Business Report: Ministerul de Finante publica statistici false si ascunde stimulente pentru bugetari de 785 milioane lei; Cat costa apartamentele noi din apropierea metroului; Taxa Romsilva, mai tare ca forfetarul; Prea saraci pentru a adera la euro
Ministerul de Finante publica statistici false si ascunde stimulente pentru bugetari de 785 milioane lei. Executia bugetului pe 2013 ascunde o surpriza de proportii. Atat la capitolul de venituri, cat si la cel de cheltuieli nu sunt incluse sume semnificative care reprezinta fondul de stimulente pentru bugetari. Cu un simplu click pe comentariile angajatilor din Finante la cheltuielile de personal (dupa cum se poate vedea in captura publicata mai jos) se observa ca in executia bugetului de anul trecut nu au fost adaugate, implicit au fost neinregistrate, cheltuieli de 785 milioane lei, scrieCapital.ro.
Cati bani castiga salariatii in 2014, din dividendele companiilor la care lucreaza. Cateva dintre firmele preluate de asociatiile salariatilor au fost transformate de salariati in povesti de succes. Astfel au infirmat regula potrivit careia cele mai multe firme cumparate de salariati fie abia supravietuiesc, fie au sfarsit ca vehicule de investitii (ale altora, mai ales imobiliare). Una dintre putinele povesti de succes ale asociatiilor PAS este producatoarea de articole industriale de cauciuc Artego Tg. Jiu (ARTE), Compania da, ca si anul trecut, cele mai mari dividende salariatilor. In 2014 – peste 2,4 milioane de lei, potrivit calculelorEconomica.net. PAS Artego are peste 70% din actiuni si are dreptul la tot atat de mult din suma alocata dividendelor, de aproape 3,5 milioane de lei. Ca si anul trecut, dividendul brut de 0,348 lei / actiune ARTE ofera un randament relativ mic, de 3,8% fata de pretul actual al actiunii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Cat costa apartamentele noi din apropierea metroului. Paradigma de pe piata rezidentiala pare a se schimba usor, in linie cu cea a spatiilor de birouri. Astfel, daca pana acum dezvoltatorii mizau pe proiecte rezidentiale mari in zone limitrofe ale Bucurestiului, acum apar proiecte mai mici, dar in zone cu acces rapid la metrou. Potrivit portalului rezidential.net, in zona parcului Tineretului, o garsoniera intr-un bloc nou construit langa statia de metrou Brancoveanu costa 44.500 euro, iar un apartament cu doua camere in acelasi bloc, 57.500 euro. Langa metrou Timpuri Noi, o garsoniera intr-un bloc nou porneste de la 42.900 euro, iar un apartament cu doua camere, de la 65.900 euro. Preturi similare sunt si in zona metrou Mihai Bravu, garsonierele pornind de la 39.000 euro, iar apartamentele cu doua camere, de la 62.000 euro, informeaza BusinessCover.
Fotografia unei economii pe care n-o cunoasteti. (1): Cand administratia coboara „la negru”. Ca in acel banc despre viata in rai si in iad – mai intai clipul de promovare. Crestere economica de 3,5% – prima in Europa. Somaj in jur de 7% – printre cele mai mici din Europa. Cresterea spectaculoasa a industriei – 20% in februarie 2014 fata de anul precedent. „An agricol exceptional” in 2013. Din realitatea care pulseaza in spatele acestor cifre (lipsite de orice dubiu) Nu voi scrie acum despre: 1. neajunsurile cresterii bazate pe exportul de lohn din industrie, 2. nici despre gradul de neocupare al mainii de lucru (de 5-6 ori mai mare decat somajul), 3. nici despre valoarea adaugata scazuta care, combinata cu dezintermedierea, lasa si economia de pe orizontala si societatea fara bani de dezvoltare, 4. si nici despre salariile mici care, fiind principala sursa de competitivitate (menita sa compenseze si celelalte scaderi de competitivitate), raman mult in urma cresterii economice si inhiba cererea interna si consumul. Integral peCursdeguvernare.ro.
Taxa Romsilva, mai tare ca forfetarul. In vreme ce scandalurile legate de taierile ilegale se tin lant, Romsilva vrea sa isi asigure o sursa de venit pe seama agentiilor de turism si a proprietarilor de pensiuni, hoteluri si restaurante din zona montana. O buna parte din ariile protejate se regasesc in zona montana. Frumusetea acestor locuri i-a atras si pe operatorii din turism, care au investit in hoteluri, pensiuni sau restaurante, dar si pe agentiile de turism, care promoveaza aceste destinatii. Institutia care administreaza suprafete importante din aceste arii protejate, Romsilva, doreste ca acesti operatori sa achite o taxa de 2% din venituri. Fondurile obtinute ar urma sa fie folosite pentru a finanta ariile protejate, potrivit unui proiect legislativ realizat de regie, anuntaEVZ.
Prea saraci pentru a adera la euro. Romania are nevoie de cel putin zece ani in care sa aiba o crestere cu cel putin doua puncte procentuale mai mare decat cea a zonei euro pentru a putea recupera decalajele in privinta nivelului de trai, astfel incat sa fie primita in zona euro, a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). La sfarsitul anului trecut Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Romania era de 52% din media europeana, in timp ce tarile cele mai sarace care au fost primite in zona euro, Estonia si Letonia, aveau un PIB/locuitor de 66%, respectiv 60% din media europeana. Ipoteza pe care o fac eu este ca e putin probabil ca zona euro sa-si deschida portile unui stat cu un PIB/locuitor sub media europeana pentru ca acest lucru ar crea probleme atat statului, cat si zonei, informeazaAdevarul.
Audi Q4 Concept – primele schite. Cu ocazia apropiatului Salon Auto de la Beijing, pe 20 aprilie va fi dezvaluit oficial conceptul care prefigureaza viitorul SUV Audi Q4. Pana atunci, trebuie sa ne multumim cu schitele de aici, semnate de echipa de design de la Audi. Sunt binecunoscute intentiile celor de la Audi, de a concura cat mai puternic in categoria SUV cu rivalii BMW si Mercedes, prin dezvoltarea acestui tip de modele. In cazul de fata este vorba de o declinare in stil SUV a noului TT, prezentat la Geneva, luna trecuta. Cei care cunosc conceptul Audi Allroad Shooting Brake, prezentat la inceputul acestui an, la Salonul de la Detroit, vor regasi aici principalele idei de design inglobate de acel prim concept. Desigur, actuala versiune este evoluata si, probabil, mult mai apropiata de viitorul model de serie, scrie24auto.ro.