Business Report: Lista bancilor cu care ANPC se judeca pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele; Decizia ProTV de a iesi din lista must-carry incepe sa se simta in buzunarul abonatilor; Bilantul economic al USL. Ce a promis si ce a facut guvernul Ponta 2
Bilantul economic al USL. Ce a promis si ce a facut guvernul Ponta 2. Una dintre curiozitatile politicii romanesti, a actului de guvernare/administrare pe care il presupune exercitarea puterii publice, este ca ofera momente de bilant cand te astepti mai putin, cand nu exista nicio borna si niciun motiv de bilant. Un astfel de moment este asteptatul final a ceea ce am numit guvernul Ponta 2. La nici doi ani de la preluarea puterii (sfarsitul guvernului Ungureanu in aprilie 2012 in urma unei motiuni de cenzura), iata ca premierul Victor Ponta se pregateste sa vina in fata Parlamentului cu o noua formula de guvernare – in fapt un guvern Ponta 3, scrie Gandul.
Lista bancilor cu care ANPC se judeca pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele. ANPC se judeca cu mai multe banci pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele in care acestea se regasesc – clauze ce vizeaza diverse comisioane si moduri de calcul a dobanzilor. Economica.net a identificat sase astfel de institutii financiare. ANPC a inaintat o serie de actiuni in instanta dupa data de 1 octombrie 2013, dupa ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre consumatori si profesionisti a fost modificata. Noile prevederi spun ca o clauza dintr-un contract preformulat declarata ca fiind abuziva va fi eliminata din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la initiativa ANPC sau a unei asociatii de consumatori.
Decizia ProTV de a iesi din lista must-carry incepe sa se simta in buzunarul abonatilor. Clientii NextGen vor plati de luna viitoare mai mult pentru abonamentul de televiziune ca urmare a deciziei PRO TV de a iesi din lista must-carry. „Pentru a putea oferi in continuare acelasi continut variat cu care te-am obisnuit, ne vedem nevoiti ca incepand cu luna martie sa revizuim nivelul tarifar al abonamentului de televiziune de care beneficiezi”, se arata intr-o notificare trimisa abonatilor NextGen. Abonati NextGen vor plati in plus 2 lei pentru serviciul de televiziune, iar motivul este legat de decizia PRO TV de a iesi din lista must-carry. Pro TV a instiintat CNA ca iese din grila must-carry incepand cu data de 23 iulie a anului 2013, scrie Capital.
Constantin Nita: Barajele vor fi scutite de la aplicarea „taxei pe stalp”. Motivul: sunt proprietate publica. Taxa pe constructiile speciale nu va fi aplicata barajelor, deoarece acestea sunt proprietate publica a statului, a declarat, azi, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, la un forum energetic. Mai exact, „taxa pe stalp” nu se poate aplica deoarece proprietarul celor mai multe baraje este statul, iar acesta doar a concesionat proprietatile respective catre Hidroelectrica. Or, statul nu poate sa taxeze statul. Companiile, insa, pot fi taxate, atunci cand constructiile respective sunt in proprietatea lor. In luna decembrie, Remus Borza, pe atunci presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, declara ca impactul „taxei pe stalp” asupra societatii ar fi de 40 de milioane de euro, scrie Adevarul.
Piperea: „Oricine emite o OUG trebuie sa se teama de urmarirea penala”. Directia Nationala Anticoruptie a cerut ieri aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru de finante Daniel Chitoiu, in dosarul „Carpatica”, pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat. Fostul ministru s-a declarat surprins de cererea procurorilor, spunand ca este nevinovat. Domnia sa a declarat ca exista inregistrari si stenograme care pot dovedi afirmatiile sale. Actul normativ la care face referire DNA este semnat nu doar de Daniel Chitoiu, ci de circa sapte-opt persoane din Ministerul de Finante, de ministrul delegat Liviu Voinea, de premierul Victor Ponta si din partea Ministerului Justitiei, scrie Bursa.
Dividendele surclaseaza dobanzile bancare. Exista si riscuri? In conditiile in care mai multe banci testeaza in acest moment pragul de 2% pe an la depozite, tentatia obtinerii unor dividende reprezentand dublul sau triplul dobanzilor bancare prin investitii la bursa e mare. Pentru comparatii relevante, orientati-va insa spre companiile ce dau dividendele din profit, si nu din lichidari de active. Avem deja banci ce platesc mai putin de 2% la scadentele scurte (1-3 luni). Cu greu mai ai acces la o dobanda bancara apropiata de 4% pe an, si asta doar la scadentele „lungi” (1 an si peste). Multi incep sa priveasca cu coada ochiului actiunile listate la bursa, mai ales cand prin media razbat stiri de genul „actionarii emitentului X vor primi 10-15% din pretul actiunii sub forma de dividende”. Unde este adevarul?, scrie Romania libera.
PwC: Romania nu va fi un „El Dorado” al gazelor, chiar daca va produce gaze de sist din Marea Neagra. Romania nu va deveni un „El Dorado” al energiei, chiar daca va produce gaze de sist si gaze naturale din Marea Neagra, pentru ca in acelasi timp scad rezervele conventionale, a declarat marti Vasile Iuga, managing parter PwC. „Nici gazele de sist si nici gazele din Marea Neagra nu vor schimba balanta resurselor naturale. Nu vom deveni un El Dorado”, a afirmat reprezentantul companiei de audit si consultanta la ZF Power Summit. OMV Petrom si ExxonMobil au descoperit in 2012 un zacamant de gaze in Marea Neagra, dar exploatarea nu este estimata sa inceapa mai devereme de sfarsitul acestui deceniu, scrie Gandul.
Marele retail a pornit in goana dupa proximitate. „In criza, omul nu-si mai cumpara casa, merge mai putin cu masina, nu mai pleaca in vacante, dar de mancat tot trebuie sa manance”, spunea Sorin Minea, actionar si presedinte al grupului Angst, intr-o discutie din 2008. O afirmatie a priori la vremea ei, confirmata acum de expansiunea agresiva a retailerilor, sustinuta cu investitii anuale de peste 200 de milioane de euro. Numai in 2013 marii comercianti de produse alimentare si non-food au deschis peste 270 de noi unitati si cam tot atatea inaugurari sunt planificate si pentru 2014, scrie Capital.
Orizontul euro dupa 2020. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a sustinut cu ocazia decernarii titlului de doctor al Universitatii din Bucuresti o disertatie despre adoptarea monedei euro. Evenimentul petrecut saptamana trecuta a parut sa marcheze o schimbare de optica. E dificil de trasat o evolutie a entuziasmului sau scepticismului fata de euro, caci specialistii s-au pronuntat mereu cu retinere. Cu toate acestea, disertatia guvernatorului BNR pare sa exprime cea mai sceptica pozitie din ultimii ani, scrie Deutsche Welle.