Sari direct la conținut

Business report: Legea Bugetului de stat pe masa parlamentarilor: Şefa de la Sănătate a primit 500 de milioane de lei pentru programul vitamina D/ Parlamentarii nu vor să renunţe la subvenţiile de milioane de euro pentru partide

HotNews.ro
business, Foto: Colaj foto
business, Foto: Colaj foto

Cu mare întârziere, Legea Bugetului de stat intră în dezbaterea parlamentarilor. Comisiile de buget-finanţe din Parlament au avizat favorabil bugetele mai multor instituţii şi ministere, urmând ca lucrările să fie reluate, a doua zi. De asemenea, bugetele serviciilor de informaţii şi SPP au fost amânate pentru marţi. Cei mai mulţi dintre ei s-au lăudat cu bani în plus şi proiecte noi. Şefa de la Sănătate a primit 500 de milioane de lei pentru programul vitamina D pentru copii, iar la Educaţie s-a votat ca în şcoli elevii să primească o masă caldă. Dragnea a venit astăzi cu două amendamente care au fost aprobate, astfel că bugetul de la SIE a fost diminuat și dorința lui de a cumpăra Vitamina D pentru copii se va îndeplini. Modificările nu au rămas fără reacție, astfel că SRI avertizează că „reducerea fondurilor poate vulnerabiliza capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini atribuţiile la parametri optimi, cu posibile riscuri chiar de ordin strategic”. La discuții nu a fost prezent, însă, Tudorel Toader. Președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a criticat dur proiectul de buget prezentat de Ministrul Justiției și faptul că Tudorel Toader „nu a avut curaj să vină în Parlament“. Cazanciuc a spus că execuția bugetară prezentată de Ministerul Justiției este cea mai mică din ultimii 20 de ani, iar bugetul de investiții pentru acest an, de doar 8 milioane de lei, este „inadmisibil“. La fel de inadmisibilă a fost considerată și propunerea de a reduce bugetele patidelor. Comisiile reunite pentru administrație au respins, luni, propunerea ca statul să nu mai subvenționeze partidele politice, iar banii să ajungă la copii și bolnavi, scrie Libertatea.

Guvernatorul Mugur Isărescu iese la bătaie deschis, explicit, concentrat nu numai pe Darius Vâlcov, ci și pe întreaga retorică anti-bănci, anti-Robor, anti în general. Atâta doar că acesta este principalul pilon de comunicare pe care PSD și l-a ales pentru acest an electoral, cel puțin, scrie Moise Guran pe blogul său. Preţurile vor creşte şi anul acesta, aşa că inflaţia va fi în medie cu 3% mai mare ca anul trecut. Anunţul a fost făcut de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. ”Trebuie să fim foarte atenţi, să nu băgăm căruţa în șanț”, a declarat acesta, care a calificat atacurile asupra BNR, din ultima vreme, drept ″jalnice şi iresponsabile″⁣. Guvernatorul BNR a explicat, din nou, luni, cum funcționează indicele ROBOR și a pledat pentru ruperea în totalitate a taxei pe activele bancare de indicele ROBOR, explicând că taxa pe activele bancare afectează politica monetară a băncii centrale. Potrivit Profit.ro Isărescu a arătat că acest lucru nu poate fi discutat și că legarea taxei de piața monetară poate afecta capacitatea BNR de a apăra leul și de a folosi politica monetară. Ca reacție, consilierul prim-ministrului, Darius Vâlcov, a declarat duminică seară că nu se pune problema schimbării ROBOR, însă Guvernul, Banca Naţională şi băncile trebuie să ajungă la un consens în această privinţă. Mai mult, Darius Vâlcov, a declarat duminică, la Antena 3, întrebat dacă ţinteşte postul de guvernator BNR, că în opinia sa nici actualul guvernator al BNR Mugur Isărescu nici el nu pot ţinti acest post.

Bun de citit:

Migranții pe piața muncii – căutați, dar discriminați. Se caută cu disperare migranți? Învățători, polițiști, funcționari fiscali – în serviciul public este cea mai mare nevoie de noi angajați. În ciuda șanselor profesionale mai bune, prejudecățile nu se lasă înlăturate, scrie DW.

Haos pe piața produselor tradiționale românești! Unele sunt aduse din Ungaria, altele sunt făcute în abatoare. De câțiva ani suntem aproape „bombardați” cu produse tradiționale. Fie că sunt în piețe, la târguri ori în standuri special amenajate prin marile magazine, toate promit că „sunt după o rețetă originală”, „au ingrediente românești!”, „n-au aditivi sau consevanți”, scrie Libertatea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro