Sari direct la conținut

Business Report: Lucian Bode: Guvernul Ungureanu este decis sa accelereze eficientizarea economiei; Creantele Rompetrol, negociate de serviciile secrete; Tranzactie indeplinita. Cel mai bogat roman primeste astazi 1,5 miliarde de dolari; Tentaculele elvetiene ale caracatitei Gazprom

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Lucian Bode: Guvernul Ungureanu este decis sa accelereze eficientizarea economiei. Privatizarile din energie, instituirea managementului privat, precum si celelalte procese derulate de autoritati in vederea dezvoltarii economiei reprezinta prioritatile actuale ale Guvernului Ungureanu, ne-a declarat, intr-un interviu, Lucian Bode, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Potrivit domniei sale, un alt punct important pe ordinea de zi a Executivului este accelerarea absorbtiei fondurilor europene. Reporter: Guvernul si-a propus sa privatizeze „Oltchim” pana la finalul lunii mai. Considerati ca aceas-ta privatizare va fi o reusita? Lucian Bode: Nu putem vorbi de o reusita in ceea ce priveste privatizarea „Oltchim” pana nu solutionam, in primul si-n primul rand, problema „Arpechim”. De asemenea, trebuie sa punem in aplicare decizia Comisiei Europene cu privire la acceptarea transformarii in actiuni a datoriei pe care societatea o avea catre AVAS. Dar, daca nu reusim sa incadram pe verticala „Arpechim”, langa „Oltchim”, sansele de vanzare a acesteia din urma sunt foarte mici, integral in Bursa.

Ultima tranzactie pe o piata secundara evalueaza Facebook la 103 miliarde dolari. Ultima tranzactie cu actiuni Facebook permisa pe o piata secundara inainte de oferta publica initiala asteptata in mai indica o valoare a companiei de 102,8 miliarde de dolari. Pretul la ultima tranzactie derulata pe platforma SharesPost, pentru 150.000 de titluri, a urcat cu aproape 9%, de la 40,5 dolari intr-o alta licitatie derulata in martie la 44,1 dolari, transmite Bloomberg. Facebook a decis sa opreasca la sfarsitul acestei saptamani tranzactiile pe pietele secundare, in contextul pregatirilor pentru listare, au declarat dou surse. Compania, care opereaza cea mai populara retea de socializare online, a depus in februarie actele pentru o oferta publica initiala care ar putea evalua Facebook la 75-100 de miliarde de dolari. Facebook are peste 845 de milioane de utilizatori la nivel mondial si vrea sa atraga cinci miliarde de dolari prin oferta publica initiala, care ar deveni astfel ce mai mare din istoria sectorului IT, anunta Money.ro.

Creantele Rompetrol, negociate de serviciile secrete. Participarea la licitatii publice pentru combustibili, la preturi fara accize: solutia gasita de DGIPI, mandatat de MAI sa „recupereze” datoriile KazMunaiGaz. Datoriile Rompetrol catre statul roman au o istorie lunga si nu prea fericita. Dincolo de legislatia deficitara, care le-a permis celor de la KazMunaiGaz sa converteasca obligatiunile nerascumparate in actiuni, Romania si-a ales prost, cel putin pana in prezent, si negociatorii cu compania kazaha. De negocieri nu s-a ocupat Ministerul Finantelor Publice sau cel al Economiei, cum ar fi normal, nici cel al Justitiei, mai priceput in chichite avocatesti, ci cel al Administratiei si Internelor, iar de saptamana trecuta Ministerul Afacerilor Externe. Noul guvern condus de premierul Mihai-Razvan Ungureanu pare a fi guvernul relansarii: a PDL in sondaje, a temei majorarii salariilor si, mai nou, a negocierilor cu grupul KazMunaiGaz pentru recuperarea creantelor Rompetrol, in valoare de 516 milioane de euro (aproximativ 603 milioane de dolari), informeaza Finantistii.

Tranzactie indeplinita. Cel mai bogat roman primeste astazi 1,5 miliarde de dolari. African Minerals Limited si Shandong Iron& Steel Group au finalizat tranzactia-investitie de 1,5 miliarde de dolari ce vizeaza 25% din proiectul Tonkolili derulat de firma controlata de Frank Timis, cel mai bogat roman potrivit ultimei editii a Top 300 Capital. Fondurile au fost transferate inca de vineri, urmand a fi primite in cursul zilei de azi. Cui Jurong, vice presedinte al Shandong Iron, a fost nominalizat pentru o pozitie in conducerea African Minerals. Compania lui Frank Timis va folosi banii pentru a accelera dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului Tonkolili. De asemenea, o parte din bani vor fi utilizati la achitarea creditului existent de 417,7 milioane de dolari pe care compania il are la Standard Bank. „Ne bucuram de colaborarea cu Shandong Iron& Steel Group, unul dintre cei mai mari producatori de otel din lume. Acest parteneriat confirma potentialul unei tari ca Sierra Leone de a ajunge unul dintre cei mai importanti producatori de fier la nivel mondial”, a declarat Frank Timis, scrie Capital.ro.

