Sari direct la conținut

Business report: Noua lege: cine nu plateste, nu primeste. Pachetul de baza de servicii medicale a ajuns la cea mai buna forma de pana acum; Calendarul fiscal pe 2014. Ce termene avem in acest an pentru plata taxelor si impozitelor; Gadgeturile care vor marca anul

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Noua lege: cine nu plateste, nu primeste. Pachetul de baza de servicii medicale a ajuns la cea mai buna forma de pana acum. Insa, intr-un sistem sanitar saracit de coruptie, o schimbare pozitiva este greu de obtinut si, mai ales, de pastrat. De la o extrema la alta: dupa ce a anuntat ca va deconta serviciile medicale atat pentru cei care platesc asigurare de sanatate, cat si pentru cei care nu platesc, Ministerul Sanatatii intoarce foaia. Astfel, a alcatuit doua pachete de baza de servicii medicale, pentru asigurati si neasigurati. In timp ce la prima categorie a adaugat servicii medicale in plus, dar a introdus liste de asteptare si limitari, la a doua categorie a taiat „fara mila”, scrie Capital.

Joburile pentru care romanii iau de patru ori multi bani in Marea Britanie decat aici. La 1 ianuarie 2014 s-au ridicat restrictiile impuse romanilor pe piata muncii in Uniunea Europeana. In prezent, britanicii recruteaza din Romania preponderent asistenti medicali, infirmieri si personal hotelier. Economica.net a comparat salariile oferite romanilor cu aceste calificari de catre angajatorii din Marea Britanie si cu cele castigate de romani in tara. Iata ce a rezultat.

Calendarul fiscal pe 2014. Ce termene avem in acest an pentru plata taxelor si impozitelor. Declararea si plata impozitelor din acest an se va face in zilele obisnuite de 25 ale fiecarei luni, dar exista si termene speciale pentru taxele introduse anul trecut. Pe baza datelor din calendarul obligatiilor fiscale pe anul 2014, publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Adevarul va propune o trecere in revista a principalelor termene-limita pana la care trebuie declarate si platite impozitele.

Interviu Florin Talpes – Bitdefender: Noi, mediul de afaceri, prea am actionat pana acum ca si cum ceea ce se intampla cu guvernarea e normal. „Cea mai mare problema pe care am avut-o, in 2013, a fost – si problema asta a aparut mai ales in ultimul trimestru al lui 2013, si poate sa afecteze ceea ce urmeaza – a fost legat de lipsa de predictibilitate. Atentie, noi cand vorbim, de exemplu, de fiscalitate, nu ma pot plange de volumul taxelor, de valoarea lor absoluta – acolo poate fi si mai bine, si mai rau. Dar ma pot plange de problemele pe care mi le-aduce managementul taxelor, birocratia legata de plata taxelor”, declara Florin Talpes intr-un interviu pentru Curs de guvernare.

Ce e bine si ce e rau la ultimele schimbari fiscale. Incepand cu data de 01 ianuarie 2014, legislatia in domeniul fiscal a suferit numeroase modificari, unele dintre acestea avand un impact benefic asupra mediului de afaceri. Totodata, unele modificari fiscale vizeaza majorarea unor taxe sau impozite existente sau introducerea unor noi taxe si impozite, cu impact nefavorabil asupra contribuabililor, noteaza Capital.

Paradoxul de la pompa. Un roman, un bulgar si un german ajung la benzinarie. Cate plinuri de motorina fac. La pompele din Romania, litrul de motorina se vinde cu unul dintre cele mai mici preturi din UE, dar soferii nu isi pot permite din salariul net castigat lunar sa alimenteze cu mai mult de cinci plinuri. Astfel, tara noastra se situeaza, conform calculelor gandul, pe penultimul loc in UE la numarul de plinuri de motorina pe care le poti face cu banii castigati intr-o luna de munca, potrivit Gandul.

Gadgeturile care vor marca anul. Smartphone-uri biometrice, tablete ieftine ca braga, televizoare cu ecrane flexibile si imprimante 3D accesibile, acestea se anunta a fi principalele tendinte tehnologice ale acestui an. Dupa un an 2013 in care gigantii IT au dezamagit intr-un fel sau altul, lansand produse care nu au impresionat audienta, anul acesta se anunta a fi spectaculos pentru pasionatii de tehnologie, anunta Capital.

Mai poate fi Europa reindustrializata prin planificare centralizata? In urma cu putini ani inca se mai credea ca migrarea catre servicii reprezinta calea pentru dezvoltarea economica si cresterea nivelului de trai. Tendinta a fost deosebit de accentuata mai ales in fostele tari comuniste din Europa, care au pornit pe drumul convergentei europene cu sectoare industriale deosebit de importante. Integral in Bursa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro