestia vor fi recuperati, vor ajunge insa in Bulgaria, la Corporate Commercial Bank AD, institutia de credit care a tinut in viata business-ul Domo incepand din 2013 si care a intrat in insolventa dupa ce actionarul majoritar, Tsvetlan Vassilev, ar fi sustras peste 100 de milioane de euro din conturile institutiei. Este vorba despre 77,8 milioane de lei, adica 36,4% din totalul creantelor admise.
Sistemul energetic si siguranta energetica nu au probleme cu iarna, ci cu viziunea strategica ce lipseste. Producatorii de energie electrica din surse regenerabile par sa aiba un ascendent la noul ministru al Energiei. In conditiile in care de cateva zile incoace aportul energiei verzi in productia de energie este absolut nesemnificativ, iar termocentralele functioneaza aproape la capacitate, luarea unei decizii in ceea ce priveste sprijinul pentru investitorii in industria regenerabilelor devine o capcana din ce in ce mai mare. Politicos, recunoscandu-si limitele, ministrul Energiei, Victor Grogorescu, declara ieri ca „ii roaga pe colegii de la ANRE” sa revizuiasca cota de certificate verzi pentru anul viitor. In acelasi timp, noul ministru se da de ceasul mortii sa asigure programul de iarna pentru sistemul energetic, cu toate ca aici singura problema o reprezinta Bucurestiul. Despre ce se intampla in tara cu apa calda si caldura, nu prea intereseaza pe nimeni, informeazaEnergy-Center.ro.
Bizareriile Bugetului 2016: Numai suplimentarea „cheltuielilor sociale” la Interne si Aparare costa peste un miliard de euro. Pentru autostrazi se aloca mai putin de jumatate. Bugetele a opt ministere ar urma sa creasca in 2016 fata de executia preliminara din acest an. La sase dintre acestea, cresterile sunt de peste 10%. Dupa cum era de asteptat, o parte din alocarile suplimentare ce au fost facute pentru a acomoda majorarile de salarii din sectorul public. De asemenea, doua ministere au cheltuieli suplimentare substantiale cu asistenta sociala, ca urmare a reintroducerii pensiilor speciale pentru militari, politisti si alti functionari din sistemul de Aparare: peste un miliard de euro alocari suplimentare. In alte cazuri, alocarile suplimentare s-au facut pentru cheltuieli legate de investitii, un capitol bugetar unde executivul a fost optimist in anii anteriori, unde insa executia a fost sub asteptari. Investitiile, atat cele de la buget cat si cele aferente fondurilor europene, ar urma sa insumeze 37,6 miliarde de lei in 2016, in crestere fata de executia din acest an, scrieCursdeguvernare.ro.
Proiect de lege: Timbrul de mediu se transforma in impozit anual. Timbrul de mediu pentru autovehicule ar putea fi transformat in impozit anual. Acesta ar urma sa fie platit esalonat, pe durata de utilizare a masinii, cu o transa mai mica la inceput, dar a carei valoare va creste in fiecare an. Pe scurt, vorbim despre o structura de tip „Poluatorul plateste”. In prezent, timbrul de mediu se calculeaza in functie de emisiile de CO2 ale vehiculului in cauza si in functie de vechimea masinii. Cu cat o masina este mai veche cu atat se aplica o cota de reducere mai mare. Justificarea este simpla; masina mai veche polueaza mai mult, dar va ramane in parc o perioada mai scurta de timp. Noul proiect mentine calculul raportat la emisiile de CO2 si elimina reducerea acordata. Valoarea de plata va fi calculata anual si va fi transformata in impozit, anuntaAuto-Bild.ro.
Cum poti obtine 150.000 de euro din training. Alexandru Baltat a pornit cu o investitie de 75 de euro si a pus bazele unui proiect prin care ofera traininguri, conferinte si seminarii, in cadrul carora participantii fac schimb de know-how din domenii variate, iar in trei ani a ajuns la afaceri de 150.000 de euro. La nivel european, anul trecut au fost estimati aproximativ 40,6 milioane de antreprenori, arata un studiu al Comisiei Europeane din 2014. Doar in Romania, in ultimii sase ani au fost raportate peste 620.000 de companii nou infiintate. Iata cum tot mai multi tineri aleg sa porneasca business-uri pe cont propriu, iar una dintre cele mai dificile sarcini cu care se confrunta este aceea de a veni cu planuri de marketing aplicabile, pentru ca pe piata apar din ce in ce mai multe produse competitive, spune Alexandru Baltat, tanarul antreprenor care a dezvoltat proiectul Train Your Brain in 2012, renuntand la un job cu program fix. In opinia sa, la inceput, viata de antreprenor nu implica automat libertate si independenta financiara, mai ales ca a-ti face singur programul pare mai mult o iluzie, informeazaCapital.ro.
Pretul motorinei a coborat sub 5 lei in Bucuresti. 4,73 lei, in tara. Titeiul se apropie de minimele de pret pentru ultimii sase ani, astfel incat distribuitorii de carburanti din Romania isi ajusteaza si ei preturile din benzinarii. Petrom a ieftinit, azi, motorina comercializata in statiile proprii cu 5 bani, astfel incat, carburantul a ajuns iar sa coste mai putin de 5 lei in cateva benzinarii din Bucuresti. Astfel, in statia din Soseaua Alexandriei, sectorul 5, motorina costa 4,98 lei pe litru, in timp ce, pe Soseaua de Centura, comuna Chitila, aceasta costa 4,96 de lei pe litru. In strada Jiului, sectorul 1, motorina costa fix 5 lei pe litru. Tot atat costa si in statia de pe Soseaua Straulesti. Pretul benzinei a ramas neschimbat si se situeaza, in Bucuresti, in intervalul 5,1 5,2 lei pe litru. In tara, motorina a ajuns aproape de 4,7 lei. In Secuime, unde gasim cea mai ieftina motorina din tara, pretul este de 4,73 de lei pe litru in ambele statii Petrom din Odorheiul Secuiesc. In majoritatea localitatilor in care exista benzinarii Petrom, in aceasta regiune a Romaniei, motorina este sub 5 lei litrul, ba chiar sub 4,9 lei. In schimb, benzina este scumpa peste 5 lei, ajungand si pana la 5,2 lei, scrieEconomica.net.