Mittal va primi din nou energie ieftina. ArcelorMittal Galati va lua din nou energie la un pret mai mic decat cel al pietei, dupa ce oficialii companiei s-au intalnit cu premierul Ungureanu. Combinatul siderurugic ArcelorMittal Galati, al doilea mare consumator de electricitate al tarii, a cumparat, timp de doi ani, energie ieftina de la Hidroelectrica, prin contracte extrem de controversate. Chiar daca au fost incheiate pe bursa de energie OPCOM, aranjamentele au fost facute dinainte. Insa incheierea unui nou contract pentru acest an nu a mai fost posibila, asa cum isi dorea Mittal, intrucat seceta a injumatatit productia Hidroelectrica. Prin urmare, din ianuarie pana acum, cei de la Mittal au incercat tot felul de tertipuri pentru a obtine energie mai ieftina decat cea din piata, inclusiv intrarea in segmentul reglementat, anunta Adevarul.

Tentaculele elvetiene ale caracatitei Gazprom. Gigantul rus al gazului, Gazprom, a ales Elvetia pentru a-si stabili principalele sale societati afiliate si Zug serveste drept sediu atat pentru diverse consortii de construire a gazoductelor, cat si pentru misteriosii intermediari ce negociaza gazul din Asia Centrala. Elvetia este perceputa ca un teren ideal pentru cladirea unor structuri comerciale opace si presedintele rus, Vladimir Putin, recent reales, a optat inca de la prima sa venire la Kremlin ca petrolul si gazul natural sa fie comercializate prin firme instalate pe solul elvetian. Putin, fost ofiter KGB, si-a numit apropiatii in fruntea principalelor intreprinderi din Rusia si clanul sau, asa cum dezvaluie adesea ziare britanice si americane, a pus la punct o schema opaca de firme off-shore si hedge fund. Punctele finale ar fi in Zug si in Liechtenstein. Putin a angajat Rusia – in urma cu cativa ani – intr-o politica activa de valorificare strategica a resurselor energetice cu scopul de a crea o arma a presiunii prin care sa creasca influenta tarii in lume. Astazi, puterea nu se mai bazeaza numai pe forta militara, ci si, din ce in ce mai mult, pe controlul resurselor si al marilor coridoare de transport, informeaza Romania Libera.

CNVM face un pas important pentru desfiintarea Rasdaq. Tara noastra a primit un impuls din partea Comisiei Europene sa rezolve cat mai rapid problema „Rasdaq”, prin interpretarea data de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care spune ca Rasdaq nu este piata reglementata, conform directivelor UE. „Am fost somati de CE sa rezolvam situatia Rasdaq”, a declarat, vineri, Lorand Kralik, comisar CNVM, in cadrul unui seminar dedicat investitiilor in Romania, organizat la Budapesta, de Asociatia de Afaceri Ungare in Romania. Domnia sa a precizat ca 80 de firme de pe Rasdaq indeplinesc, in prezent, conditiile pentru piata reglementata BVB, respectiv sa functioneze de minim 3 ani, sa aiba o capitalizare de minimum un milion de euro si un free-float de minim 25%. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a lansat, joi, in dezbatere un proiect de instructiune in vederea restructurarii pietei Rasdaq, scrie Bursa.

Viitorul Volkswagen Passat, cu tehnologie BiTDI. Tehnologia biturbo diesel a fost inaugurata in Grupul Volkswagen de catre marca Audi, pe noul A6. Acesta dispune de un motor BiTDI V6 de 3,0 litri cu dubla supraalimentare, ce dezvolta 313 CP. Motorul foloseste cele doua turbine in functie de necesitati, impreuna sau separat. Supraalimentarea functioneaza etajat, in sensul ca pana la 2.300 rot/min este folosit un mic turbo de inalta presiune, cu geometrie variabila. De la aceasta turatie intra in functiune o alta turbina, mai mare, care si ea dispune de geometrie variabila. Cele doua turbine functioneaza impreuna pana la 3.400 rot/min, iar la turatiile mai mari de atat cea de-a doua turbina functioneaza singura. In urmatorii ani, tehnologia biturbo diesel va fi disponibila si la alte marci si modele din Grupul Volkswagen. In 2014, atunci cand este programata aparitia viitoarei generatii Volkswagen Passat, noul model va dispune de motorizarea BiTDI. Aceasta va fi a doua noutate tehnologica majora inglobata in viitorul Passat, pe langa platforma MQB (matricea modulara variabila), anunta 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro