Sari direct la conținut

Business report: Mai misca ceva? Taxati-l!; Raport european: Cat pierde Romania din TVA neincasat. Cum a evoluat marea evaziune la TVA in perioada crizei; Cele mai ieftine credite sunt unde nu te astepti

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Mai misca ceva? Taxati-l! Guvernul declanseaza o noua ofensiva fiscala impotriva contribuabililor, asumandu-si saracirea acestora pentru a oferi cadouri bugetarilor, pensionarilor si primarilor in anul electoral. Reducerea contributiilor sociale si a TVA mai are de asteptat, desi Guvernul promisese ca va fi aplicata anul viitor. In schimb, pentru companiile romanesti incepe calvarul. In urmatoarele sase luni trebuie sa isi faca reevaluari pentru toate constructiile speciale, altele decat cladiri din patrimoniu, deoarece va trebui sa plateasca un impozit de 1,5% din valoarea acestora, in fiecare an, noteaza Capital.

Raport european: Cat pierde Romania din TVA neincasat. Cum a evoluat marea evaziune la TVA in perioada crizei. Romania se situeaza pe primul loc intre tarile UE la diferenta dintre TVA care ar trebui incasat si cele efectiv colectat. Este una dinte constatarile unui raport comandat de UE si elaborat de un grup de institutii in frunte cu Center for Social and Economic Research (CASE) Polonia si Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis (Central Planning Bureau sau CPB), potrivit Curs de guvernare.

Premiera! Cele mai ieftine credite sunt unde nu te astepti. Scaderea accentuata a dobanzilor la care se imprumuta bancile unele pe altele, in lei, a condus la o premiera pe piata locala. entru prima oara de la demararea creditarii, imprumuturile pentru casa in lei au devenit mai ieftine decat cele in euro. Cum arata comparatia credit in lei – credit in euro si cu cat este mai ieftina rata unui credit in lei, decat cea a echivalentului in euro, aflati din Evenimentul Zilei.

Succesul ofertei Romgaz provoaca reactii adverse. Suprasubscrierea peste asteptari a ofertei Romgaz are parte si de pareri care nu vad cu ochi buni modul in care a fost gestionata vanzarea, dar declaratiile vin mult prea tarziu pentru a mai putea schimba ceva. Oferta publica a Romgaz a avut un succes neasteptat de mare. Si nu doar pentru intermediari si pentru vanzator (care sunt obligati sa aiba o abordare prudenta), ci si pentru restul brokerilor si pentru investitori. Toti cei mentionati mai sus si-au exprimat rezervele inainte de lansarea ofertei, iar rezultatul a fost clar o surpriza, scrie Capital.

Asigurarea de sanatate versus abonamentul medical. Costuri si beneficii. O solutie pentru romanii care vor sa isi protejeze sanatatea si sa beneficieze de servicii medicale de calitate este asigurarea privata de sanatate, care ofera acces la ingrijire medicala si acopera toate procedurile medicale majore, in cele mai bune spitale si clinici din tara si din strainatate. Iulia Osman, Director Executiv Raiffeisen Insurance Broker explica intr-un interviu pentru Romania libera ce inseamna o asigurare de sanatate, care sunt costurile si beneficiile unei astfel de asigurari si face o comparatie intre asigurarea de sanatate si abonamentul medical.

Consumatorii de energie electrica trebuie sa-si cunoasca drepturile intr-o piata libera si concurentiala (I). Scaderea pretului energiei electrice nu s-a reflectat in facturile consumatorilor finali, dimpotriva, in cazul consumatorilor captivi pretul chiar a crescut. Liberalizarea pietei, incepand cu 1 ianuarie 2014, ar putea schimba insa aceasta situatie, cu o conditie: consumatorul final sa isi cunoasca drepturile legale. Modificare Legii energiei si gazelor, in conformitate cu Directiva III europeana privind piata unica de energie, confera consumatorului final dreptul suveran de a-si alege furnizorul de energie si gaze, in functie de cerintele proprii de natura financiar- comerciala, precum si de calitate serviciilor oferite. Continuarea pe Energy-center.ro.

Casele viitorului, „verzi” si prietenoase. Povestea clujenilor care si-au facut casa cu 15.000 de euro, din paie si lut. Doi tineri din Turda, o scenografa si un alpinist utilitar, au construit, cu aproape 15.000 de euro, o casa din baloti de paie, lut si apa. Se vor muta de Craciun dupa ce pun panouri solare care sa le asigure energia pentru curent, caldura si incalzirea apei. Casa lor se afla pe un deal care le ofera o priveliste superba: intreg orasul Turda. Bonus: o vedere spre castrul roman, „casa” soldatilor romani din fosta Legiune a V-a Macedonica. Integral in Adevarul.

Arborele care aduce profituri de zeci de mii de euro. Suprafata cultivata cu Paulownia creste de la an la an, proprietarii terenurilor fiind atrasi de promisiunea unor castiguri frumoase. Atat companii din tara, cat si din strainatate investesc masiv in pepiniere si plantatii de Paulownia, un copac originar din Asia. Aceasta deoarece lemnul are o valoare comerciala mare, apropiata de cea a nucului, iar arborii din aceasta specie cresc de trei ori mai repede decat cei din alte specii. Cu o investitie initiala de 1.500-3.500 de euro, proprietarul unui hectar de teren poate obtine, in 8-10 ani, de pe urma valorificarii lemnului, circa 30-48.000 de euro, in functie de zona in care se afla plantatia. Integral pe EVZ.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro